Nova, mlada i opasna Italija 1Odbojkaši Srbije Foto: OSS

Odbojkaška reprezentacija Srbije pobedila je Holandiju rezultatom 3:0 (25:23, 25:20, 27:25) u četvrtfinalu Evropskog prvenstva i za plasman u finale igraće sa Italijom, koja je sinoć savladlaa Nemačku sa 3:2. Ovaj meč je na programu u subotu.

Ovim trijumfom Srbija se plasirala u svoje treće uzatopno polufinale i stigla nadomak osvajanju osme medalje na šampionatima Evrope u 21. veku. Sa osvojenih sedam medalja Srbija je najuspešnija reprezentacija na kontinentu, pošto Rusija ima šest odličja.

Posle velike borbe u duelu sa Turskom, u kojem su došli do pobede (3:2) iako nisu prikazali dobru partiju, aktuelni šampioni Starog kontinenta su protiv Holanđana prikazali mnogo bolju igru.

Selektor Slobodan Kovač istakao je da je njegov tim dokazao da se neopravdano sumnja u kvalitet ovog tima.

– Igrali smo dobro, koncentrisano, znali smo da ćemo olakšati sebi posao ukoliko ih pomerimo servisom. Mislim da smo jedini na šampionatu uspeli da zaustavimo njihovog najboljeg napadača Abdela-Aziza i to je doprinelo krajnjem rezultatu. Treba da raduje dobra igra. Standardno je da se ne veruje u nas. Ali, mi igramo za krv, za nas, to je najvažnije. Daćemo sve od sebe u polufinalu – rekao je posle meča u Gdanjsku selektor Slobodan Kovač.

Jedan od ključnih igrača u meču sa Holandijom bio je Srećko Lisinac.

Srednji bloker srpskog tima zabeležio je as servisom kojim je njegov tim osvojio prvi set, a utakmicu je završio sa osam poena (napad 6-5).

– Holandija je od početka turnira do ove utakmice pokazala da je sjajna ekipa. Mislim da rezutat 3:0 ne pokazuje realnu sliku na terenu i sve ono što smo morali da uradimo da bismo pobedili. Svi govore o njihovom korektoru Nimiru, koji je stvarno jedan od najboljih na svetu na svojoj poziciji, ali mislim da je to ekipa koja ima i druge veoma dobre igrače pored njega. Oni su nam zadavali mnogo problema, u prvom setu nismo mogli da zatvorimo njihove srednjake i igrače iz četvorke – izjavio je Lisinac.

On je dodao da je osvajanje prvog seta donelo neophodnu psihološku stabilnost ekipi.

– Na sreću, prelomili smo prvi set kad je trebalo i onda smo malo odahnuli i odigrali bolje u nastavku. Hvala svima koji nas prate. Možda je fraza, ali stvarno osećamo ovde tu energiju, mnogo poruka nam stiže. Borićemo se, daćemo sve od sebe u polufinalu, samo neka budu uz nas i nek veruju, kao što mi verujemo – poručio je srednji bloker evropskih šampiona.

Dizač Nikola Jovović istakao je da je tokom četvrtfinlnog susreta osetio kako se u ekipu uvukla psihološka nestabilnost, ali da je to bila posledica dramatičnog duela sa Turskom.

– Živeli smo ovaj trenutak, nismo hteli da idemo kući, jer bismo se onda brže vratili u klubove. Šalim se, naravno. Bila je teška utakmica, ni malo jednostavna. Mnogo se dobro poznajemo, u jednom trenutku sam osetio u ekipi neku nesigurnost, tome je doprinela prethodna utakmica. Međutim, pokazali smo snagu. Uspeli smo energetski da dobijemo meč, smanjili smo greške na minimum. Vrlo je težak turnir, napokon ćemo imati tri dana odmora. Gledajte nas za vikend.

Naredni meč je na programu u subotu, a finale i borba za treće mesto su zakazani za nedelju. Prva sledeća prepreka Srbije biće Italija.

– Italija je podmlađena, u ovom timu nema ni jednog igrača koji je bio u sastavu reprezentacije na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, gde su osvojili srebrnu medalju. Radi se o jako mladoj, ali talentovanoj selekciji, što su pokazali i nastupom na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu – zaključio je Nikola Jovović.

Bez srebrnih iz Rija

Protivnik reprezentacije Srbije u subotnjem polufinalu Evropskog prvenstva biće Italija, supersila svetske odbojke. „Azuri“su dominirali u ovom sportu 90-ih godina prošlog veka i na početku ovog milenijuma i u tom periodu osvojili tri Svetska prvenstva za redom (1990, 1994. i 1998), šest Evropskih prvenstava, jedan Svetski kup i osam puta Svetski ligu. Ipak, poslednji veliki uspeh za „azure“ bila je srebrna medalja na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, a poslednji put su bili pobednici Evropskog prvenstva još 2005. kada je šampionat održan u Italiji i Srbiji i Crnoj Gori.

Selektor im je Ferdinando de Đorđi, bivši legendarni igrač, koji je 330 puta nastupao za „Zlatni tim“, kako se još naziva generacija koja je osvojila sve osim olimpijskog zlata. Trenutno, odbojkaška reprezentacija Italije nalazi se u fazi podmlađivanja, a u ekipi nema ni jednog od igrača koji su učestvovali u osvajanju poslednje velike medalje za Italiju, srebra na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari