Odbojkašice Srbije plasirale se u četvrtfinale Svetskog prvenstva 1Mina Popović. Foto: EPA-EFE/Grzegorz Michalowski

Odbojkašice Srbije plasirale su se u četvrtfinale Svetskog prvenstva jer su u drugom meču druge faze pobedile selekciju Dominikanske Republike rezultatom 3:0 (26:24, 25:20, 25:17).

Aktuelne svetske šampionke sa prvenstva odigranog pre četiri godine u Japanu su do trijumfa i plasmana u nokaut fazu stigle dva kola pre kraja takmičenja u novoformiranoj grupi F, u kojoj se nalaze na prvom mestu na tabeli.

Srbija je do ubedljive pobede došla uprkos tome što, osim u trećem setu u kojem je dotukla psihološki uzdrmanog protivnika, nije prikazala ubedljivu partiju.

Kao i u jučerašnjoj utakmici sa Poljskom, igračice Danijelea Santarelija napravile su puno grešaka, naročito u trenucima kada bi prethodno stizale do ubedljive prednosti.

Očigledno umorne zbog velikog broja utakmica koje su odigrale, aktuelne šampionke sveta su u prva dva perioda dozvolile protivnicama da se serijom poena vrate iz velikog rezultatskog zaostatka.

Međutim, kada je bilo najpotrebnije, malo bi podigle nivo igre i rutinski osvajali poene koje su im bili neophodni.

Uprkos trenucima kada bi Dominikanke pravile serije osvojenih poena, zapravo ni jednog trenutka nisu imale šansu da dođu do rezultatskog preokrata.

Tandem Tijana Bošković – Bjanka Buša nije blistao, međutim, i u večerašnjem duelu su osvojile veliki broj poena u trenucima kada se činilo da Dominikanke mogu da se vrate u meč.

Boškovićeva je puno grešila u servisu i napadu, pa je selektor Santareli čak izvukao iz igre u finišu prvog seta i taj period igre Srbija je osvojila i bez prisustva najbolje odbojkašice sveta na terenu.

Njen uobičajeni doprinos u odbrani i napadu nadomestile su ostale igračice, a pre svih Brankica Mihajlović, Jovana Stevanović i Bojana Drča.

Iskusna Mihajlovićeva, koja nije puno boravila u igri u prvoj fazi šampionata, protiv Dominikanske republike prikazala je sjajnu partiju u odbrani i napadu, ali je, zapravo, njen najveći doprinos pobedi bio prilikom prijema servisa.

Jovana Stevanović je svojim blokovima donosila ključne poene u trenucima kada je njena ekipa pravila rezultatsku prednost, ali je posle sjajnih asistencija Bojane Drče razbijala i blok Dominikanki kada su one uspevale da zaustave Tijanu Bošković i Bjanku Bušu.

Reprezentacija Srbije naredni meč igra u petak protiv Tajlanda (15.00), a poslednji duel u grupnoj fazi na programu je u subotu (17.30), kada se sastaju sa Turskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari