Nije se obrukala Zvezda, već srpski fudbal 1Foto: EPA-EFE/ CHRISTOPHE PETIT TESSON

Pari Sen Žermen ima mnogostruko skuplji tim od Crvene zvezde i rezultat od pet golova razlike (6:1) samo je realno stanje stvari koje je preslikano na teren, objašnjava za Danas LJupko Petrović uzroke debakla šampiona Srbije na „Parku prinčeva“.

Trener koji je sa crveno-belima 1991. osvojio Kup šampiona pratio je u Parizu duel PSŽ-a i Zvezde, a najviše ga je, kako kaže, zabolelo to što su se igrači srpskog tima predali već u 20. minutu, posle prvog gola Nejmara.

– Nedovoljno iskustva u ovakvim mečevima i strah. Eto, to je uticalo na konačni ishod. Posle gola Nejmara videli su da šta god da urade na terenu neće uspeti da ga spreče da postigne pogodak. Ako ga zaustave u polju, daće ga iz prekida. Nejmar, Kavani, Di Marija, to su za nas vanzemaljci, klasa za sebe. Zvezdi bi trebalo 11 Jugovića i Savićevića da bi mogla da se dostojno suprotstavi. Borjan je sprečio još najmanje tri gola i dobro je da je bio raspoložen – dodaje Petrović.

Trofejni stručnjak napominje da bolji dani za Zvezdu u Ligi šampiona ne mogu doći, a da je sada najbitnije „dići glavu gore“, pa „hrabro na Enfild protiv Liverpula za tri nedelje“.

– Kada pogledate Crvenu zvezdu, Partizan i ostale srpske klubove, pa to je sve sirotinja u odnosu na Evropu. Normalno je da se igrači, pa i javnost hrabre nadom da može nešto u ovako jakoj grupi da se uradi. Međutim, realnost je surova. Ulazak u Ligu šampiona je vanserijski uspeh. Protiv PSŽ-a nikakva taktika ne pomaže. Sada jedino treba probati da se ne ponovi još jedan ovakav rezultat i časno odigrati preostale mečeve – tvrdi Petrović.

Bivši trener Zvezde, a sada šef struke Napretka, Milorad Kosanović, ističe da srpski fudbal rezultatima u Evropi sada samo „žanje ono što smo posejali“.

– Nije se obrukala Zvezda u Parizu već ceo srpski fudbal. Nije sramota izgubiti od PSŽ-a ni jednim rezultatom. Sramota je ono što se dešava u srpskom fudbalu poslednjih deset godina, zbog čega na kraju imamo to što imamo. Kada pogledate, od načina rada u mlađim kategorijama, pa do struke i kakvo je stanje u klubovima i takmičenju, onda je sve jasno. Ne bih rekao ništa novo što u Srbiji svi vide, ali malo ko se usudi da kaže, a to je da nam je fudbal u velikom problemu koji nije od juče – napominje Kosanović.

Zvezda po mišljenju Kosanovića nije mogla mnogo bolje da odigra u Parizu i ne treba se zavaravati da bi u nekom drugom slučaju mogao da se ostvari drugačiji rezultat.

– To je nažalost maksimum, to je realnost. Ima Zvezda svoj udeo u svemu tome, ali ne na samoj utakmici protiv PSŽ-a. Zvezdi i Partizanu se sa protežiranjem kod sudija u domaćem prvenstvu samo pravi magareća usluga. Ovde su zaštićeni kao medvedi, a kad izađu na evropsku scenu lako ih pojedu veliki. Za večite bi bilo mnogo bolje kada u domaćem takmičenju ne bi bili povlašćeni. Onda bi naučili da više mora da se radi za svaki rezultat – zaključuje Kosanović.

I „orlovi“ bi doživeli debakl

LJupko Petrović tvrdi da je ova ekipa PSŽ-a toliko jaka da bi bilo pitanje koji bi srpski igrači iz sadašnje generacije uopšte mogli da se dostojno suprotstave Nejmaru i družini.

– Da se ne lažemo, isto bi na „Parku prinčeva“ prošla i reprezentacija Srbije protiv PSŽ-a. Srpskom fudbalu dugo nedostaju igrači poput Jugovića ili Piksija i tu nema šta da se doda – ističe Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari