Oni su ponos čaršije 1Foto: Prvoslav Lešević

Nepuna četiri, odnosno nešto više od dva meseca prošlo je otkako su dva novopazarska kluba postigla nešto što nikome pre njih nije uspelo.

Iz tog razloga se pobedničkom peharu odbojkaša u Kupu Srbije i finalu istog takmičenja u futsalu valja uvek iznova vraćati. Oba tima su do vrha, odnosno predvorja vrha, stigla oslanjajući se na „karte“ u koje ostali novopazarski klubovi nemaju mnogo poverenja ili ih prosto i nemaju. Koji su to aduti“? Domaći igrač – najbolji pojedinac u timu, nekoliko domaćih igrača – odličnih, sjajni došljaci – u igračkom i ljudskom smislu, trener – znalac i radnik i rukovodeći aparat kao servisna stanica – takva da se ni u jednom trenutku ne upliće u delokrug posla koji nedovoljno poznaje, a svoje aktivnosti obavlja najbolje što zna ili u granicama korektnosti. Zato, uvek se vraćajmo ovim podvizima, ne gledajući na vreme koje je proteklo kako su se dogodili, jer negujući ih možda ćemo i pre nego se nadamo prizvati neke nove lepe trenutke. Iz tog razloga, ali i zato što red nalaže da kad smo se već osvrnuli na klupske neuspehe u ovoj sezoni to isto učinimo i podsetimo se još jedanput čudesno lepih dana koje su nam priredili odbojkaši i futsal tim.

Veliki tim

U svim budućim sveskama posvećenim novopazarskom sportu pisaće da su odbojkaši osvojili Kup Srbije pobedom u polufinalu, finalu će pripasti tek par kurtoaznih redaka. Ima u tome dosta istine, ali šta bi bilo da se drugačije završio finalni meč? Da li bi se o tom epskom polufinalu sa Crvenom zvezdom govorilo sa tako mnogo strasti i sa toliko superlativa? Verovatno da – NE. Da nije bilo one instant pobede nad Vojvodinom u finalu, megdan sa Crvenom zvezdom bi se prepričavao i vremenom bi postao mit koji je Novi Pazar koštao slave. Srećom, jedan sjajni tim srušio je odbojkaške gromade i umesto mita živimo stvarnost, koja će vremenom postati, vrlo verovatno, nepojmljiva budućim naraštajima. Pitaće se dolazeće generacije, šta je to što je krasilo te momke, kad su mogli posle dva sata i 27 minuta da ,,sruše“ jednu Zvezdu i za samo 86 minuta sa parketa Pendika isprate šampionski tim Vojvodine. Bez znanja, volje i srca, to je bar jasno, ne mogu se pobediti giganti naše odbojke. Način na koji je zaustavljena Zvezda, u pet setova, od kojih je u dva umesto 25 trebalo osvojiti 30 i više poena (30:28, 35:33) uspeh čini još grandioznijim. Irfan Hamzagić je odigrao meč života (31 poen), a Srećko Ristić (24) i Marko Radosavljević (21) utakmicu, koja će ma šta uradili u nastavku svojih karijera, krasiti naslovnu stranicu njihove lične sportske biografije.

Da su veliki tim pokazali su naročito u drugom setu meča sa Vojvodinom. Samo takva ekipa pobeđuje i kad u jednom njegovom delu gubi razlikom koja se stiže jedino uz asistenciju drugih faktora, koji njima nisu trebali, jer šta će to velikom timu? Imala je Vojvodina u tom intervalu šest poena viška, i to u dva navrata (12:6 i 18:12), i opet ništa. Trebalo im je ukupno 3 sata i 73 minuta, dva meča i dve pobede da uđu u antologiju sporta i postanu ponos čaršije za sva vremena.

Naivnost ih ukočila

O futsal timu i njihovom podvigu nije utrošeno ni približno reči koliko o trijumfu odbojkaša. Ne zato što nisu uspeli da osvoje pehar namenjen slavodobitniku, već će pre biti zbog toga što se futsal još bori da dođe na udarne stranice sportskih medija. Istine radi, nisu im ni davani veliki izgledi u finalnom duelu sa futsal vanzemaljcima iz Kragujevca. A da je mogla da bude komplikovanija utakmica, tog 9. maja u Požarevcu, mogla je. Nije bila iz samo jednog razloga, zbog kojeg se i ne dobijaju velike utakmice. Do 6. minuta izgledalo je da, iako Ekonomac važi za izrazitog favorita, utakmicu mogu da odluče jedino individualne greške, što ne bi bilo prvi put u finalnim duelima u bilo kojem sportu. Dogodilo se nešto što je trebalo da se predvidi, a ispalo je da baš to Novopazarci nisu očekivali.

Kragujevčani su vrlo rano pribegli varijanti koja nije nepoznata i koja ne bi trebala da je iznenađujuća za futsal. Kad su videli da teško mogu slomiti otpor Pazaraca, odlučili su da umesto igre pet na pet pokušaju sa modelom šest na pet. Prelaskom na igru sa igračem više u napadu, bez golmana ispred svoje mreže, pronašli su šifru za pazarsku bravu. Golovima Pršića u šestom i Valjenka u 13. minutu uveli su utakmicu u stazu kojom vladaju bezgrešno. Pa i pored ubedljive prednosti, Pazar je imao poluprilike i prilike kojima je mogao da ih uvede u mnogo neizvesniju priču (Sadović 8. minut, Micić 15, Karišik i Radetinac u 26, opet Karišik u 27 i Mutavdžić u 29. minutu), nažalost ništa od onoga što je proisteklo iz igre nije pretvorio u ono zbog čega se ova igra i igra – u gol. Posle trećeg pogotka Ekonomca (Stojković u 32. minutu) o povratku u meč govora nije ni moglo da bude.

Predsednik Novog Pazara Ismail Dupljak, odmah posle meča zažalio je zbog naivnosti svog tima. „Iznenadili su nas prebrzim prelaskom na igru sa igračem više u polju. Na sve, osim na to smo bili spremni“, rekao je Dupljak. Šteta i zbog tog propusta i zato što je trener Vladan Cvetanović umesto na klupi sedeo na tribinama, iz razloga koji su njemu i ljudima koji vode klub poznati. Možda bi njegovo prisustvo na parketu unelo onu vrstu energije na koju favorit ume da se opeče. Ipak, manimo se pametovanja, Vladan Cvetanović i njegovi momci nisu osvojili Kup Srbije, ali ono do čeka su stigli jeste podvig. Nišlija na klupi Novopazaraca ostaje u klubu i sledeće sezone, a to je prilika da iznenadi buduće rivale – za tako nešto je sposoban.

U sastavu Novog Pazara najbolji utisak u finalnom meču ostavili su Ilhan Karišik i Veroljub Vukadinović. U Požarevcu za Plave su igrali: Edis Rašljanin, Eldin Redžović, Veroljub Vukadinović, Milan Mutavdžić, Jovan Cvetanović, Vasilije Stanišković, Mersid Radetinac, Elvedin Sadović, Elvir Bihorac, Ilhan Karišik, Nikola Micić i Admir Mujović.

Milić na čelu Skupštine OSS

Prošle nedelje u klub je stiglo još jedno priznanje. Direktor Novog Pazara Radoslav Milić izabran je na redovnoj sednici Odbojkaškog saveza Srbije i to na predlog predsednika Zorana Gajića, za predsednika Skupštine Odbojkaškog saveza Srbije. Izuzetno priznanje za Milića i velika čast za OK Novi Pazar.

– Posle 40 godina rada u odbojci stiglo je izuzetno priznanje, ne samo meni lično, već i klubu i gradu Novom Pazaru. Drago mi je što je odluka o mojem imenovanju doneta jednoglasno, kao i da je njome u praksi zaživelo obećanje novog rukovodstva Saveza da će se naša odbojka na svim nivoima širiti i ka unutrašnjosti zemlje. Još jedanput izražavam zahvalnost Savezu, ali i Gradu Novom Pazaru, bez čije pomoći ni odbojkaški klub ni ja ne bismo stigli do ovog nivoa, rekao je Milić.

Stefanović u Finikasu’]

Saša Stefanović, trener s kojim je Novi Pazar osvojio Kup Srbije, nastaviće karijeru u Grčkoj. Stefanović je preuzeo Finikas, šesti po kvalitetu klub u proteklom šampionatu ove zemlje, koji je do ove sezone vodio bivši trener Crvene zvezde, Duško Nikolić.

Tim još u magli’]

Još uvek nije poznat sastav Novog Pazara za narednu sezonu. Pregovori sa igračima koji su postigli najveći uspeh u istoriji novopazarskog sporta još su u toku, kao i sa onima koji bi predstavljali eventualne zamene za odlazeće. Za sada je najbliži odlasku srednji bloker Dušan Lopar, koji će prema još uvek nepotvrđenim informacijama karijeru nastaviti u Francuskoj.

Bekriću srebro’]

Odbojkaška reprezentacija Srbije u pionirskoj konkurenciji osvojila je bronzanu medalju na Balkanijadi u Staroj Zagori. U finalu domaćin šampionata Bugarska pobedila je Srbiju 3:1 (25:27, 25:17, 25:18, 25:14). Za najbolje primače turnira proglašeni su naši reprezentativci, Ognjen Niketić i Novopazarac Alija Bekrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari