Organizatori OI u Tokiju: Igre neće biti otkazane 1Foto: EPA-EFE/ FRANCK ROBICHON

Predsednica Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Tokiju Seiko Hašimoto ponovila je danas da će Igre početi za nešto više od tri meseca i da neće biti otkazane uprkos velikom broju slučajeva korona virusa u Japanu.

„Postoji zabrinutost, ali kao Organizacioni odbor Olimpijskih igara ne razmišljamo o otkazivanju“, rekla je Hašimoto na konferenciji za novinare.

Pitanje o otkazivanju Igara ponovo je pokrenuto juče nakon što je jedan od funkcionera vladajuće stranke u Japanu izjavio da je otkazivanje jedna od opcija.

Hašimoto je navela da razume zabrinutost Tošihira Nikaija i dodala da je verovatno deli i japanska javnost. Ankete pokazuju da čak 80 odsto Japanaca protivi održavanju Olimpijskih igara tokom pandemije.

Vakcinisanje u Japanu ide sporo, pošto je do sada vakcinu primilo manje od jedan odsto stanovništva, a beleži se veliki broj novih slučajeva pozitivnih na korona virus.

U četvrtak je u Osaki prijavljeno 1.208 novih slučajeva, što je bio treći dan zaredom da je premašena brojka od 1.000. U Tokiju je zabeleženo 729 novoobolelih, najviše u poslednja dva meseca.

Japan je do sada prijavio 9.500 smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari