Ostalo još šest praznih mesta 1Fudbaleri Mančester sitija foto EPA-EFE/Peter Powell

Mančester siti, Pari Sen Žermen, Inter i Sporting plasirali su se u eliminacionu fazu Lige šampiona posle utakmica 5. kola koje su odigrane u sredu.

Tako su se pridružili Ajaksu, Bajernu, Čelsiju, Juventusu, Liverpulu i Mančester junajtedu koji su ranije izborili plasman u najboljih 16 ekipa u ovogodišnjem ciklusu najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja.

U derbiju večeri Mančester siti je pobedio Pari Sen Žermen (2:1), i tako obezbedio prvo mesto u Grupi A, ali su i Parižani prošli dalje zahvaljujući pobedi Lajpciga nad Klub Brižom (5:0).

U duelu dva najbogatija kluba na svetu jasno je mogla da se primeti razlika između ekipe u kojoj postoji sistem i one koji predstavljaju grupu skupih pojačanja, često nezainteresovanih za ostatak tima i zabrinutih samo za sopstvenu promociju.

Trener PSŽ Mauricio Poketino pokušao je da kompenzuje činjenicu da Mesi, Neimar i Mbape ne učestvuju u defanzivnom delu igre tako što je u startnoj postavi imao trojicu zadnjih veznih, kojima je jedini zadatak bio da pokrivaju rupe iza tri najveće zvezde tima.

Ipak, ni to nije dalo rezultata jer su igrači Pepa Gvardiole, i bez bolesnog De Brujnea i povređenog Griliša, sve vreme napadali i stvarali šanse, a samo zahvaljujući golmanu Navasu domaćin nije već u prvom poluvremenu obezbedio pobedu.

Parižani su poveli golom Mbapea zahvaljujući tome što je posle 50 minuta Mesi konačno poslao jedan dobar pas do francuskog reprezentativca, ali su u narednih 20 minuta igrači Sitija preokrenuli golovima Sterlinga i Gabrijela Žesusa. Lionel Mesi je prikazao razočaravajuću partiju, a Nejmar je ponovo izazvao bes publike zbog neprestanog simuliranja.

Iako je u prethodnih pet kola sakupio samo osam bodova PSŽ je obezbedio prolaz u osminu finala jer ima četiri boda više od Briža i Lajpciga.

Nemci su u Belgiji nastupili bez nekoliko ključnih igrača ali su prikazali odličnu partiju i preuzeli poziciju na tabeli koja vodi u eliminacionu fazu Lige Evrope, a konačan poredak u grupi biće poznat za dve nedelje posle mečeva PSŽ – Klub Briž i Lajpcig – Mančester siti.

Fudbaleri Milana priredili su veliko iznenađenje i pobedili Atletiko u Madridu (1:0), dok je Porto sačuvao drugo mesto u Grupi B uprkos tome što je izgubio u Liverpulu (2:0) i što posle pet odigranih utakmica ima gol razliku 3:8.

Pred mečeve poslednjeg kola Porto ima bod više od Atletika i Milana, a na svom stadionu dočekuje Atletiko, dok Milan na „San Siru“ igra protiv Liverpula.

Prvi trijumf u ovogodišnjoj Ligi šampiona Milan je obezbedio pogotkom Žuniora Mesijasa, 30-godišnjeg Brazilca kojem je ovo bio debi u Ligi šampiona.

Iako je razlika u kvalitetu igrača dva tima očigledno na strani Madriđana, tokom svih devedeset minuta Milan je bio bolji rival, pa se čini da je ključno za rezultat bilo to što je trener Milana Stefano Pioli potpuno nadigrao svog kolegu Dijega Simeonea.

Liverpul je na „Enfildu“ dočekao Porto bez sedmorice startera, ali je i to dovoljno za pobedu kad je u ekipi Mohamed Salah.

Gosti su u prvom poluvremenu iskoristili to što je odbrana „crvenih“ prvi put igrala u tom sastavu i zahvaljujući greškama defanzivaca domaćih stigli do nekoliko prilika za gol. Ipak, u nastavku Liverpul se pribrao i najpre poveo posle sjajnog pogotka Tijaga Alkantare, koji je šutirao sa 25 metara i pogodio levi donji ugao, da bi konačan rezultat postavio Salah.

Srpski reprezentativac Marko Grujić ušao je u igru u 74. minutu i dobio veliki aplauz navijača Liverpula, kluba u kojem je proveo pet godina.

Lisabonski Sporting pobedio je Borusiju iz Dortmunda sa 3:1 i tako obezbedio plasman u eliminacionu fazu, prvi put posle 13 godina.

Ajaks je u Istanbulu trijumfovao na Bešiktašem (2:1) i sa svih pet pobeda ubedljivo je na vrhu tabele Grupe C. Dortmundu za utehu ostaje proleće u Ligi Evrope, dok je Bešiktaš eliminisan.

Duel između Sportinga i Dortmunda odlučivao je ko će se plasirati u osminu finala, a domaćinu je bilo neophodno i da bude uspešniji u direktnom duelu s obzirom da je u prvom meču nemački klub pobedio sa 1:0.

Gosti su u Lisabon doputovali bez osam prvotimaca, a izostanak Halanda i Humelsa se pokazao kao ključan.

Već u finišu prvog poluvremena Pedro Gonsalveš je sa dva gola najavio trijumf svog tima, a kad je u 75. minut Emre Čan dobio crveni karton igra gostiju se potpuno raspala.

Ajaks je u Istanbulu došao do pobede posle preokreta u drugom poluvremenu, jer je posle prvih 45 minuta domaćin vodio golom Gezala iz penala. Oba pogotka za tim iz Amsterdama postigao je Haler, koji je u igru ušao na poluvremenu.

Napadaču iz Obale Slonovače ovo je bio peti nastup u Ligi šampiona a postigao je ukupno devet golova.

Dušan Tadić je proveo svih 90 minuta i po običaju bio jedan od najboljih u ekipi Erika ten Haga.

Šerif je u Tiraspolju izgubio od Reala sa 3:0, pa je Inter pobedom nad Šahtjorom (2:0) obezbedio plaman u osminu finala kao drugoplasirani tim iz Grupe D.

Moldavci, koji su posle prva dva kola bili miljenici evropske fudbalske javnosti, nastavljuju takmičenje u Ligi Evrope, dok Šahtjoru predstoji još meč sa Moldavcima za kraj nastupa u evropskim klupskim takmičenjima za ovu sezonu.

Italijanski šampion je plasman u eliminacionu fazu obezbedio prvi put posle deset godina, a najzaslužniji za trijumf Intera bio je dvostruki strelac Edin Džeko.

Bosanski reprezentativac je ovim pogocima postao 20. fudbaler koji je postigao 50 i više golova u evropskim klupskim takmičenjima.

Mesijas kao Pepeljuga

Junak pobede Milana u Madridu Žunior Mesijas stigao je u Italiju pre deset godina, ali ne da bi igrao fudbal, nego da bi se zaposlio u firmi svog brata koja se bavi raznošenjem hrane. U Torinu je nastupao za amatersku ekipu peruanskih gastarbajtera, a prvi put je profesionalno zaigrao fudbal sa 24 godine, u sezoni 2015/16, kada je postao član Eselence, kluba koji se takmiči u petom rangu. Pre dve godine stigao je u Krotone, tadašnjeg člana Serije B, a u Milan je prešao letos, kao pozajmljeni igrač. U dosadašnjem toku sezone za roso-nere je zabeležio tri nastupa, a jedini pogodak postigao je na svom debiju u Ligi šampiona u sredu u Madridu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari