Novi trener i tim za nove ciljeve 1Foto: P. Lešević

Petnaest dana pre početka prvenstva nema jasnih naznaka kolike su stvarne mogućnosti novoformiranog sastava Novog Pazara, a ne bi bilo ni pošteno u ovoj fazi priprema donositi bilo kakve zaključke.

Optimisti će reći, tu je kao i pre osam godina trener Milan Milanović, što u prevodu na fudbalski jezik znači da je reč o znalcu spremnom da nejasnu sliku tima za kratko vreme pretoči u nešto prepoznatljivo, čak toliko da ga neki i na neviđeno već sada proglase najprijatnijim iznenađenjem prvenstva, baš kao što je to bilo i pre nepune decenije.

U jesen 2013. ,,plavi“ su sa Milanovićem odigrali do današnjeg dana neprevaziđenu superligašku jesen.

Tada je Švaba, nadimak Milanovića, za samo nedelju dana sa Kecapom, Lotincem, Vukovićem, Rusmirom, Arsenijevićem i ostalima vešto ,,provalio“ šifru po kojoj se od protivnika može biti bolji za gol, pa još i broj poraza svesti na najmanju meru.

Kontra optimistima su oni koji u pojačanjima nisu videli ništa dobro. Imena igrača i klubova iz kojih su došli, bez sagledavanja šire slike, govore im sve i iz toga izvlače zaključak na neviđeno da takvi ništa dobro ne mogu da donesu, pa im mentor bio Murinjo, a ne Milanović.

Ima u tim kritikama ponajviše nepriznavanja činjenice da klub nije mogao i još ne može lako da dođe do kvalitetnog fudbalera, kad prosečni i ispod prosečni ištu mnogo više para u Novom Pazaru nego što je njihova stvarna vrednost, a ni do nje, čak ni približno, ne mogu da dobace u klubovima renomea ,,plavih“.

Zašto je to tako razloga je mnogo.

Novi Pazar pamti karakternog Milana Milanovića. Do čvrstog stava po svim pitanjima nikada nije dolazio vodeći se diktatorskim metodama i uz slogan – Ja znam najbolje.

Insistirao je da čuje različita mišljenja i ako bi procenio da u njima ima korisnih detalja na koje nije obratio dovoljno pažnje ili mu nekim slučajem nisu pristizali do moždanih linija bez ustručavanja ih je prihvatao, ali konačnu odluku uvek je donosio sam.

Dobre poteze je delio sa najbližim saradnicima, loše je stavljao sebi na dušu.

U prvim izjavama Milanović je pokazao zrelost shvatajući težinu lige od 16 klubova gde čak četiri najslabija ispadaju.

On potencira plasman među osam koji vodi u plej-of, a promišljeni i realni navijač bio bi više nego zadovoljan da mu se servira drugačija od klasične priče u kojoj se sve vrti oko tenzičnosti koju stvara tako neprijatna borba za opstanak.

O novajlijama koji su stigli pre iskusnih Ostojića, Dimića i Joksimovića, trener Novog Pazara, kaže: „Obećavaju, ali jedno je trening ili kontrolna utakmica u kojoj su nervi opušteni, a nešto sasvim drugo takmičarski pritisak. Zato je ovo period koji ume da da i lažnu sliku. Tek će prvenstvo pokazati jesu ili nisu takmičari.“

Fudbaleri Novog Pazara pripremali su se na Zlatiboru, gde su odigrali nekoliko utakmica. Odigrali su nerešeno 2:2 sa Vlaznijem iz Skadra. Pazarci su vodili sa 2:0 golovima Bojana Balaža u 27. i Danila Bacanovića u 31. minutu. Vicešampion Albanije, posle nerealizovanog penala u 30. minutu, smanjio je u 44. minutu preko Medija Ćobe, koji je u 89. minutu iz kaznenog udarca sa 11 metara postavio konačnih 2:2.

Tesna skopčanost fudbala i rizika najočitija je u primerima kada jedan klub sa dosta mladih i nedovoljno afirmisanih fudbalera kreće u sezonu u kojoj ne bi valjalo da omane, a to je slučaj sa Novim Pazarom.

Bilo bi idealno da se sa tek nekolicinom iskusnijih dođe do cilja – grupe 12. Toliko klubova na kraju sezone zadržava status superligaša – ukoliko nije došlo do zaokreta na Skupštini FSS održanoj u sredu.

Ukoliko se u tome uspe to će značiti da su neka nova i prilično anonimna mlada lica bila vredna svake uložene pare, u suprotnom dobiće se savršen alibi za neuspeh. U svakom slučaju, čeka nas još jedna interesantna sezona u trci za opstanak u kojoj najverovatnije neće biti samo Crvene zvezde, Partizana, Vojvodine, Čukaričkog i možda TSC-a.

U fudbalu nije sve u novcu, a da se ne lažemo – jeste… mnogo. Zato bi navijač od starta svoja očekivanja trebalo da uskladi sa faktorom koji nije odlučujući, a daleko od toga da je beznačajan. Primera radi, gotovo svaki igrač prvog tima Crvene zvezde i Partizana biće pet do deset puta skuplji od najskupljeg Pazarovog, a po Transfermarketu to je Almir Aganspahić – 400.000 evra

VAR je stigao u Srbiju i trebalo bi da postane saveznik po mnogima najproblematičnijem segmentu našeg fudbala – suđenju. Običan narod duhovito bi rekao da je VAR skraćenica za varanje. Nagomilane greške arbitara prethodnih sezona, uglavnom na štetu malih klubova, ubedile su fudbalski svet da sudije varaju, namerno, iz neznanja, iz straha od moćnika… Sad se svi pitaju znači li to da je ,,varanju“ došao kraj. Sumnjičavost u regularnost najjače lige je tolika da nas neće iznenaditi ako tehnoligija samo nama donese problem plus.

Posle Evropskog prvenstva neki standardi su postavljeni, to se pre svega odnosi na odluke koje se tiču ofsajd pozicija i najvećeg broja prekršaja u kaznenom prostoru, što se ne bi moglo reći za procene koje se tiču igranja rukom u šesnaestercu, tačnije i VAR bi mogao da strepi od pameti, ne daj bože pametovanja, VAR sudija.

Vest da će glavnu osovinu u VAR sobi, pored ostalih, činiti tandem Milovan Ristić – Dalibor Đurđević, bez kojih Milorad Mažić ne bi bio ono što je bio, svodi mogućnost greške na minimum.

U njihovo znanje i poštenje apsolutno niko ne može da sumnja.

VAR soba, po ugledu na rešenja iz Turske i Portugala, nalaziće se u Kući fudbala u Staroj Pazovi, monitor na stadionu biće instaliran na suprotnoj strani od klupa sa rezervnim igračima i služiće isključivo sudijama pri donošenju konačne odluke. Teren će biti pokriven sa osam kamera, što znači da će se sporni detalji videti iz svih uglova. Iskustvo nam kaže da VAR posle svega ne može da nam naudi, ali ako se ne bude koristio na pravi način, eto nama novih problema… Trener Milanović visoku tehnologiju ne dočekuje raširenih ruku.

„Više sam protiv nego za“, reče šef struke Pazaraca.

Novajlije kolo vode

Novi Pazar će u sezoni 2021/22. činiti starosedeoci: Almir Aganspahić, Nikola Vlajković, Mirza Delimeđac, Sead Islamović, Nikola Kovačević, Danko Kiković, Nemanja Perić, Vahid Zimonjić, Semir Alić i Almin Kahrimanović. Njima su se pridružila pojačanja: Miloš Ostojić (Napredak), Nemanja Andrijanić (Sloga KV), Luka Ratković, Dejan Parađina, Lazar Mihailović (svi iz Bačke), Danilo Bacanović (Proleter), Bojan Balaž (TSC), Nemanja Kojčić (Kabel), Stefan Dimić (Balzan), Milan Joksimović (Liepaja), Faris Handžić (Olimpik), Aleksandar Đorđević (Inđija), Miljan Momčilović (Teleoptik). Do početka prvenstva očekuje se dolazak dvojice, najviše trojice novih igrača.

Ekipu su napustili: Marko Drobnjak, Miloš Rnić, Abdulaj Sise (Kodžaeli), Branislav Tomić, Dušan Stoiljković, Petar Gigić, Marko Marinković, Jasmin Trtovac, Jovo Kojić, Uroš Blagojević (Radnički 1923), Nikola Vukajlović (Inđija), Periša Pešukić, Miloš Mijić (Balzan), Nemanja Dragutinović, Bojica Nikčević (Čukarički), Luka Čumić (Zlatibor), Luka Mićić, Ervin Kurti, Lazar Pajović i Emir Hazirović, dok je Semir Hadžibulić završio karijeru.

Generalna proba 10. jula

Prva provera novog tima rezultatski je bila neuspešna. U Kragujevcu Radnički 1923 pobedio je Novi Pazar 1:0. Mnogo bolje Milanovićevi momci izgledali su u prvom od četiri nastupa na Zlatiboru. Duel sa Vlaznijom iz Skadra, vicešampionom Albanije, završen je 2:2. Novi Pazar je golovima Bojana Balaža u 27. i Danila Bacanovića u 31. minutu vodio 2:0, ali je Mehdi Ćoba golovima u 45. i 90. minutu (iz jedanaesterca) učesniku kvalifikacija za Ligu konferencija doneo izjednačenje. U sredu protivnik Novopazaraca bio je novi BiH prvoligaš Rudar iz Prijedora. Sledeći testovi na Zlatiboru su protiv Slobode iz Tuzle (4. jul) i Mornara iz Bara (7. jul), a generalna proba pred početak šampionata na Gradskom stadionu 10. jula u 19 sati, kada će se Pazarcima suprotstaviti crnogorski prvoligaš Rudar iz Pljevalja.

Večiti rivali stižu na Gradski stadion

Raspored prvenstvenih utakmica je nešto što nikoga ne raduje. Plavi kreću 17. jula iz Bačke Topole (TSC), potom im dolazi najneprijatniji gost (Čukarički), sledi meč sa Proleterom u Novom Sadu i gostovanje Partizana na Gradskom stadionu (7. avgust). U prvom delu prvenstva u Novi Pazar doputovaće i šampion Crvena zvezda (26. septembar).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari