Pariz ne mora biti samo san 1Foto: SAS

Trostruka juniorska šampionka Srbije Angelina Topić sa svojih 16 leta i rezultatom 189 cm u skoku uvis zauzima lidersku poziciju na svetskoj rang listi u njenom uzrastu i jedna je od najvećih mladih nada srpske i svetske atletike.

Njen otac Dragutin je osvajao Evropska prvenstva u Splitu i Stokholmu 1990. i 1996. godine, zlato i na Svetskom juniorskom u Plovdivu 1990. i Univerzijadi 1995, jedan je od najboljih srpskih atletičara svih vremena, od 1993. godine drži državni rekord skoku uvis sa preskočenih 2,38 m, čime deli 15. mesto na rang listi najboljih skakača uvis svih vremena, bio je četvrti Olimpijskim igrama u Atlanti. Majka Biljana je državna rekorderka u troskoku.

Volela bih da odbranim postignute rezultate i oprobam se na nekim novim visinama. Do kraja godine želela bih da ostvarim jos taj neki dečiji san lestvice koja ostaje na 190cm” – objašnjava Angelina Topić šta su joj ciljevi ove sezone.

Srbija će imati priliku da je gleda u disciplini skok uvis na mitingu koji će biti održan u beogradskoj Areni 7. marta 2022, koji će okupiti sam krem svetske atletike i biti kontrolno takmičenje uoči starta svetskog šampionata.

Neizmerno se radujem, naći ću se među svetskim asovima na istom borilištu što me inspiriše, motiviše, stvara pozitivnu tremu. Izaći ću i boriti se za maksimalan ishod kao i uvek i nadam se da će moj rezultat biti za ponos, to mi je zadatak i radiću na ostvarenju onog što sam sebi zacrtala” – kaže 16-godišnja atletičarka i naglašava podršku roditelja šampiona.

Više sam nego zahvala što ih imam kao pre svega nezamenljivu podršku u svemu što radim. Drago mi je što na svojoj strani imam nekoga ko svoje iskustvo može da podeli sa mnom i olakša mi neke neizbežne prepreke na koje nailazim u svetu sporta. Zbog njih sam ipak i zavolela ovo čime se bavim, čak i pre nego što sam se i sama priključila. Ne vidim u njima konkurente, ne volim da poredim moje uspehe sa uspesima mojih roditelja, oni su sami napisali svoje priče, i ja svoje sada proživljavam”.

Anđelina naglašava da se u atletici takmičari neprestano bore sami sa sobom.

Radi napretka moramo izlaziti iz zone komfora. Mislim da bez obzira na sve poteškoće i barijere koje su pred nama, ono što se nalazi iza njih vredno je svake muke koja nas susreće. Ja sam u ovom sportu kao i mnogi, pronašla sebe, i ne mogu se zamisliti u bilo čemu drugom. Najlepše momente mog života proživela sam upravo zbog atletike, meni najdraže ljude upoznala sam baveći se ovim i iz dana u dan sve više sam sigurna da sam izabrala pravi put”.

Kada nije pripremni period, trenira jednom dnevno, najčešće oko sat i po, pet do šest puta nedeljno. I sanja Olimpijske igre u Parizu 2024.godine.

Nikako ne mogu da prihvatim činjenicu da nam se Pariz ovoliko približio. Kako prolazi vreme sve više imam osećaj da one ne moraju biti samo san, ali ko zna, svašta se promeni u dve godine, videćemo” – zaključila je Topićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.