Od El Grande Milovana do Vanje Milinković Savića: Ko su najbolji i najgori golmani naše reprezentacije 1Vladimir Stojković Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Jugoslavija je u svojoj istoriji imala vrhunske golmane, ali i one dobre. Međutim bilo je i onih koji nisu mogli da stanu u te dve grupe jer su bili poznati po kiksevima.

Jedan od najvećih koje je Jugoslavija imala je Milovan Jaksić koji je bio učesnik prvog Mundijala u Urugvaju 1930. godine. El Grande Milovan je na istom bio proglašen za najboljeg golmana turnira i bio je u idealnom timu prvenstva. Poseban je Milovan i po tome što je jedna ulica u Montevideu dobila ime po njemu, a interesantno je da je i jedan je od osnivača Crvene zvezde.

Među velikane se svakako ubrajaju i Srđan Mrkušić, Vladimir Beara i Milutin Šoškić. Za svu trojicu je karakteristično da su bili među pet najboljih golmana na svetu u to vreme.

Nakon njih nastupilo je vreme vrlo dobrih golmana koje je Jugoslavija imala. Među njima su se izdvojili Ilija Pantelić iz Vojvodine koji je branio je na Evropskom prvenstvu 1968. godine u Italiji i Ivan Ćurković koji je branio u Partizanu i Sent Etjenu. Takođe tu treba istaći i Envera Marića koji je u to vreme branio u Veležu.

Kasnije ističemo Tomislava Ivkovića koji je branio na Mundijalu u Italiji 1990. godine koje je smo završili na petom mestu. Na njemu nas je zaustavila Argentina u penal seriji u četvrtfinalu mada je u istoj Ivković odbranio penal jednom Maradoni, kao i Pedru Trolju, ali su promašaje na drugoj strani imali Dragan Stojković, Dejan Savićević i Faruk Hadžibegić.

Nakon Ivkovića dolaze na red i golmani koji su skloni kiksevima. Jedan od njih je i Vladimir Stojković, zatim Ivica Kralj i Aleksandar Kocić koji nisu u potpunosti ulivali poverenje.

Utisak je da sada Srbija nema vrhunskog golmana već dugi niz godina. Upravo je to bio i najveći problem Draganu Stojkoviću u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Kiks Marka Dmitrovića je mogao da nas košta odlaska na Svetsko prvenstvo kada je u meču protiv Portugala nepotrebno izleteo van gol linije, a Kristijano Ronaldo ga je matirao iz mrtvog ugla.

Nakon te loše procene Dmitrović je sklonjen za klupu Srbije, a ni u Sevilji ne brani jer Jasin Bono ima prednost u odnosu na njega.

Prijatno iznenađenje je Vanja Milinković Savić. Odlično je branio u ključnim utakmicama Lige Nacije, pa je za očekivati da bude starter i na Mundijalu u Kataru.

Mile Svilar je u mladosti obećavao, ali je u Benfici „protraćio“ mladost, a danas ni u Romi ne brani, pošto Žoze Murinjo više veruje Rui Patrisiju.

Nekad se govorilo da je dobar golman pola tima, a da vrhunski tim mora da ima vrhunskog golmana vrhunskog plejmejkera i vrhunskog napadaca.

Ako nema jedno od ta tri, to više nije vrhunski tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari