Obradović: Ibra zaslužio kritike Murinja 1Foto: EPA/ JULIEN WARNAND

Mogli su fudbaleri Mančester junajteda dati Anderlehtu više od jednog gola, ali je samo Henrik Mihtarijan to učinio

A kako u fudbalu silni promašaji retko prođu bez kazne belgijski tim je stigao do remija iz jedinog šuta u okvir gola u prvom meču četvrtfinala Lige Evrope, za šta je menadžer engleske ekipe Žoze Murinjo bez pardona svalio krivicu na svoje napadače. Najviše na Zlatana Ibrahimovića.

– U pravu je Murinjo. Nisam bio zadužen za čuvanje Ibrahimovića, ali ni daleko od Zlatana da ne bih osetio da je igrao sa 50 odsto svojih mogućnosti. Pa opet, čak i takav je delovao impresivno. Snažan, sa znanjem, samopouzdanjem i iskustvom koje ima pravio je razliku kada je hteo. Međutim, daleko je to od njegovog nivoa. Kada se Ibri trči, skače i šutira tada je nezaustavljiv. Ne znam da li se štedeo za revanš, Premijer ligu ili šta već, ali nije bio pravi u Briselu.

# Pored njega, šta vam je najjača impresija iz ovog duela?

– Znao sam da su jaki, ali nisam verovao da su baš toliko. Iznenađen sam fizikom Mančesterovih fudbalera. NJihovom kontrolom lopte, takođe. Imali smo sreće da ne primimo višeg od jednog gola, a svoj damo iz jedinog pravog udarca na meču. Šteta je samo što u prvom poluvremenu nismo bili hrabri kao u nastavku. Jesmo od početka bili rasterećeni, s obzirom da smo već prebacili ovosezonski plan u Ligi Evrope i da nam je u fokusu osvajanje domaće titule posle dve godine, ali smo možda malo preterali u respektu prema veličini engleskog kluba, njegovom treneru i igračima. Sve u svemu, stekli smo jedno lepo iskustvo i izvukli dosta pozitivnih pouka. Naročito mlađi momci.

# Šta i kako u revanšu na Old Trafordu, s obzirom da ste još u igri za polufinale?

– Oni su i dalje bolji i favoriti… na papiru. Nadam se da se neće razigrati i naneti nam neku rezultatsku katastrofu. Šta više, Anderleht nije bez šansi za prolaz, a možda nas i sreća posluži, kao dosta puta u ovoj Ligi Evrope. U fudbalu je sve moguće, a teren najpravičniji sudija.

# Računate li na sreću i u borbi za primat u belgijskom fudbalu?

– Pomoć nevidljive ruke uvek je dobrodošla, ali u ovom slučaju stvari najviše zavise od nas samih. Imamo još osam utakmica do kraja, a kako u nedelju idemo na teško gostovanje, a posle toga dočekujemo direktnog konkurenta Briž, vrlo brzo bi trebalo da bude poznata sudbina naših šampionskih ambicija.

# Vaša moć dizanja iz pepela je zato neupitna. Doživljavate li centaršut za gol protiv Crvenih đavola kao nagradu za sve povratke posle teških povreda?

– Ako nema slučajnosti u životu, onda nisam bez razloga baš tada probio po levoj strani, lopta otišla tamo gde sam hteo, a Leander Dendonker je sjajno zahvatio. Ne mogu dokučiti zašto su me povrede toliko pratile kroz karijeru, ali znam da mnogo volim fudbal, pošteno se bavim njime i čuvam mir u glavi, šta god da me snađe. Sve prođe, pa i muka.

Terorizam, noćna mora

Bombaški napad na klupski autobus Borusije Iz Dortmunda, uoči utakmice Lige šampiona sa Monakom, zgrozio je ceo svet, dopisavši sportiste na podugu listu potencijalnih meta islamskih i svih drugih terorista. U Belgiji ih (još) ne diraju, iako je ova zemlja bila poprište takvih krvavih obračuna sa nevinima.

– Nema sportiste, a ni bilo kog drugog normalnog čoveka koji se posle te noći strave i užasa u Dortmundu zapitao „ko je sledeći“. Pa opet, ne možemo svi da se zatvorimo kuće i čekamo „smak sveta“. Možemo samo da se molimo da toj noćnoj mori što pre dođe kraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari