Orban otvorio Fudbalsku akademiju u Bačkoj Topoli 1Foto: FoNet/TV FoNet

Premijer Mađarske Viktor Orban ocenio je danas da su Srbija i Mađarska donele dobru odluku i odabrale zajedništvo i saradnju u svim oblastima, na čemu je zahvalio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Sport i fudbal su zajednički jezik srednje Evrope i sasvim je prirodno da nas spaja, ocenio je Orban na otvaranju Fudbalske akademije u Bačkoj Topoli.

Orban je podsetio da su dva naroda u istoriji imala periode koji su ih razdvajali, ali je dodao da „danas duvaju drugačiji vetrovi“.

Ti vetrovi pomažu onima koji sarađuju i zajedno istupaju. Živimo u Evropi gde oni koji su izabrali razdor ne prolaze. Mi smo doneli dobru odluku kada smo se opredelili za saradnju, rekao je Orban.

Orban je istakao da je izabrana Bačka Topola za investiciju jer u njoj živi dosta Madara, a Mađarska je posebno zainteresovana za uspeh svojih sunarodnika, gde god žive.

Moja generacije je posebno pozitivno pristrasna prema Srbiji. Oni koji imaju godina koliko ja sećaju se Srbije iz prošlih vremena kada je ona bila razvijenija i slobodnija od Mađarske i kada su ljudi živeli srećnije nego u Mađarskoj, kazao je Orban.

Ubeđen sam, dodao je, da neko ko jednom postigne vrhunac to može da uradi ponovo, samo je pitanje vremena, i siguran sam da ćemo Srbiju ponovo videti na vrhu.

Onaj kome je trenutno bolje treba da deli sa drugim i stvara nešto zajedničko i zato je Mađarska prihvatila da u ovoj investiciji obezbedi veći deo, rekao je Orban.

Ako postoje deca postoji i budućnost. Ako kod dece negujemo i duh i telo onda će naša budućnost biti jaka i negovana, a najsigurniji put za to je sport, kazao je Orban.

Sport nas uči dve važne stvari – pošteno pobediti i uzdignute glave gubiti i ko zna to, zna sve, naglasio je Orban.

Dragi mladi, koristite u zdravlju ono što smo izgadili, nemojte zaboraviti da vratite domovini ono što je uradila za vas i učinite velikom i Srbiju i Mađarsku, poručio je Orban, koji je došao ogrnut plavo-belim šalom fudbalskog kluba TSC iz Bačke Topole.

Predsednik Fudbalskog kluba TSC i Fudbalske akademije Janoš Žemberi zahvalio je Madarskoj na pružanju finansijske i stručne podrške izgradnji školi fudbala.

Osim izgradnje škole i četiri fudbalska terena, planirana je i izgradnja centralnog fudbalskog terena na mestu starog stadiona, rekao je Žemberi i naglasio da klub okuplja 1.500 dece.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici fudbalskih saveza Srbije i Madarske, ambasador Madarske u Srbiji Atila Pintor i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, kao i brojni meštani Bačke Topole.

Uoči obraćanja Orbana i Žemberija intonirane su himne Madarske i Srbije, a posle ceremonije usledile su revijalne utakmice mladih fudbalera.

Fudbalski savez Mađarske donirao je 9,5 miliona evra za izgradnju fudbalske akademije, u čijem sastavu je glavna zgrada sa neophodnim sadržajima za smeštaj i rad sa mladima, kao i četiri terena, od kojih će jedan biti pokriven.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari