Nijedan Britanac nije uhapšen u Kataru tokom Svetskog prvenstva u fudbalu 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Skotland jard je saopštio da nijedan britanski građanin nije uhapšen u Kataru tokom Svetskog prvenstva u fudbalu.

Uprkos tome što je u Dohu doputovalo više od 15.000 navijača reprezentacija Engleske i Velsa, po prvi put u istoriji velikih takmičenja nijedan od njih nije završio u pritvoru.

Mark Roberts, direktor policije zadužene za navijače koji su putovali na Svetsko prvenstvo, smatra da je u tome umnogome pomogla zabrana alkohola u Kataru.

Strah od kažnjavanja po šerijatskom pravu je verovatno uplašio mnoge pa su pazili šta rade u Kataru, a jasno je i da na Mundijal nisu išli oni kojima su prioritet alkohol i huliganizam.

„Ponašanje navijača Engleske i Velsa je bilo za primer. Nismo imali nijedno hapšenje, nijedan incident, zahvaljujući onima koji su putovali u Katar. Atmosfera na svim utakmicama je bila strastvena, ali prijateljska i bilo bi fantastično kada bi to mogli da vidimo i kod kuće. Bilo bi pogrešno ovakvo ponašanje u potpunosti objasniti zabranom alkohola, ali je svakako pomoglo“, rekao je Konstejbl Roberts, jedan od policajaca koji su pratili Britance u Kataru.

Na Mundijalu u Rusiji 2018. uhapšena su trojica Britanaca, dok je deportovano njih 225, četiri godine ranije u Brazilu ih je uhapšeno 22.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari