Organizatori OI u Parizu razmatraju mogućnost da košarku presele u Lil 1Foto: Pixabay/DarkoStojanovic

Većina košarkaških utakmica na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine mogla bi da bude odigrana u Lilu, plan je koji su danas kritikovali čelnici ovog sporta.

Organizatori Igara u Parizu trude se da pronađu odgovarajuće mesto za košarkaške utakmice, pre onih za medalje, i sada razmatraju korišćenje fudbalskog stadiona u Lilu koji se nalazi oko 210 kilometara od glavnog grada Francuske.

Prvobitni plan je bio da se koristi arena u Parizu, ali se od te lokacije odustalo u martu zbog reakcije NBA igrača iz Francuske koji su rekli da je plafon prenizak za košarku.

„Ne smatramo da bi naši sportisti trebalo da budu podvrgnuti uslovima koje trenutno imamo na stolu“, rekao je zvaničnicima Igara generalni sekretar Fiba Andreas Zagklis ističući „ozbiljnu zabrinutost“.

Ako Lil bude odobren, muški i ženski košarkaški turnir neće doći u Pariz sve do pred kraj Igara. Zagklis je rekao i da bi to značilo da košarkaši ne bi mogli da budu smešteni u Olimpijskom selu u Parizu ili bi se suočili sa trosatnom vožnjom.

Stadion u Lilu „Pjer Morua“ ima pokretni krov i ranije je bio domaćin utakmica Evropskog prvenstva u fudbalu i košarci, kao i finala teniskog Dejvis kupa.

Međutim, Zagklis je upitao da li stadion može da garantuje „bezbedan teren za igru tokom najtoplijih letnjih dana“ kao i da li može da obezbedi potrebne uslove za oporavak i obroke sportista.

„Smatramo da treba poštovati neke osnovne uslove za naše igrače kao i na svim prethodnim Olimpijskim igrama“, rekao je on.

Na olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine sve košarkaške utakmice odigrane su u Sajtama Super Areni, gde su zlatne medalje u obe konkurencije osvojile Sjedinjenje Američke Države.

Predsednik organizacionog odbora Toni Estange rekao je odgovarajući zvaničniku Fiba, da domaćin narednih Igara „nije u lakoj situaciji sa svim različitim krizama u svetu“.

„Moramo da pronađemo rešenja da održimo nivo ambicija koliko god možemo sa našim budžetskim ograničenjima“, rekao je Estange, trostruki osvajač zlatne olimpijske medalje u kanuu.

On je više puta koristio reč „optimizovati“, misleći na efikasnu potrošnju u budžetu Igara koji je postavljen na četiri milijardi evra.

Muška košarkaška reprezentacija Francuske je u Tokiju osvojila srebrnu medalju, a ženska bronzanu, a Estange se složio da je to „veoma važan sport“ u njegovoj zemlji.

Utakmice za medalje na Olimpijskim igrama u Parizu biće odigrane u dvorani Bersi, koja će tokom prve nedelje Igara biti domaćin takmičenja u gimnastici.

Prvobitni plan je bio da stadion u Lilu bude domaćin rukometnih utakmica, a Francuska je branilac titule i u muškoj i u ženskoj konkurenciji u tom sportu. Ako se košarka preseli u Lil, rukomet bi mogao da se preseli u halu u Parizu gde je trebalo da budu odigrane košarkaške utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari