Novak Đoković zahteva promene na Vimbldonu 1EPA-EFE/NEIL HALL

Novak Đoković je na ubedljiv način došao do četvrtfinala Vimbldona, pobedam nad Timom van Rajthovenom (3:1) međutim, činjenica da je duel mogao da se završi u „sitne sate“ odnosno prolongira za ponedeljak, zbog policijskog časa koji u Londonu počinje u 23 časa, navela je srpskog asa da uputi primedbu na račun organizatora samog turnira.

Zahvaljujući sjajnim sekvencama u trećem i četvrtom setu, Novak je meč sa Holanđaninom završio u 22.40, ipak, razvoj situacije mogao je da bude dosta kompleksniji, pre svega kada je konačan epilog u pitanju.

„Ne vidim zašto mečevi ne bi počinjali ranije. Ako ste poslednji na rasporedu na Centralnom terenu vaš meč će se završiti pod krovom, a to menja uslove, utiče na stil igre, način kretanja na terenu. Podloga postaje klizavija, morate da vodite računa o svetlima. Kad se poslednji na Centralnom ili terenu broj jedan u većini slučajeva to postaje turnir u dvorani“, stava je Đoković.

U ime kolega, Novak je ubeđen da bi mečevi na Centralnom terenu trebalo da počinju znatno ranije, a ne u 14.30. kada je određen termin prvog meča.

„Smatram da bi se većina tenisera saglaasila sa mnom, da bi želela da mečevima na Centralnom terenu kreću ranije. Videli ste šta se desilo u subotu veče kad su igrali Stefanos Cicipas i Nik Kirjos, baš su kasno okončali duel, Nadalov se takođe završio prilično kasno. Naravno, u nedelju je bila posebna prilika, razumem potrebu da se proslavi 100 godina Centralnog terena i bila mi je čast što sam deo toga. To je jedan od jedinstvenih trenutaka koje doživite kao profesionalni teniser i naravno da ću ga ceniti.“

U odnosu na prethodne godine, ove je i nedelja na polovini turnira određena kao dan za mečeve, što odstupa od decenijske tradicije na Vimbldonu.

„S obzirom da smo ove godine svedoci nekih promena za koje nismo mislili da ćemo ih videti na Vimbldonu, zašto onda ne bi bismo pomerili početak mečeva, pola sata ili sat unapred. Bilo bi veoma korisno završiti susrete, bez korišćenja krova“, naveo je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.