Novo tumačenje statusa GOAT: Rafa i Rodžer iznad Novaka, zbog ponašanja 1Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

U nemanju adekvatnih argumenata, teniski protagonisti kojima Novak Đoković nije previše simpatičan, pronalaze neku specifičnu argumentaciju kako bi osporili njegova neponovljiva dostignuća.

Samo u takmičarskoj 2023. Novak Đoković osvojio je tri gren slema, igrao je sva četiri finala, a protom je sezonu završio podizanjem pehara na Završnom mastersu u Torinu.

Sve to učinio je u svojoj 36. godini „zaradivši“ time brojne argumente u raspravi i tumačenju ko je GOAT u svetu tenisa.

Uprkos tome, postoje teniski pregaoci koji, bez obzira na sve moguće rekorde koji su u vlasništvu srpskog asa, u Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu vide bolje kandidate za najveću „titulu“ u istoriji ovog sporta.

– Na papiru, Novak pravi sve veću razliku, gomila i gomila titula. Mislim da treba ceniti i ponašanje osobe – u tom smislu, za mene su Rafa i Rodžer iznad njega. To je lično mišljenje. Za mene nije sve u tenisu i u brojevima, treba gledati ličnost i kakvo je ponašanje u porazu. U tom smislu je Rafa broj jedan, nikad ga nismo videli da radi nešto čudno na terenu. Nikad nije slomio reket, nikada ga nismo videli da se žali ni na šta, primer je za sve koji se bave tenisom. Srećni smo što smo mogli da uživamo u eri njih trojice, Đoković i dalje igra, gradi svoju legendu. Videćemo sledeće godine dokle je došla nova generacija – razmišljanja je marokanski teniser Junes El Ajnaui.

Markonac je u karijeri imao najbolji plasman na 14. mestu ATP liste, a osvojio je i pet titula iz serije 250. Njemu najviše smeta ponašanje Novaka Đokovića prilikom poraza.

– Nikad više nećemo videti igrače kao Rodžer i Rafa. Postoji nešto osim brojeva, to se vidi u tome kako se osoba ponaša u teškim trenucima u životu. Lako je kad pobeđuješ, svi su uz tebe, ali pravi šampion se vidi u porazu. Rafa i Rodžer su oduvek prihvatali poraz bolje od Novaka, možda je zato i više osvojio od njih. Ali nije sve u uspesima, važnija je osoba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari