Očekivano buđenje Barselone 1Foto:EPA-EFE MATTEO BAZZI

Osnovni utisak nakon mečeva prvog dana 16. kola Evrolige nije samo trijumf, već pre svega način na koji je Barselona savladala CSKA (85:72).

Panatinaikos je tutinski savladao nemoćni Efes (90:79), i time pokazao legitimnu pretenziju na plasman na Fajnal-for u Beogradu. Valensija je uspela da brejkne Unikahu (83:85) i time pokvari osećaj Nemanji Nedoviću, koji je bio nadomak ličnog rekorda u Evroligi.

Sito Alonso napokon može da odahne i ponada se da će principi njegovog rada dati rezultata i u Barseloni. Posle pet vezanih evroligaških poraza, Katalonci su po drugi put u sezoni vezali dva trijumfa. Brejk na terenu Himkija upotpunjen je briljantnom partijom i trijumfom nad CSKA, kvalitativno trenutno najdominantnijem sastavu u top 16 formatu. Osim Reala u kompletnom sastavu, nijedan klub do poslednjeg kola nije tako nadigrao i razmontirao „armejce“ u gotovo svim segmentima igre. Trener Alonso defanzivno je uspeo da „uguši“ Serhija Rodrigeza, vodećeg kreativca CSKA, i natera ga na četiri izgubljene lopte. Barselona je odlično branila reket, usporila protok lopte, uspevši da u napadu iz tranzicije dođe do realizacije. Podatak da su Katalonci zbirno imali 24 asistencije negde i obrazlaže činjenicu da su čak petorica igrača imali dvocifren učinak.

– Presrećan sam zbog načina na koji smo pobedili. Igrali smo timski, što nam je i pomoglo da na željeni način prevaziđemo krizne momente u toku utakmice. Značajno je to što smo u bitnim segmentima bili na nivou: odbrana, protok lopte i borba nakon svake izgubljene lopte. Posle 4. decembra ovaj tim možda i nije bio sposoban da pobedi Fenerbahče i CSKA; bilo je mnogo više samoisticanja nego kolektivne igre, međutim danas u našoj igri preovladava kolektivni način razmišljanja, ekstra pas, adekvatan protok lopte. Ne postoje izgovori za loše vraćanje u odbranu, izgubljenu loptu i nezadovoljstvo prouzrokovano time – poručio je Sito Alonso.

PAO je Efesu dozvolio da ubaci više poena nego što je defanzivni prosek „zelenih“ u Evroligi ove sezone (75,3). Atinjani su pak imali jedan od lakših ofanzivnih testova, s obzirom na to da je Efesova odbrana tek 12. u Evroligi. Ni dolazak Ergina Atamana nije u mnogome promenio način igre turskog predstavnika, osim što je minutaža Vladimira Štimca osetno smanjena, a samim tim i učinak srpskog centra (4p, 5sk, 4as, za 13 minuta).

Unikaha i Valensija su odigrali evroligaški meč posle smo par dana od međusobnog susreta u domaćem prvenstvu, takođe u Malagi. Nedović je sa 23 poena i indeksom korisnosti 20 bio nadomak ličnog evroligaškog rekorda koji iznosi 26 poena. Van Rosom, belgijski plejmejker, bio je jedan od najbitnijih igrača u pobedničkom timu; pogađao je trojke u prelomnim trenucima, dok je Alberto Abalde sa 16 poena bio „iks faktor“. Valensija je meč završila sa 30 skokova i timskih 20 asistencija za drugu vezanu pobedu u Evroligi.

Rezultati i tabela

16. KOLO

Panatinaikos – Efes 90:79

Unikaha – Valensija 83:85

Barselona – CSKA 85:72

Fenerbahče – Baskonija sinoć

Crvena zvezda – Žalgiris sinoć

Olimpijakos – Milano sinoć

Bamberg – Himki sinoć

Real Madrid – Makabi sinoć

1. CSKA 12-4

2. Panatinaikos 11-5

3. Olimpijakos 11-4

4. Žalgiris 10-5

5. Fenerbahče 9-6

6. Real 9-6

7. Makabi 8-7

8. Himki 8-7

9. Unikaha 7-9

10. Baskonija 7-8

11. Barselona 6-10

12. Crvena zvezda 6-9

13. Bamberg 6-9

14. Valensija 5-11

15. Efes 4-12

16. Milano 4-11

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari