Nikola Kalinić: Prija mi smirenost Grimaua, igramo sa više slobode, na kraju se samo titule broje 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Od letošnje promene trenera na klupi Barselone, Nikola Kalinić igrač je sa najvećom minutažom u Evroligi i neko u koga Rođer Grimau ima veliko povrenje.

Kada su se letos u Barseloni opredelili za korenite promene, malo ko je očekivao da će Rođer Grimau biti sposoban da autoritativno, a opet veoma tiho i staloženo vodi ekipu koja je ostala bez Nikole Mirotića, stavljajući akcenat na dovođenje domaćih igrača.

Šarunas Jasikevičijus nije uspeo u nameri da Barsu odvede na evroligaški vrh, mada se ne može reći da saradnja nije bila berićetna (osvojeni domaći trofeji).

Njegov naslednik zapravo je početnik u vrhunskoj evropskoj konkurenciji i neko ko pre imenovanja na čelo šefa struke Katalonaca nikada nije vodio nijedan tim čak ni iz ACB lige.

Nakon uvodne četvrtine u sezoni, prolazno vreme Barselone sasvim je korektno. U domaćem prvenstvu ekipa je na 7-3, dok u Evroligi ima isti broj pobeda i jedan poraz manje.

U razgovoru za katalonski Sport, Nikola Kalinić je pristao da uporedi način rada ali i temperament Jasikevičijusa i Grimaua iz perspektive jednog od najiskusnijih igrača, uz Jana Veselog.

– Obojica smo veterani, a iako je ovo nova sredina za nas, pokušavamo da pomognemo svima u ovoj komplikovanoj situaciji sa utakmicama i na kraju, da savladamo naše uloge kako bismo ih što bolje izneli. Bez trunke sumnje, sada smo mnogo bolji tim nego što smo bili u septembru, kada je sezona počinjala – tvrdi Kalinić.

U poređenju trenera, srpski košarkaš smatra da kod Grimaua igrači igraju malo slobodnije.

– Ne vidim mnogo razlike između njih dvojice. Rođer ima iskustvo rada u klubu, ima tu esenciju Barselone i pomalo vuče na Šarasa. Sada možda igramo sa malo više slobode – jasan je iskusni košarkaš koji kod Grimau ima veliku ulogu, s obzirom na to da je igrač sa najvećom minutažom u Evroligi.

– Iskreno, svidela mi se odluka kluba. Dosta toga se menja u Evroligi, ali na kraju dana, sve su to isti treneri, samo u različitim klubovima. Dobro je što vidimo sada novo lice – pohvalio je Kalinić potez kluba, napomenuvši da nije beznačajno to što je Grimau nekadašnji kapiten i neko ko je igračke godine posvetio katalonskom gigantu.

– On je nekadašnji igrač Barse, dobar čovek, verujem da može da uradi dosta toga dobrog. Jako je važno i to je da osvajao Evroligu kao igrač i zna koliko je teško podići trofej.

Evidentno je i da Kaliniću više prija način na koji Grimau vodi utakmice i treninge, bez prenaglašenih gestikulacija i povišenog tona.

– Rođer je definitivno mirniji od Šarasa. Objašnjava i koriguje stvari na mirniji način. Na kraju se samo titule broje, zato možemo ponovo da razgovaramo u junu i vidimo da li je taj efekat bio pozitivan.  Lično više volim ovu vrstu odnosa, u ovom trenutku karijere. On takođe pokušava da uči i bude bolji trener kako vreme prolazi. Klub mu veruje, videćemo šta će iz toga izaći na kraju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari