Odbrana lek za Španiju 1Foto: STARSPORT

Znatno podmlađen sastav vaterpolo reprezentacije Srbije u velikom stilu je „uplovio“ u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Gvandžuu…

… a posle tri dana odmora od takmičarskih obaveza današnjim mečom četvrtfinala sa Španijom pokazaće jesu li već sada spremni za velika dela, bez pomoći Filipovića, Prlainovića, braće Pijetlović, dva Mitrovića i Aleksića, ili im je potrebno još vremena i iskustva da krenu tragom uspeha vedeta najtrofejnije generacije u istoriji ovog sporta.

Izazov je velik kao Mont Everest, jer će na drugoj strani bazena biti aktuelni vicešampion Evrope, s kojom se pomenuta sedmorka, pošteđena ovog SP, dobrano namučila u prošlogodišnjem finalu kontinentalnog šampionata u Barseloni, slaveći tek zahvaljujući boljem izvođenju peteraca.

– Za većinu igrača ovo će biti možda i najvažnija utakmica u karijeri, nadam se da će se uz pomoć nas starijih izboriti s tim velikim pritiskom. Španija je jaka reprezentacija, kojoj su kontre ali i individualni kvaliteti glavno obeležje. Mi moramo da ponovimo našu odbranu iz mečeva u grupi, pre svega iz duela sa Grčkom, kada je defanziva zaista bila na neverovatnom nivou. Verujem da ćemo umeti da se izborima i s njima i s nama samima – optimista je vođa aktuelne postave „delfina“ Miloš Ćuk, inače jedan od onih što ima iskustvo osvajanja titula svih vrsta.

Tako o dvostrukom osvajaču SP (1998, 2001) i jednostrukom olimpijskom prvaku (1996), bez zlatne medalje na prvenstvima Evrope, u Svetskoj ligi i FINA kupu priča i Dušan Mandić. Mladi, a već cenjeni golgeter Srbije isto misli i o šansama svog tima protiv zemlje, čija liga je daleko kvalitetnija i finansijski stabilnija od srpske.

– Spremni smo za utakmicu. Možemo da se suprotstavimo vicešampionu Evrope. Do sada smo uradili sve što smo želeli i hoćemo da nastavimo tako – tvrdi as Pro Reka uoči ponovne bitke sa Peroneom, Munarizom, Lopezom, Del Torom, Bustosom… a današnjih 32 minuta će potvrditi ili demantovati te reči.

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije Viktor Jelenić i njegova desna ruka Danilo Ikodinović – inače obojica nekada vrhunski vaterpolisti – zajedno s još nekoliko visokih predstavnika VSS, prisutnih u Južnoj Koreji, izgubili su boj za organizaciju SP 2025. godine (dodeljeno Kazanju) i 2027. godine (biće u Budimpešti), ali se nadaju da će ekipa u vodi proći bolje u duelu od 7 ujutro po srednjeevropskom vremenu.

I jedni i drugi, ali i svi koji se razumeju u vaterpolo siguraju da će Srbija, ako prođe, igrati sa fantastičnim timom Hrvatske, jer ovaj ne bi smeo da ima problema sa Nemačkom. Bila bi senzacija i da Mađarska ne prođe Australiju, mada se ova već godina grčevito bori za polufinala velikih takmičenja, dok bi meč Italije i Grčke trebalo da bude tvrđi i neizvesniji.

Parovi četvrtfinala

Srbija – Španija 07.00

Hrvatska – Nemačka 08.30

Mađarska – Australija 10.00

Italija – Grčka 11.30

* Arena sport prenosi sve mečeve.

Filipović bodri: Ostanite mirni

– Naša ekipa je pokazala da najgora stvar koja može protivniku da se desi jeste da potceni ovaj sastav. Po ko zna koji put se pokazalo da ne igraju imena, već momci koji su odlučni i spremni da u trenutku daju sve od sebe i pokažu želju za pobedom… Španija je očekivan i težak protivnik u ovoj fazi. Međutim, smatram da momci treba da se okrenu svojoj igri, da ostanu mirni i svoji, a onda neće mnogo zavisiti od Španaca već od nas – putem svog sajta buduće naslednike bodri „pravi“ kapiten Filip Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari