Pad čini podvig većim 1Foto: Fonet/AP

Oni nisu ponos samo kada pobede i osvoje. Oni su ponos uvek. Naša obaveza je da verujemo u njih uvek. I kad je teško, tada najviše – napisao je jedan od najtrofejnijih srpskih odbojkaša Vladimir Grbić nakon što su neki novi „orlovi“ prvi put osvojili zlato u Svetskoj ligi.

Početkom godine desio se taj trenutak da je poraz poljuljao poverenje u jedan od najtrofejnijih domaćih sportova. Reprezentacija Srbije prvi put od 1992. godine nije uspela da se plasira na Olimpijske igre. Na Evropskom kvalifikacionom turniru, na kome je pobednik dobijao vizu za Rio, srpski odbojkaši nisu prošli grupnu fazu takmičenja. Neuspeh je pokrenuo lavinu komentara i pitanja da li je možda Nikola Grbić bio pravi izbor za selektorsku funkciju. Sam selektor tada nije bežao od odgovornosti.

– Trebalo bi prvo ja da se zapitam da li je ovo što radim uopšte dobro, a i svi ostali bi trebalo prvo da krenu od sebe – rekao je Nikola tada.

Sedam meseci kasnije na fajnal-siksu Svetske lige u kome su sve reprezentacije osim Srbije olimpijski učesnici ove godine, igrači Nikole Grbića popeli su se na pobedničko postolje, što nijednoj prethodnoj generaciji nije pošlo za rukom. Iako je u Krakovu vladala atmosfera da su svim timovima samo na umu Olimpijske igre, te da im turnir u Poljskoj malo znači, i selektor i igrači isticali su da niko nije stigao u završnicu Svetske lige samo da bi učestvovao već i pobedio a uspeh srpskih igrača je u toliko veći što dolazi nakon pada iz januara. Sam selektor Grbić rekao je da žal zbog propuštanja igara ostaje, ali da poraz na početku godine nije bio rezultat toga što je ekipa bila loša, već se desio kiks u trenutku kada nije bilo prava na greške.

– Niko od nas nije očekivao da ćemo tako brzo sazreti posle dva loša turnira i neuspešne prošle godine. Uzdigli smo se iz pepela i stvarno odigrali veoma zrelo ceo turnir. Retko ko može da se pohvali da je dobio Brazil 3:0 u finalu – rekao je Srećko Lisinac, najbolji bloker fajnal-siksa, juče po dolasku u Beograd.

U finalnoj utakmici protiv Brazila, koji je do sada tri puta stajao na putu do zlata srpskim odbojkašima, igrači su od prvog do poslednjeg trenutka odigrali organizovano i koncentrisano, ne opuštajući se čak ni u trenucima kada su imali vođstvo od četiri-pet poena.

– Jutros smo pogledali statistiku, maltene bez greške. Finale jako mirno sa jako malim procentom greškama. Ne znam ni sam kako smo našli energije jer smo odigrali tri jako teške utakmice, dva puta po pet setova, imali smo problema i sa povredama i sa sudijama. Kako smo uspeli ne znam ni sam, ali mislim da smo zaslužili – zaključio je Marko Ivović, koji je izabran za MVP turnira.

 

Sve medalje Srbije u Svetskoj ligi
2002. bronza
2003. srebro
2004. bronza
2005. srebro
2008. srebro
2009. srebro
2010. bronza
2015. srebro
2016. zlato

 
Anastasijević: Konačno ispunjen san
Aleksandar Anastasijević, koji nije igrao u Krakovu zbog povrede, čestitao je saigračima uspeh koji su postigli. „Konačno je ispunjen san. Ako je neko zaslužio trofej onda su to ovi momci. Znam dobro kroz šta su sve prošli i koliko je samo rada iza njih. Sve bih na svetu dao da sam pored vas u ovom trenutku. Volim vas, braćo.“, napisao je Anastasijević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari