Rvanje: Optimizam zasnovan na rezultatima 1Mate Nemeš Foto: Rvački svez Srbije

Rvanje se nalazi u olimpijskom programu još od prvih modernih Olimpijskih igra u Atini 1896. godine, a na 26. Igrama u Tokiju Srbiju će predstavljati četiri takmičara.

U rvanju grčko-rimskim stilu Mate Nemeš, Mihail Kadžaja i Zurabi Datunašvili, dok će se u slobodnom stilu takmičiti Stevan Mićić.

Za rvanje se vezuju neki od najvećih uspeha našeg sporta na Olimpijskim igrama, a poslednji osvajač zlatne medalje bio je Davor Štefanek, koji je na Igrama u Rio de Žaneiru bio najbolji u kategoriji do 66 kilograma u grčko-rimskom stilu, ali neće nastupiti u Tokiju zato što je nedavno završio karijeru.

Srpski rvači i članovi stručnog štaba već su otputovali u Japan, a tamo će im se pridružiti Stevan Mićić.

Mate Nemeš će nastupiti u kategoriji do 67 kilograma, a u Tokio ide kao osvajač zlatne medalje na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Varšavi.

– Spreman sam za početak olimpijskog turnira i optimista sam. Ne mogu da obećam da ću osvojiti medalju ali moguće je da se svašta dogodi, baš kao i na prošlim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru kada je Davor Štefanek osvojio zlato – rekao je Nemeš, a zatim dodao da će veliku ulogu u rezultatu imati i žreb:

– Konkurencija je najjača moguća pošto se takmiči 17 najboljih svetskih rvača. Siguran sam da najmanje desetorica imaju podjednake šanse da se bore za medalje.

Stevan Mićić u Japan dolazi iz Sjedinjenih država, zemlje u kojoj je rođen. Normu za nastup na Olimpijskim igrama obezbedio je prošle godine.

Iako je najpre bio član američke reprezentacije Mićić je potom promenio odluku i do sada je osvojio dve bronzane medalje na Evropskim prvenstvima za Srbiju.

– Na Olimpijskim igrama mi je cilj da budem u konkurenciji za osvajanje jedne od medalja. To bi bio vrhunac moje dosadašnje karijere – izjavio je Mićić, a zatim dodao da se nalazi u dobroj formi:

– Mislim da su rezultati na Evropskim prvenstvima pokazali da se nalazim u svetskom vrhu u mojoj kategoriji. Optimista sam iako će konkurencija biti veoma jaka.

Trojica olimpijaca u rvanju grčko-rimskim stilom, Datunašvili, Nemeš i Kadžaja, članovi su šampionske ekipe Proletera iz Zrenjanina.

Međutim, najveći banatski grad će u Tokiju imati još jednog predstavnika, pošto će internacionalni sudija Vesna Piperski Cucić „deliti pravdu“ na olimpijskom turniru.

Prvi startuju Nemeš i Kadžaja

Olimpijski turnir u rvanju počinje u nedelju 1. avgusta, a završava se sedam dana kasnije. U ponedeljak (2. avgust) oko 4.30 sati ujutro po našem vremenu počinje takmičenje u kategoriji do 97 kilograma gde Srbiju predstavlja Miša Kadžaja. Dan kasnije (takođe 4.30 sati) nastupiće Zurabi Datnašvili (87kg) i Mate Nemeš (67kg), a poslednji će na borilište izaći Stevan Mićić, koji svoj nastup u Tokiju započinje 4. avgusta (4.30 sati).

Tri zlatne u grčko-rimskom

Srpski rvači grčko-rimskom stilom su na Olimpijskim igrama osvojili ukupno deset medalja, od čega tri zlatne, četri srebrne i tri bronzane medalje. Najsjajnija odličja osvajali su Branislav Simić, Rim 1964, Momir Petković, Montreal 1976. i Davor Štefanek, Rio de Žaneiro 2016, srebrni su bili Branislav Martinović, Tokio 1960, Stevan Horvat, Meksiko siti 1968, Ivica Frgić, Montreal 1976. i Refik Memišević,  Los Anđeles 1984, dok su osvajači bronzane medalje bili Branislav Martinović, Rim 1964, Branislav Simić, Meksiko siti 1968. i Jožef Tertelji, Los Anđeles 1984.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari