Novi superligaš TSC maksimalan u četiri kola 1Foto: www.fkbackatopola.com

Pobedniku prošlosezonske Prve lige Srbije, TSC-u iz Bačke Topole toliko prija u Linglong Tajer Superligi i ne vraća mu se u niži rang takmičenja, da sebi (još) ne dozvoljava rezultatsku grešku u koracima u prvenstvu.

Od mogućih 12 bodova, debitant iz Bačke Topole osvojio je sve u prva četiri kola, pa je juče osvanuo na na prvom mestu, s tri i više bodova od (redom) prve pratilje Vojvodine, šampiona Crvene uveude, viceprvaka Radničkog (N), osvajača Kupa – Partizana i sve do nedavno učesnika kvalifikacija za Ligu Evrope – Čukaričkog, mada je većina njih u tom trenutku imalo jednu do dve utakmice manje od najprijatnijeg iznenađenja uvodnog dela najjačeg fudbalskog takmičenja u nas.

– Odigrali smo dobar meč i ostvarili važnu pobedu. Šteta što nismo iskoristili penal, pa smo na kraju morali da čuvamo rezultat – knjiški je arhivirao poslednji dobijen duel (s Čukaričkim) trener Bačkotopolčana Zoltan Sabo.

A ko je imao priliku da čuje njegovu najavu subotnjeg susreta u privremenom klupskom prebivalištu u Senti zna da je nekadašnji prvotimac Partizana, sa trenerskim iskustvom sticanim u somborskom Radničkom, Hajduku iz Kule, novosadskom Proleteru i Jagodini, zna da je posebno zadovoljan zbog toga što golman Nenad Filipović i ekipa prvi put u 360 minuta nisu primili nijedan gol.

Inače, TSC je dva puta slavio istim rezultatom – 2:1 i to u oba navrata na tuđem terenu, iznenadivši domaćine Voždovac i Spartak. Maksimalan učinak ostvaren je i pred domaćim navijačima, s tim što je pre ovog minimalca viđena goleada protiv Mladosti iz Lučana (5:1).

Sve to ponajviše zahvaljujući trojici dvostrukih strelaca – 27 godina starom centarforu Dejanu Milićeviću, jedno leto mlađem špicu Vladimiru Silađiju i njihovom kolegi iz veznog reda Nenadu Lukiću, inače realizatoru dva od tri jedanaesterca u korist plavo-belih.

Inače je tim iz Bačke Topole sinonim za iskustvo, s dosta 30+ standardnih u protokolima utakmica (Arsenijević, Tumbasević, Ponjević, Branković, Skopljak, Filipović..), dok ostatak prvih 11 popunjavaju momci oko 25 godina, pa niko nije nesnađen na velikoj sceni.

Nije ni uprava, mada joj posao prilično olakšava donacija Vlade Mađarske od 9,5 miliona evra iz 2017. godine kada je „Topolski Sportski Club“ (TSC) bio u trećem rangu takmičenja – istina, namenjenih pre svega izgradnji moderne fudbalske akademije, sa sve novim stadionom.

Novac dolazi i od domaćih sponzora i opštine, a sve s ciljem da se nastavi „proizvodnja“ talentovanih igrača, poput kapitena Ajaksa i jednog od boljih ofanzivaca Evrope Dušana Tadića, nekadašnjeg golgetera srpske reprezentacije Nikole Žigića, eks centarfora Crvene zvezde Andrije Kaluđerovića…

I, što je najvažnije, sredstva se racionalno koriste, a igračima i ostalim zaposlenima na vreme isplaćuje ono što je predviđeno ugovorom i zarađeno na terenu. Kao malo gde u Srbiji, što može biti jedno od objašnjenja pozitivnih superligaških rezultata kluba skoro ugašenog 2003. godine, kada je nastupao samo u takmičenjima mlađih kategorija.

Naravno, sezona je tek počela pa je rano za velike zaključke, čak i prognoze.

A, iskušenja će biti sve veća i veća, počev od pokrajinskog derbija sa Vojvodinom u sledećem kolu, kada će s druge strane centra biti neke nove „lale“, predvođene doskorašnjim dobitnim tandemom niškog Radničkog – šefom struke Nenadom Lalatovićem i vezistom Nikolom Drinčićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari