"Oni su svi tamo zbog bogatog sendviča": Božo Prelević o učlanjenju bivših sportista u SNS 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Nakon tragičnih događaja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i okolini Mladenovca Srpska napredna stranka započela je kampanju u koju je uključila i dvojicu bivših sportista – Janka Tipsarevića i Dejana Tomaševića.

Mediji bliski vlastima su sa neobičnom pompom objavili da su se Tomašević i Tipsarević učlanili u SNS, ali javnost nije od njih dvojice dobila odgovor na pitanje šta ih je motivisalo da u ovom trenutku uđu u politiku.

Advokat Božo Prelević tvrdi da je ogromna većina bivših sportista koji su pristupili Srpskoj naprednoj stranci to učinila zbog lične koristi i dodaje da ih ideologija te partije ne zanima.

– Mnoge smo nekada omiljene sportiste već prežalili kao ljude zbog te odluke. Neki od njih mi se sad žale da niko od starih prijatelja ne želi više da im se javi. Recimo, to je ekipa oko bivšeg odbojkaša Željka Tanaskovića, pa Dragutina Topića, koji je počeo tako što se pre četvrt veka učlanio u JUL, pa veliki broj košarkaša i košarkaških trenera, i značajan broj vaterpolista… Lično poznajem neke od njih, ali ne znam nikoga ko je to učinio zbog programa SNS ili ideologije te stranke. Oni su svi tamo zbog bogatog sendviča, kao što je sad uradio Tipsarević, a pre njega njegov trener iz Dejvis kup reprezentacije Obradović. Možda ima neka zamlata koja ne razume gde živi, ali ovi koje ja poznjem, oni su svi to unovčili – kaže za Danas advokat Božo Prelević.

Mnoge je iznenadilo to da Tipsarević, koji je zbog svoje ljubavi prema Dostojevskom čak istetovirao i citat iz romana idiot „Lepota će spasiti svet“, ušao u politiku. Ipak, Prelević smatra da se u društvu stvorila klima u kojoj mnogi, posmatrajući kako se drugi bogate, požele i svoj deo kolača.

– To rade zato što su jadni u moralnom smislu, a neki i u finansijskom. Nisam nigde pročitao izjavu Tipsarevića o tome šta je prepoznao u SNS, zbog čega Srbija ima koristi od toga što je ta stranka na vlasti. On i Tomašević ulaze u stranku o kojoj svi svetski mediji pišu da je autoritarna, da Srbija živi u fasadnoj demokratiji, povezuju Porodicu sa organizovanim kriminalom i postavlja se pitanje šta mu se svidelo u SNS. Ja mislim da mu se svideo „reket“, on je stručnjak za to pa mu se dopalo kako oni rade „reket“ – kaže poznati advokat.

Prelević kaže da je učlanjivanje Tipsarevića u SNS povezano sa odlukom Đokovića da vrati teniske terene.

– Ne poznajem porodicu Đoković, ali da skoro u istom danu imate ovo sa učlanjivanjem Tipsarevića i to da su Đokovići vratili teniske terene govori mi da je to bio pokušaj SNS da dobiju podršku Novaka Đokovića u ovim kriznim i teškim trenucima po vlast. Izgleda da je taj pokušaj rezultirao rečenicom:“J..i te se, vraćam vam ovo“. On ima dovoljno para i integriteta da može da na takav zahtev odgovori vraćanjem terena i ne pristajanjem na ucenu. Bilo je očigledno da saradnja nije prekinuta na prirodan način, jer se to tako ne radi. Nisu seli da vide ko je kome dužan, u kom roku napuštaju sportski centar i ne znam kako je imovina podeljena, ali je za Beograd i Srbiju važno da imamo jedan takav turnir – smatra Prelević i dodaje da nije bez značaja ni to što su košarkaški klubovi Partizan i Crvena zvezda igrali u Evroligi:

– Siguran sam da je to važno za srpsku košarku i našu zemlju, ali treba videti da li to vredi potrošenog novca na budžete klubova. Ne znam o kojoj sumi se radi, međutim, ne mislim da je to nebitno pitanje.

Poznati advokat tvrdi da sport nema puno koristi od toga što se sportisti bave politikom.

– Pogledajte na šta liči srpski sport, na šta liče fudbalski klubovi Partizan i Zvezda, i ko ih vodi. Mislim da bi se pola njihovih uprava na prvi poziv suda sporazumelo da dobije 20 godina robije. Pogledajte šta je profesor Vuletić za njih pričao i za šta su amnestrirani. Kako možete amnestiranog čoveka da dovedete u upravu ili na čelo kluba ili za predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Tu nešto nije normalno, zato što ste u rukama onoga ko vas je amnestirao. Protiv njih se ne vode postupci, a nisu zastareli, i posle se pitamo kakvi su motivi bivših sportista da se učlanjuju u SNS – kaže Prelević i dodaje:

– Oni su tu da ojade ono malo što je ostalo od novca u klubovima, a to je naš novac jer su klubovi državno vlasništvo, onda tim našim novcem trguju fudbalerima i zaradu stavljaju u svoje džepove. Klubovi služe za pranje para i radi se o ogromnim sumama, neophodni su pouzdani ljudi koji će se baviti tim poslovima. Slično je i sa ovim što sada rade sa novim stadionima – ulože recimo 600 miliona evra u izgradnju stadiona, a bar pola toga biće vraćeno u privatne džepove. Treba videti ko je vlasnik tih objekata.

Prelević smatra da je vaterpolo klub Novi Beograd dobar primer kako funkcioniše simbioza sportista i politike u Srbiji.

– Uložen je veliki novac da bi Šapić zadovoljio svoje ambicije, a sa druge strane je uništen Partizan, nekada najbolji klub u Evropi sa najboljom školom vaterpola – ističe Prelević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari