Odličan start Crne Gore, Vučević vodio do ubedljivog trijumfa 1foto:FIBA basketball

Košarkaši Crne Gore uspešno su startovali na Svetskom prvenstvu. Predvođeni odličnim Nikolom Vučevićem savladali su Meksiko – 91:71.

Veruju u Crnoj Gori da će na ovogodišnjem Mundobasketu zabeležeiti mnogo bolji rezultat u odnosu na debitantski nastup pre četiri godine. Tada su igrali u razigravanju od 17. do 32. mesta, međutim aktuelni sastav trebalo bi da je znatno kvalitetniji.

Okupili su „đetići“ gotovo sve najbolje igrače i već protiv Meksika, na startu šampionata moglo se videti da su porpilično homogeni. Većina igrača je dosta dugo na okupu, međutim sa Nikolom Vučevićem kao jedinim superstarom dometi bi trebalo da budu znatno veći. As Čikago Bulsa odlučio je da se vrati u reprezentaicju nakon što je doživeo razočaranje tokom prethodnog mandata u državnom dresu i domah je na startu Mundobasketa pokazao da je ubedljivo najkompletniji košarkaš Crne Gore. Vučević je predvodio saigrače sa 27 poena i 10 skokova. Kvalitetne partije pružili su Nikola Ivanović doskorašnji čan Crvene zvezde sa 14 poena, kao i Kendrik peri koji je uz 16 poena imao i sedam asistencija.

Imali su reprezentativci Crne Gore određenih defanzivnih problema. Meksikanci su gotovo svo vreme održavali razliku od nekih sedam do deset poena, praktično sve do poslednje četvrtine. Krucijalna razlika napravljena je u poslednjih pet minuta tokom kojih su Meksikanci ubacili svega dva poena. U redovima poražene selekcije najefikasniji je bio Pako Kruz sa 16 poena, ujedno i jedini košarkaš Sombrerosa koji nastupa u Evropi. Džošua Ibara je dodao 13, a Fabijan Haimes 12.

U narendom kolu, za dva dana, Crna Gora će se sastati sa Egiptom dok će Meksiko igrati protiv Litvanije.

U prvoim mečevima na šampionatu nenadano je viđena drama u duelu Italije i Angole. Mnogo teže od očekivanog, puleni selektora Poceka savladali su predstavnika Afrike sa 81:67.

Do pred sam kraj meča, Angola je bila u igri, gubila je do nekih sedam razlike, oslonjena na impreisvno izdanje omalenog pleja Dunadae (19p, 3as). Najrespektabilniji igrač Angole, centar Bruno Fernando ubacio je 13 poena ali je svo vreme davao na defanzivnoj čvrstini. Saigrač Bogdana Bogdanovića u Atlanti Houks pokušao je da bude najvažniji kohezivni element u reprezentaciji Angole koja je na taktičkom planu popustila kada se utakmica rešavala u poslednjoj deonici. Italijani su loše šutirali za tri (5/31) što je bio i osnovni razlog rezultatske neizvesnosti u većem delu utakmice. Najefikasniji u redovima Azura bio je Simone Fontekio sa 19 poena, dok je poen manje dao Stefano Tonut. Dvocifren je još bio Đampaolo Riči sa 12.

Australija je bila dominantan u duelu sa Finskom. Osim uvodnih pet minuta, svo vreme su imali dvocifrenu razliku koju su supešno održavali do kraja utakmice (98:72). Najefikasniji u redovima Australije bio je Peti Mils sa 25 poena. Džoš Gidi je duel završio sa 14 poena, devet skokova i osam asistencija, dok je Džo Ingles dodao 12. Doskorašnji košarkaš Partizana, Dante Egzum je meč završio sa 10 poena, dok je Duop Rit dodao osam. U poraženoj reprezentaciji Lauri markanen je bio najefikansiji sa 19 poena dok je Sašu Salin dao 13.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari