Odložen početak finala Lige šampiona 1Foto: EPA-EFE/ PETER POWELL

U finalu Lige šampiona u Parizu večeras sastaju se dva istinska fudbalska velikana – Real Madrid i Liverpul, a početak utakmice i uvodna ceremonija kasnili su oko 20 minuta.

Finale fudbalske Lige šampiona u kom se sastaju Liverpul i Real Madrid pomeren je sa 21.00 na 21.30 časova iz bezbednosnih razloga, naveo je organizator.

Mediji navode da je problem nastao kada su navijači Liverpula pokušali bez karte da uđu na stadion.

Veliki broj navijača je još uvek van stadiona.

Evropa danas dobija novog vladara, među klubovima. Španci su apsolutni rekorderi, boriće se za svoju 14. evropsku titulu, Englezi za sedmu.

Grad domaćin finala je Pariz, preciznije Sen Deni i stadion “Francuska”, kapaciteta 75.000 mesta.

Formalno klub domaćin finala je Liverpul, ali svakako će oba tima igrati u svojim tradicionalnim dresovima, Englezi u crvenim, Španci u belim.

Real će rekordni 17. put igrati finale za prvaka Evrope. Otkako je formirana Liga šampiona kraljevski klub ne zna za poraz – odigrao je sedam finala i u svih sedam pobedio (1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018).

Poslednji poraz u borbi za titulu prvaka Evrope doživeo je 1981. godine i to baš od Liverpula. I tada je finale igrano u Parizu, ali na stadionu “Park prinčeva”.

Liverpul je tada pobedio sa 1:0 golom Alana Kenedija u 82. minutu. Najveća zvezda tima bio je Keni Dalgliš, dok je na klupi Reala sedeo proslavljeni jugoslovenski trener Vujadin Boškov.

To je bio i prvi međusobni duel ova dva slavna kluba. U međuvremenu su se sastali još sedam puta. Svakako najvažniji meč odigrali su 26. maja 2018. u Kijevu kad se Real revanširao Liverpulu i u finalu Lige šampiona pobedio sa 3:1.

Real je tada osvojio poslednju od 13 titula prvaka Starog kontinenta. Liverpul je i godinu kasnije igrao u finalu i tada je pobedom nad Totenhemom od 2:0 u Madridu stigao do svoje šeste evropske krune.

Ove sezone oba tima su odigrala neke spektakularne mečeve u Ligi šampiona. Real je poput Feniksa tri puta izlazio kao pobednik nakon već gotovo izgubljenih dvoboja protiv Pari Sen Žermena u osmini finala (0:1 – 3:1) Čelsija u četvrtfinalu (3:1 – 2:3) i Mančester Sitija u polufinalu (3:4 – 3:1).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari