Paklen napad na granitnu odbranu 1Foto: EPA/ SEBASTIEN NOGIER

Monako i Juventus nemaju dugu i burnu istoriju duela u nacionalnim i UEFA takmičenjima, niti ih „vezuje“ tradicionalno sportsko neprijateljstvo, kao što je to slučaj sa drugim polufinalistima Lige šampiona – Realom i Atletikom iz Madrida…

… ali bi dvomeč lidera francuske Lige 1 i novog (starog) osvajača italijanske Serije A mogao da bude najzanimljiviji okršaj od početka aktuelne sezone. S obzirom da će jedni na druge udariti izrazito ofanzivan, pokretljiv, energičan i mlad sastav, s ekstremno talentovanim centarforom Kilijanom Mbapeom (Monako), i ekipa bez konkurencije u čuvanju svog gola i rušenju tuđih taktika, predvođena starim golmanskim majstorom Đanluiđijem Bufonom (Juventus).

Domaćin prvog meča najprijatnije je iznenađenje ove LŠ, a kako njeni klinci iz završnice i iskusni „egzekutor“ Ramadel Falkao u kontinuitetu igraju na visokom nivou nije malo onih što u izabranicima Portugalca Leonarda Žardima prepoznaju potencijal za titulu, što bi najveći uspeh u istoriji kluba sa francuske rivijere, čiji anali beleže samo jedno izgubljeno finale (2004, od Porta).

– Liga šampiona za mene je dečački san. Ove sezone uradili smo sjajne stvari, ali ne želimo da se zaustavimo. Želimo ono što nijedna generacija kluba nije uspela, a to je trofej Lige šampiona – raduje se novom izazovu osamnaestogodišnji Mbape, trenutno najtraženiji fudbaler na planeti.

I Bufon je pun hvale za momčića koji bi mogao da bude najveća opasnost za evropskog šampiona iz 1985. i 1996, sa „skalpom“ Barselone iz minulog četvrtfinala, čime je Kataloncima vraćen dug s kamatom za poraz u finalu pretprošlog juna.

– Branio sam na SP u Francuskoj kada se on rodio… To je lepota života, kad igraš protiv momaka kojih nije ni bilo dok si ti uveliko gradio karijeru. Ima lakoću i eleganciju u svojoj igri kao Monakova legenda Anri. Postiže golove u skoro svakoj utakmici i ima kontinuitet neverovatan za njegove godine. Znam da mladim igračima nije lako da imaju takav cinizam i lucidnost pred protivničkim golom. Ali, on to ima – jasno je čuvaru Juventusove mreže, koja se zatresla neverovatnih dva puta u poslednjih 10 utakmica LŠ.

Ni Mbape ne škrtari s komplimentima na račun fudbalskog diva iz Torina.

– Počastvovan sam što ću da igram protiv jednog od najvećih golmana u istoriji fudbala. I velikog kluba kao što je Juventus, s neverovatnim igračima u prošlosti i sadašnjem sastavu, protiv tima koji je na fascinantan način izbacio onako moćnu Barselonu. Ali, rekao sam već da se naše ambicije ne završavaju plasmanom u polufinale. Imamo potencijal za korak više, pa i dva.

Mada će u drugoj rundi zaredom imati posla sa napadački organizovanim rivalom, Bufon prognozira drugačiji dvomeč od onog sa Mesijem, Suarezom i Nejmarom.

– Bili smo odlični protiv Barselone, nismo primili gol u dva meča, ali sada nas očekuju dve skroz drugačije utakmice. Monako ima izuzetan potencijal, naročito na protivnikovoj polovini terena, a pritom nema rezultatski pritisak kakav je na nama, ali verujem u nas. Imamo cilj i znamo kako do njega.

Naravno, Monako ne bi dogurao tako daleko da nema još jakih štihova u svom špilu karata, poput Bernarda Silve, Tomasa Lemara i jednog Radamela Falkaa, čiji su naleti rušili mnoge odbrambene zidove i mesecima veselili fudbalske romantike širom sveta. Ili, recimo, jednog Danijela Subašića među stativama, bez čudotvornih moći, ali kvaliteta dovoljnog za čuvanje leđa ofanzivcima. Kao što se Juventusova igra ne završava na centru, jer u napadu ima igrače plemenitog kova poput Paula Dibale i Gonzala Iguaina, kadre da zadaju udarac iz svake situacije. Posebna snaga oba tima su treneri. Leonardo Žardim u Monaku i Masimilijano Alegri u Juventusu izvlače najbolje od onoga što imaju i sjajno čitaju protivnike u isto vreme, s dobrim osećajem za tajming u tempiranju forme, njuhom za pravovremene izmene i veštinom u balansiraju estetike igre i rezultatskih prohteva gazda.

Zanimljivi podaci

– Juventus je dobio dva od četiri prošla duela sa Monakom, uz 1 poraz i 1 remi

– Kneževi i Stara dama igrali su 1/2 finale LŠ i 1998, a slavili su Italijani (6:4)

– Klub iz Torina nikada nije izgubio evropski dvomeč od francuskih timova

– Francuski klub ima 2 pobede (kod kuće), 2 poraza i 1 remi u borbama za finale

– Monako ima 6 trijumfa u 7 mečeva, kao domaćin, od početka ove sezone LŠ

– Bjankoneri nisu još primili gol u nokaut fazi tekuće trke za evropsku titulu

– Alegri je u UEFA kupovima debitovao protiv (Okser), i to kao trener Milana

– Juventusovi igrači Pjanić, Lemina, Benatija i Lihštajner nastupali su L1

– Golgeteri Falkao i Iguain igrali su zajedno u River Plati (2005-2007)

– Kolumbija, Maroko, Hrvatska i Brazil imaju po 2 reprezentativca u ovom okršaju

– Kneževi nisu remizirali na svom stadionu još od septembra

– Torinezi su izgubili samo 1 od poslednja 22 meča u svim takmičenjima

– Za Juventus ne mogu da igraju Kedira (kartoni), Pjaca i Rugani (povrede)

– Tim Monaka biće jači za Fabinja (odradio suspenziju)

Put do polufinala

JUVENTUS: Sevilja (0:0, 3:1), Dinamo Zagreb (4:0, 2:0), Lion (1:0, 1:1), Porto (2:0, 1:0), Barselona (3:0, 0:0).

MONAKO: Totenhem (2:1, 2:1), Leverkuzen (1:1, 0:3), CSKA Moskva (1:1, 3:0), Mančester Siti (3:5, 3:1), Borusija Dortmund (3:2, 3:1).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari