Novinarka Danasa Olgica Nikolić dobitnica nagrade za doprinos sportskom novinarstvu 1Foto: D.J.

Olgica Nikolić, novinarka sportske redakcije dnevnog lista Danas, dobitnica je nagrade „Branka Prelević“ koja se dodeljuje za doprinos razvoju ženskog sportskog novinarstva u Srbiji. Nagradu uručuje Udruženje sportskih novinara Srbije.

– Nije uvek bilo lako, često ni lepo, hodati “muškom teritorijom” ove dve decenije, jer, da se ne lažemo, na Balkanu je žena u sportskom novinarstvu zgodan dekor, levo smetalo ili nužno zlo. Dok ne dokaže suprotno. Pa, opet, sve ovo vreme je bilo uzbudljivo i inspirativno pratiti svoju ogromnu ljubav prema sportu i pisanju. Drago mi je što ima kolega koje su to prepoznale i bile mi podrška na tom putu, neke od njih me predložile za ovu nagradu, a druge izglasale za njenog laureata. Eto prilike da se zahvalim Danasu na 20 i kusur godina zajedničkog učenja, odrastanja i sazrevanja, ali i silnim sportistima kroz čije karijere sam prošla. Nadam se upamćena kao korektno “piskaralo”, jer je moje profesionalno geslo – prvo čovek, pa novinar, izjavila je Nikolić pri preuzimanju nagrade.

Novinarka Danasa Olgica Nikolić dobitnica nagrade za doprinos sportskom novinarstvu 2
Foto: D.J./Olgica Nikolić

Priznanje za najbolju srpsku sportistkinju pripalo je odbojkašici Tijani Bošković, dok je za najboljeg sportistu u 2019. godini proglašen teniser Novak Đoković.

Priznanje za ekskluzivnu vest pripala je uredniku sportske redakcije „Tanjuga“ Željku Vučkoviću , jer su prvi objavili da će Nikola Jokić igrati za reprezentaciju.

Novinarka Danasa Olgica Nikolić dobitnica nagrade za doprinos sportskom novinarstvu 3
Foto: D.J./ Miljana Rogač

Po prvi put dodeljuje se priznanje za ekskluzivni TV prilog, koje je uručeno novinaru RTS-a Stefanu Bendiću za njegovo izveštavanje sa Australijan opena. Takođe, prvi put dodeljeno je priznanje za najboljeg mladog novinara koje je pripalo Miljani Rogač iz Večernjih novosti.

Za uspešno realizovanje dokumentarnog serijala „Zlatni momci“ autorima serijala Vladimiru Pajiću i Aleksandru Miletiću dodeljena je nagrada za TV izdavački poduhvat, dok je reditelj Pavle Ilić dobitnik priznanja zlatna kamera za učešće na istom projektu.

Priznanje za dopisnika godine pripalo je dopisniku Sportskog žurnala Prvoslavu Leševiću, dok je Dragan Pejić autor knjige „Čajetina pod obručima“ nagrađen za izdavački pisani poduhvat.

Nebojša Višković, novinar Sport kluba, poneo je priznanje najboljeg komentatora za prethodnu godinu- zlatni mikrofon, dok je zlatno pero pripalo novinaru Mocart sporta Predragu Dučiću.

Dobitnici nagrade za životno delo su reditelj RTS-a Dejan Andrijević i  Jovan Sekulić, autor knjige „Od Montevidea do Moskve“.

Branimiru Vasiću, novinaru Sportskog žurnala, nagrada za životno delo dodeljena je posthumno.

Zahvalnica za plemenitost i dobročinstvo, dodeljena je Nebojši Mrvaljeviću direktoru preduzeća za promet i usluge „Sterling“, za saradnju sa ovim Udruženjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari