Novo lice i stari problemi 1Foto: STARSPORT

Besparica nije više osnovni sinonim za KK Partizan. Iako finansijski problemi nisu sanirani, crno-beli su uspeli da u roku od mesec i po dana potpuno promene tim u odnosu na prošlu sezonu i dovedu sedmoricu veoma kvalitetnih i perspektivnih igrača.

 Aleksandar DŽikić je uspeo u nameri, u kojoj godinama unazad njegovi prethodnici nisu – da maltene na početku priprema ima gotovo kompletiran tim za sezonu koja sledi. Harizmatični trener Partizana danas će okupiti igrače; ekipa je potpuno promenjena u odnosu na prošlu sezonu, atletski je sigurno moćnija i kada budu dovedeni još jedan igrač na mestu beka-krila i krilni centar biće spremna da se ravnopravno nadmeće sa Crvenom zvezdom i Cedevitom, pre svih, za trofeje u ABA i Superligi.

Predsednik Nikola Peković uradio je veliki deo posla kako bi treneru DŽikiću ispunio veći deo želja, međutim u suženom prostoru za manevar moraće da donese manje bolnu odluku. Naime, FIBA uveliko vodi „hladni rat“ sa Evroligom preko nacionalnih saveza. Italijanski i grčki klubovi redom otkazuju učešća u Evrokupu za narednu sezonu, iako su bili deo žreba za grupnu fazu i ukoliko ne dođe do veleobrta, uprkos čvrstom stavu, Partizan će morati da krene istim putem. U suprotnom, ne bi mogao da registruje brojne novajlije, niti da se takmiči u domaćem šampionatu ili Kupu Radivoja Koraća (suspendovan od KSS).

I dok Peković prebira po glavi šta mu je činiti, DŽikić će zadovoljan dočekati igrače na „prozivci“. Novi tandem plejmejkera biće Hačer (PAOK) i Ratkovica (Lukoil), dok će mladi Slobodan Jovanović „izučavati zanat“. Spoljnu liniju činiće „starosedeoci“ Marinković, Andrić i Vrabac, kao i novajlija Robinson (Turska), dok je centarska potpuno renovirana. Na poziciji krilnog centra igraće Birčević (Estudijantes) i Karahodžić (Unikaha), a na petici Majstorović (Metalac) i Luković (MZT). Trebalo bi napomenuti i da je mladi centar Miloš Koprivica registrovan za sledeću sezonu, ali je teško poverovati da će biti među onima koji će se redovno „skidati“ za utakmice. Danas se sigurno neće pojaviti Birčević i Vrabac zbog obaveza u reprezentacijama Srbije i BiH dok bi ostale novajlije trebalo međusobno da se upoznaju. Takmičarska sezona u Jadranskoj ligi počinje 1. oktobra, kada Partizan gostuje debitantu, Mornaru iz Bara, tri dana kasnije idu u Skoplje MZT-u, a prvi meč kao domaćin u hali Pionir igra 7. oktobra protiv Cibone.

Evroliga i registracija igrača
Svesna da FIBA ima „keca u rukavu“ u vidu registracije igrača Evroliga sprema sopstveni registracioni pravilnik kako bi zaštitila klubove koji su se opredelili da igraju u takmičenjima pod okriljem EKA. Postoji mogućnost da on bude završen do početka nove sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari