Odbrana mora da "radi" 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Reakcija kakvoj se verovatno ni sam Milan Tomić nije nadao.

Posle bledila u kombinaciji sa nijansiranim crvenilom na startu Evrolige u duelu sa Panatinaikosom u Atini, košarkaši Crvene zvezde „riternirali“ su na impresivan način protiv, u poslednjih par godina redovnog učesnika na Fajnal-foru.

Fenerbahče je pred skoro 17 hiljada navijača sveden na „mizernih“ 56 poena; u meču na mali broj koševa, Zvezda se „defanzivnog recepta“ nije odrekla svih 40 minuta, poslavši uverljivu poruku ostalim evroligašima na koji će način ove sezone pokušati da od Beogradske arene stvori neosvojivu tvrđavu (68:56).

Podatak da je Fener pod košem Zvezde postigao svega šest poena najbolja je ilustracija načina na koji su crveno-beli branili rivalsku igru dva na dva, naročito sa centralne pozicije.

DŽejms Gist (11p, 8sk) je naprečac osvojio simpatije navijača crveno-belih: od dolaska je postao prepoznatljiv po nepresušnoj energiji koju je protiv Fenera pretvorio u fantastičnu defanzivu. Sedmogodišnjeg evroligaškog iskustva u Panatinaikosu, nekadašnji student prestižnog univerziteta Merilend, u Zvezdi je dobio ulogu apsolutnog lidera pod košem u oba pravca, u kojoj je pronašao komociju koja mu je poslednjih sezona možda i nedostajala u PAO.

Gist je bio i ključ Zvezdine odlične odbrane; dobrih bočnih kretnji u stavu, bio je maestralan u preuzimanju. Visokim iskakanjima konstantno je „gušio“ plejmejkere renomea Slukasa i Diksona, usporavao protok lopte i faktički onemogućavao realizaciju Fenera u „mis-meč“ situacijama pod Zvezdinim košem.

– Kao tim moramo da shvatimo da odbrana uvek mora da ‘radi’. Biće utakmica kada nećemo moći da postignemo veliki broj poena, ali defanzivno moramo da imamo energiju i fokus. To moramo da radimo cele godine – jasan je bio DŽejms Gist.

Iako nije kapiten (to je Branko Lazić), čak i kada su inostrani igrači u pitanju ne spada u grupu onih sa najmanje dvogodišnjim stažom u crveno-belom dresu, Gist je od strane saigrača prepoznat kao vođa i neko ko ima pravo da ih savetima ujedini i „pozove“ na okupljanje tokom utakmice. Uostalom, od njegovih instrukcija „zavisilo“ je i kretanje Derika Brauna i Mohameda Fajea na četvorci, odnosno čitanje bekova u koju će stranu rival okrenuti „pik“.

– Samo sam govorio igračima da ostanu fokusirani. Kada je hala ovako bučna, onda se lako dogodi da nestane komunikacija sa klupom, trenerom. Zato sam morao da pri svakom prekidu ili faulu okupljam momke oko sebe, da ih usredsredim na ono što je sledeće. Bez obzira na to šta uradimo u napadu, naša odbrana mora da bude najbolja, tako da sam se trudio da budem skoncentrisan na to. Da ne budemo uhvaćeni u raskoraku, već da ostanemo zajedno – naglasio je odlični Amerikanac.

Zvezda jeste „dozvolila“ Fenerbahčeu da ubaci svega 56 poena, međutim ne bi trebalo ispustiti iz vida da je turski velikan već izvesno vreme u „napadačkoj krizi“.

Naime, prema rečima Željka Obradovića, tokom loše obavljenih priprema Fener je recimo protiv Virtusa ubacio 68 poena. U porazu od Partizana svega 64, čak je i rumunskom Klužu dao skromnih 67. „Osakaćen“ povredama, u finalu domaćeg prvenstva prošle sezone Fener je 13. juna poražen od Efesa rezultatom 74:57. Zvezda je, dakle, pametno iskoristila momentum u kome se nalazi turski velikan, ali je uzorak premali za bilo kakve prognoze i zaključke.

Odgovor Lorenca Brauna

Smušeno je i nesnađeno Lorenco Braun izgledao protiv Panatinaikosa u Atini; već protiv Primorske na startu ABA lige pružio je partiju dostojnu startnog pleja jednog evroligaša, ali je u pobedi nad Fenerbahčeom pokazao zbog čega je pre par godina bio na meti Partizana; odnosno iz kojih je razloga važio za kvalitetnijeg igrača u „razvojnom timu“ Toronto Reptorsa. Lorenco je u šampionskoj sezoni Reptorsa 2018/19 odigrao 26 utakmica za Toronto, a posle jednomesečnog iskustva u Kini, letos je odlučio da mu Zvezda bude prvi evropski klub. Braun je protiv Fenera delovao kao lider (13p, 6as), plej koji je tačno znao kad treba „napasti“ koš, a u kom momentu razigrati saigrače.

“ Mnogo nam ovo znači. Naša prva velika evroligaška pobeda. Morali smo da se odbranimo protiv tih momaka, jer su veoma dobri napadači, tako da sam osetio da smo zaigrali čvršće u odbrani dok se meč završavao i da smo pobedili defanzivnom igrom“, naveo je Braun posle meča.

Najlošiji start Obradovića u karijeri

– Fenerbahče je postigao 56 poena što je najmanje na jednom gostujućem meču u poslednje tri godine.

– Za dva poena šutirali su samo 34 odsto (10/29), što je najmanji procenat od kada je Željko Obradović došao u tim 2013. godine.

– Ekipa je imala svega 46 timskih indeksnih poena, što je treći najgori učinak od kada je Obradović u ekipi.

– Nijedan tim koji je vodio Obradović nikada pre nije startovao sa dva uzastopna poraza u Evropi.

Najtrofejniji trener u Evropi ima u karijeri od 2001. godine, 70,1 posto uspešnosti u pobedama (300-128).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari