Povratak Novaka Đokovića posle dve godine na tlo SAD-a: Šta čeka srpskog tenisera u Sinsinatiju na putu do Karlosa Alkaraza? 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Posle dve godine Novak Đoković se vraća na američko tlo, a posle četiri i u Sinsinati u Ohaju, koji ima značajnu vrednost za znamenja njegove blistave karijere.

Tu je 2018, savladavši u finalu švajcarskog asa Rodžera Federera sa 6:4, 6:4, prvi ikada (i dalje jedini) stigao do „zlatnog mastersa“, jer je osvojio trofej i na devetom turniru te kategorije ustanovljene 1990, najjače posle takmičenja za grend slem.

A grend slem mu je izmakao upravo kada je u SAD igrao poslednji put. U finalu Ju-Es opena 2021. Rus Danil Medvedev ga je osujetio da postane prvi s najvrednijom teniskom niskom posle legendarnog Australijanca Roda Lejvera 1969 (prethodno i 1962, ali u amaterskom dobu).

Medvedev je Đokoviću uzeo meru i kad je naš as 2019. poslednji put igrao u Sinsinatiju (polufinale). Jeste da je već dogodine vratio taj trofej u svoje ruke, ali je poprište borbi u okolnostima pandemije virusa korona bio Flašing Medouz u Njujorku. Kako god, tada je stavio novi sloj zlata na podvige s mastersa – postao je jedini i s najmanje po dva trijumfa na svakom.

U njegovoj rekordnoj zbirci od 38 titula s turnira iz masters serije (Španac Rafael Nadal ih skupio 36) iz Sinsinatija ih je i najmanje.

Do prvenca 2018. gubio je u finalu pet puta: triput protiv Federera (2009, 2012, 2015), a dvaput u okršajima s Britancem Endijem Marijem (2008, 2011).

Povratak Novaka Đokovića posle dve godine na tlo SAD-a: Šta čeka srpskog tenisera u Sinsinatiju na putu do Karlosa Alkaraza? 2
Foto: EPA/TANNEN MAURY

Budući da je propustio masters u Torontu, Sinsinati mu je jedina priprema za Ju-Es open, poslednji turnir za grend slem u sezoni, gde je najbolji bio 2011, 2015. i 2018.

Da bi se što celishodnije prilagodio na tvrdu podlogu posle prvog iskušenja od vimbldonskog finala pre mesec, ogledaće se i u igri parova s Nikolom Ćaćićem, kome je dubl glavno opredeljenje.

Odmah po dolasku u Sinsinati odradio je trening pred velikim brojem navijača.

„Bilo je neverovatno, da budem iskren. Našalio sam se sa svojim trenerom i pitao sam ga da li smo na pravom terenu, jer smo mislili da je meč. On je zapravo rekao da je mislio da se dešava meč jer je to bio teren za meč. Zaista je neverovatno. Veoma sam zahvalan na prisustvu tolikog broja ljudi na treningu, što je neverovatno. Opet, doživeo sam neke turnire širom sveta, slične atmosfere u smislu velike posećenosti na terenima za trening“.

Kao i na Vimbldonu Alkaraz je prvi nosilac, a Đoković drugi. Budući da je španski mladi lav u Torontu ispao u četvrtfinalu protiv Amerikanca Tomija Pola, u Sinsinatiju mora da dogura do finala da bi sačuvao prvo mesto i status glavnog nosioca na Ju-Es openu.

Naš teniser, slobodan u prvom kolu, kreće od duela s uspešnijim iz meča Španca Alehandra Davidoviča Fokine (23. na svetskoj listi) i Argentinca Tomasa Martina Etčeverije (31).

Fokina je u dobroj formi, a čini se da je u još boljoj Australijanac Aleks de Minaur (12), koji ga je izbacio u polufinalu u Kanadi. Mogući Đokovićev protivnik u trećem kolu je zatim u finalu izgubio od Italijana Janika Sinera (šesti). S njim susret može da se desi u četvrtfinalu.

Sve su to mine koje su već uhvatile zalet na američkom tlu u susret vrhuncu u Njujorku.

Mečeve iz Sinsinatija možete da pratite na kanalima Sport Kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari