Novak: Biće kako je zapisano u zvezdama 1EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Tridesetpetogodišnji osvajač 21. grend slem titula nema decidiran odgovor na pitanje o tajmingu završetka karijere.

Mnogi ispisnici osvajača poslednjeg Vimbldona uveliko razmišljaju o povlačenju iz ATP tura, što pritisnuti povredama što zbog želje da više uživaju u privatnom životu, ali srpski teniser još ne razmišlja o sportskoj penziji. Šta više deluje da je još motivisaniji posle četvrtog uzastopnog pokoravanja konkurencije na jedinom turniru Velike četvorke na travi.

„Nemam nikakve rokove niti granice u pogledu toga kada bih morao da završim da se bavim profesionalnim tenisom. Ono što je zapisano u zvezdama – verovatno će biti tako – ali ja i dalje osećam veliku želju i motivaciju da nastavim, i činjenica da sam u ovim godinama osvojio grend slem govori u prilog odluke da ne bi trebalo sada da ostavljam tenis. Obično se to radi kada vidiš da ne možeš više da konkurišeš za te najveće titule“, izjavio je novinarima u Londonu naš as.

Dok je nekima „reketanja“ preko glave, on tvrdi da još uživa u sportu koji je izabrao kao vrlo mali.

„ činjenica da uz sebe imam svoje najbliže ljude samo još više doprinosi mojoj sreći i zahvalnosti. Ništa ne uzimam zdravo za gotovo, i svaka pobeda mi je kao prva, pogotovo na grend slemovima – jer to je vrhunac tenisa i ostvarenja igračkih ciljeva – pored dolaska na mesto broj 1 na svetu. Imao sam tu sreću da više puta osvojim grend slemove i istorijski budem najduže na mestu broj 1. Rezultatski gledano – sve što osvojim od danas pa nadalje je neka vrsta bonusa, iako ja ne gledam nužno tako na te stvari. Veoma sam posvećen i privržen ovom sportu – i u potpunosti zaljubljen u ceo taj proces – pripreme, treninga, oporavka, analize i svega toga što čini život profesionalnog tenisera“.

Posebno, kaže, uživa na Vimbldonu, gde je ovog 10. jul, posle meča sda Nikom Kirjosem (3:1 u setovima), podigao sedmi pobednički trofej- Što je dva manje nego na Australijen openu.

„Emocije su uvek drugačije, jer su svaka nova godina i svaki novi doživljaj titule – drugačiji. Stvarno sam blagosloven, zahvalan, preponosan i presrećan što sam opet u ovoj poziciji – da budem vimbldonski šampion. Ponovio sam kao papagaj milion puta ono što ću i sada opet reći: ovaj turnir je za mene moj omiljeni, turnir koji sam oduvek želeo da osvojim, da se nađem u ovoj poziciji da igram na najbitnijem stadionu u istoriji našeg sporta.

To se stvarno i oseća svaki put kada kročim na teren; osetim tu istoriju, tradiciju, važnost – kao da ulazim u koloseum tenisa u smislu važnosti, posebnosti. Vimbldon se ipak izdvaja u svakom smislu od ostalih turnira – i to je nešto što me verovatno dodatno motiviše kada dođem ovde. Uz to, činjenica da sam ga osvojio četiri puta zaredom je stvarno fenomenalna, i ne znam da li sam i u Australiji uspeo da osvojim turnir četiri puta zaredom“, objasnio je lični doživlaj igranja na nezvaničnom prvenstvu sveta u tenisu.

„Trava mi je postala omiljena podloga, i iz godine u godinu osećam da napredujem na njoj. Na početku karijere se nisam baš proslavio na njoj, iako sam bio uzbuđen što mogu da igram na njoj – jer sam tip igrača koji voli da igra sa osnovne linije, kome u tom smislu šljaka i tvrda podloga više odgovaraju. Međutim, i stil igre se promenio na travi, i više nema toliko igrača koji igraju servis-volej, što je bilo karakteristično za starije generacije“, tvrdi Novak Đoković kome Skupština grada Beograda i zemljaci večeras priređuju doček ispod čuvenog balkona za proslave sportskih uspeha, kao 2011. godine kada je prvi put postao šampion Vimbldona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari