Novak Đoković ne može pre finala na Rodžera Federera u Šangaju 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Posle produženog odmora od kako je osvojio US open Novak Đoković se ove nedelje vraća na teren na Mastersu u Šangaju.

Najbolji srpski teniser je drugi nosilac turnira, što znači da će startovati od drugog kola, a sa braniocem titule Rodžerom Federerom neće moći da se sastane pre finala.

Đoković je namerno propustio turnir u Pekingu, pa su očekivanja da bi u Šangaju trebalo da se, uslovno rečeno, prošeta do finala. Prvi rival u Kini najboljem srpskom teniseru biće Žeremi Šardi. Novak se sa Francuzem sastajao 11 puta i svaki put ga je pobedio. Ovaj meč je na programu u sredu, a termin početka biće naknadno određen.

U narednoj rundi Srbin će imati priliku da naplati neke stare dugove. Mogući rivali su mu Hjeon Čung, koji ga je pobedio na Australijan openu ili Marko Čekinato, od koga je izgubio na Rolan Garosu. U četvrtfinalu bi posle mogao da ide na Kevina Andersona, od koga je bio bolji u finalu Vimbldona ili na Stefana Cicipasa, od koga je izgubio nedavno na Mastersu u Torontu. Poslednja prepreka pred eventualno finale sa Federerom mogao bi da mu bude Aleksandar Zverev, mada ni njemu neće biti lako da do polufinala savlada Marina Čilića, Kajla Edmunda i Pabla Karenja Bustu. S druge strane, u Federerovoj polovini žreba kao potencijalni protivnici su: Huan Martin del Potro, Sten Vavrinka, Kei Nišikori, Miloš Raonić, Roberto Bautista Ahut i Borna Ćorić.

Masters u Šangaju igra se za nagradni fond od sedam miliona dolara. Pobedniku turnira pripašće milion i 192.000 dolara, dok će finalista inkasirati 584.000 američkih novčanica. Međutim, Đokoviću bi trijumf u Šangaju doneo mnogo više od novca. Osvajanjem turnira povećao bi šanse da do kraja sezone pretekne drugoplasiranog Federera, a možda čak i Nadala koji je prvi na ATP listi. Španac zbog povrede preskače Šangaj gde će izgubiti 600 bodova, a prošle nedelje već je ostao bez 500 zbog preskakanja Pekinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari