Novica Veličković: Još toga mogu da ponudim 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Partizana počeli su pripreme za novu sezonu pre nekih desetak dana.

U odnosu na takmičarsku 2018/19, koja sa samo osvojenim Kupom Radivoja Koraća nije bila rezultatski uspešna, crno-beli su drastično promenili sastav i filozofiju, okrenuvši se proverenim inostranim imenima, umesto talentovanim srpskim igračima, sa kojima su „raskrstili“ (Marko Pecarski, prešao u Aris) ili poslali na kaljenje (Uroš Trifunović otišao u Megu).

Zbog dolaska Rašona Tomasa, povratka Stefana Birčevića, mladi Marko Pecarski je napustio Humsku, iako su do pre par meseci u klubu tvrdili da će na njegovim kvalitetima graditi budućnost ekipe. Klub je na četvorci smanjio konkurenciju tako što je Stefana Jankovića poslao na pozajmicu u AEK, zbog čega je jedino ostalo upitno da li će Novica Veličković ostati u ekipi, iako klub sa njim još uvek zvanično nije obnovio saradnju.

Partizan će u misiju osvajanja titule u ABA ligi krenuti sa čak šestoricom novih inostranih igrača (Volden, Tomas, Mozli, Parahuski, Gordić, Pejners), Radetom Zagorcem, kao jedinim interesantnim domaćim prospektom, s obzirom na to da Ognjen Jaramaz još uvek nije potpisao ugovor sa klubom, iako se pojavio na pripremama.

Veličković je nakon završetka naporne sezone, negde krajem juna, imao dovoljno vremena da se odmori i posveti porodici. Period od nekih mesec i po dana iskoristio je i da preispita svoje fizičko stanje, koje poslednjih godina uglavnom nije bilo na optimalnom nivou.

– Pokušavam da razmišljam racionalno. Mislim da imam još toga da ponudim. Mogu da pomognem i mlađim igračima i onima koji se prvi put susreću sa pritiskom u Partizanu. I na terenu i van njega. Vuče me još uvek, ne mogu da kažem, vuče me… Prošlog leta sam imao problem sa leđima. Nisam mogao da otklonim bol dva-tri meseca. Bio sam toliko limitiran da nisam mogao pola stvari da radim. Doveo sam liniju u red i… Sada je lakše, držim se toga – čini se da je prošlosezonski kapiten otklonio sve nedoumice u vezi sa ostankom u Partizanu.

Veličković će tako drugi mandat u crno-belom dresu produžiti na četvrtu takmičarsku godinu, zbirno sa prvim, biće to njegova deveta sezona u najdražem klubu. Partizan je u poslednjih mesec i po napravio temeljnu rekonstrukciju tima, doveo puno inostranih igrača, od kojih većina nije igrala u najkvalitetnijim domaćim ligama širom Starog kontinenta gde se insistira na jasnim defanzivnim principima.

– Ne bih da igramo najbolju košarku u oktobru, već da rastemo. Daleko je februar, mart. Želim da izgradimo atmosferu, hemiju. Mozli je stigao pre neki dan, Parahuski isto… Poznajemo se u suštini. U Partizanu se stranci uvek prihvate momentalno. Nisu bez razloga u Partizanu. Samo neka igraju najbolje što mogu – poručio je Veličković.

Broj na dresu za pomoć deci

Rašonu Tomasu ispuniće se želja sa početka priprema da dobije broj 25, koji je prošle sezone nosio Rade Zagorac, ali tek nakon što uplati određeni novčani iznos u humanitarne svrhe. Zagorac je na otvorenom treningu crno-belih objasnio kako su završeni „pregovori“.

„U razgovoru sa ljudima koji mi dosta znače, došli smo na ideju da moj ego ovog puta ostavimo po strani, zarad nekog višeg cilja, a to je pomoć deci, koja će im ako ne spasiti, onda bar ulepšati i olakšati život. Još ne znamo gde će tačno otići novac, ali bitno je da je i Rašon bio oduševljen tom idejom i da će sve biti realizovano“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari