Osnovan Nacionalni savet Srbije za sport 1Foto: MInistarstvo omladine i sporta

Nacionalni savet za sport, čiji osnovni cilj je da pomogne razvoju domaćeg sporta u svim segmentima, osnovan je danas u Beogradu.

Čine ga istaknute sportske ličnosti, bivši sportisti i stručnjaci iz oblasti nauke i medicine sporta, a na osnivačkoj sednici je za predsednika izabran ministar sporta Zoran Gajić.

Savet će, kakoje najavljeno, predlagati i pratiti sprovođenje mera za razvoj srpskog sporta, pomagaće u identifikovanju i razvoju strateških prioriteta i pružati pomoć pri tumačenju propisa povezanih sa sportom, a baviće se i drugim zadacima povezanim s razvojem sporta i sortskih kadrova, saopštilo je Ministarstvo sporta.

Ministar i prvi predsednik Nacionalnog saveta za sport, Zoran Gajić je rekao da „hoćemo da autoritetom svih članova Sportskog saveta, njihovom sportskom istorijom, uspesima,  motivacijom da pomognu srpskom sportu“.

Najavio je da će se nekoliko radnih grupa baviti kompletnom „piramidom“ sporta: od fizičkog vaspitanja mlađih do masovnosti koja, kako je dodao, treba da omogući vrhunski kvalitet, a da „Nacionalni savet mora u fundamentalnom smislu da rukovodi srpskim sportom“.

Među članovim Saveta su i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, predstavnici drugih sportskih saveza i univerzitetski profesori.

Predsednik OKS-a je ukazao na „nerešena pitanja“, počev od nastavnika fiskulture i profesora koji su „potpuno u zapećku“ i pcenio da je Srbija „u svakom sektoru kad je sport u pitanju“, zrela za doradu, promenu i modernizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari