"Obradovićeve ekipe igraju pametnu košarku, bira inteligentne igrače": Nikola Lončar za Danas o Partizanu u Top 8 Evrolige 1Foto: STARSPORT

Od trijumfa u Monte Karlu i potvrde plasmana u TOP 8 Evrolige, među navijačima Partizana zavladala je još veća euforija, a postoji i uverenje da crno-beli mogu na Fajnal-for.

Kolo pre kraja ligaškog dela, košarkaši Partizana obezbedili su učešće u TOP 8 fazi, prvi put posle trinaest godina. Jasno je i da će plej-of dočekati na jednom od tri mesta – petom, šestom ili sedmom.

Imperativ pobede nad Panatinaikosom svakako postoji, pogotovo u dupke punoj Beogradskoj areni.

U povratničkoj sezoni, nakon osam godina odsustva iz Evrolige, crno-beli su pokazali kako se adekvantom selekcijom igrača i jasno uloženim sredstvima može, u relativno kratkom roku, napraviti dobar rezultat.

– Posle toliko godina, može se reći da je uspeh ostvaren, ali ne i veliki uspeh. Partizan ove sezone ima evroligašku ekipu, veoma iskusnu, sa igračima koji su u prethodnim klubovima bili nosioci igre. S tim u vezi, veliki uspeh bi bio plasman na Fajnal-for – jasan je Nikola Lončar, u opservaciji postignutog, u dosadašnjem delu sezone.

Nekadašnji košarkaš Partizana, naš proslavljeni reprezentativac i bivši funkcioner u klubu, tokom razgovora za Danas, istakao je momente koji su mu jasno pokazali da Partizan može da se nađe u plej-ofu Evrolige.

– Prvo, onog momenta kada je počeo da zatvara utakmice na način na koji to traži Željko Obradović, zatim, posle kontinuiteta pobeda na strani, uz formu koja pokazuje da Partizan u poslednja tri meseca igra najbolju košarku u Evroligi.

I laicima je jasno da je uloga Željka Obradovića nemerljiva i da je on kohezivni faktor i neko ko drži sve konce, ne samo na parketu, već i u svlačionici.

Lončar je u počecima svoje profesionalne karijere sarađivao sa Obradovićem, baš u momentu kada je postao trener i te 1992, u debitantskoj sezoni, Partizan odveo do trofeja u najelitnijem takmičenju.

Praktično, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, ispratio je razvojni put Obradovića kao trenera, s obzirom na to da su sredinom 90-ih prošlog veka sarađivali i u reprezentaciji.

– Njegova glavna trenerska karakteristika jeste ta da njegove ekipe igraju pametnu košarku. Veliki uticaj na njegov trenerski rukopis imao je profesor Aca Nikolić sa kojim je sarađivao u Partizanu, na samom početku trenerske karijere. Odlično poznaje igrače, zna njihov mentalitet i izvrsno kontroliše situaciju u svlačionici. Veoma je zahtevan trener sa kojim nije jednostavno raditi. Bira inteligentne igrače koji prepoznaju situacije na terenu u pravim trenucima.

Sa kim god da se crno-beli budu sastali u plej-ofu, rivalu neće biti jednostavno, naprotiv. Imaće na umu fascinantan podatak da je od 21 sezone u kojoj je igrao plej-of Evrolige, Željko Obradović prolazio dalje čak 20 puta.

– To je neverovatan podatak koji jasno pokazuje kakav je to trener. Nesumnjivo, Obradović je najbolji trener u Evropi.

Trenutne projekcije pokazuju da bi Partizan u TOP 8 fazi mogao da se nameri na Real ili Barselonu, evropske velikane i vodeće favorite za titulu u Evroligi.

Španski gigantni su ove sezone oscilirali više nego što se to očekivalo, međutim, personalna rešenja na svakoj poziciji kao i širina rostera dokazu su sposobnosti da budu najbolji u krucijalnoj fazi takmičarske godine.

– Niko ne želi da se sa Partizanom nađe u plej-ofu. Prema trenutnoj projekciji, crno-beli će se najverovatnije sastati sa Realom ili Barselonom. Mislim da bi im lakše bilo ukoliko bi to bio Monako ili Olimpijakos. Atinjani igraju vrlo lepu košarku, međutim, u odnosu na Real i Barselonu, u domaćem šampionatu imaju luksuz da nastupaju u kombinovanim sastavima. Videli ste i sami da je Real u domaćem prvenstvu, u poslednjem kolu izgubio od Breogana, Barselona od Bilbaa i to su u Španiji uobičajene stvari, u odnosu na prvenstvo Grčke. Čak i u ABA ligi, Partizan ima utakmice u kojima ne mora da forsira najiskusnije igrače.

Lončar smatra i da određeni taktički segmenti, kao i defanzivni pristupi Reala i Barselne manje odgovaraju Partizanu, u poređenju sa stilom igre Monaka ili Olimpijakosa.

– Vidi se da su Barselona i Real motivisani. Iako su u Beogradu nastupili bez četvorice igrača, Madriđani su pokazali koliko mogu da budu neugodni i kvalitetni. U plej-ofu će suziti rotaciju i podići nivo agresivnosti. Mislim da Partizanu manje odgovaraju ekipe koje su vrlo agresivne u odbrani, koje igraju blizu igrača. U suštini, crno-bele vidim kao tim koji na tri pobede može da se takmiči sa svakim.

Partizan je bazične stvari u selekciji ekipe napravio prošle sezone; tokom prethodnog leta doselekcija je bila takva da je Dante Egzum ostao u fokusu pažnje, kako zbog prethodnog NBA iskustva, a ono još više zbog načina na koji se adaptirao i izborio za ulogu nosioca igre.

– Dante Egzum u Partizanu ima jednu od glavnih uloga. Vidi se da uživa na terenu. Kompletan je plej i ono što je važno, u odbrani može da čuva od pozicije jedan do četvorke. Ostali inostrani igrači pružaju partije kakve se od njih i očekuju. Možda je Matijas Lesor napravio iskorak, u kontekstu kontinuiteta partija na visokom nivou, međutim, mene mnogo više interesuju domaći igrači i njihov napredak. Aleksa Avramović u poslednjih mesec dana igra košarku kakvu bi trebalo da prezentuje u kontinutetu. Odličan je u obe faze, bio je na određenim mečevima ključni igrač i to je Avramović kakvog želimo da gledamo. Smailagić je napredovao, pokazao da može da bude starter i kadar da odmeni Lesora na adekvatan način. Ostali nisu imali toliko prostora, pre svega u Evroligi – Trifunović, Anđušić – dok je Vukčević manje igrao zbog određenih fizičkih nedostataka – podvukao je Lončar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari