Pariz se sprema za Olimpijske igre 2024: Sena se čisti, privremene arene u Versaju, ali nisu sva obećanja ispunjena 1Foto: Pixabay/TheDigitalArtist

Olimpijske igre 2024. održaće se u Francuskoj sa početkom od 26. jula 2024. godine do 11. avgusta 2024. godine. Ceremonija otvaranja planirana je na reci Seni, poslednje pripreme su u toku, ali već sada je jasno da neće sva obećanja biti ispunjena.

Olimpijske igre biće održane u Parizu treći put, što je do sada uspelo samo Londonu.

Prvi put Letnje igre su održane 1900, zatim 1924, što znači da je turnir koji počinje za šest meseci ispisati istoriju i za OI i za grad svetlosti.

Pariz se ozbiljno sprema za takmičenja. Jedan deo takmičenja biće održan u drugim delovima Francuske, poput Lila i Marseja, ali i u prekomorskim teritorijama.

Naime, sledeće godine prvi put ćemo gledati surfovanje na Igrama i to na Tahitiju, francuskoj prekomorskoj teritoriji udaljenoj skoro 16.000 kilometara od Pariza.

Takmičenja ispred Ajfelovog tornja i u Versaju

Pariz je spremio i nekoliko posebnih arena za Olimpijske igre 2024.

Na istočnom kraju Jelisejskih polja nalazi se najveći, i jedan od najpoznatijih, javnih trgova u Parizu – Trg Konkord (Place de la Concorde).

Ovaj trg bio je centralna pozornica za događaje iz Francuske revolucije, mesto na kom se održavaju sva važnija nacionalna slavlja (uključujući proslavu pobede na kraju Prvog svetskog rata), a od subote 27. jula do subote 10. avgusta biće dom urbanih sportova – BMX slobodni stil, skejtbord i basket 3×3.

Ljubitelji konjičkih sportova uživaće verovatno u najlepšem “satadionu” u Parizu – Versaj. Za potreba ovog takmičenja biče postavljena privremena arena na otvorenom zapadno od Velikog kanala.

I ispred Ajfelove kule biće postavljena privremena arena gde su planirana takmičenja u odbojci na pesku, takmičenje u džudou i rvanju.

Neće biti besplatnog prevoza u Parizu

Međutim, nisu svi srećni zbog Olimpijskih igara. Slogan OI 2024 kaže da su „Igre otvorene za sve“. Utisak je, ne i za Parižane.

U iščekivanju 15 miliona turista, građani Pariza nezadovoljni su zbog brojnih problema, prepreka i loših odluka gradskih vlasti.

Predizborna obećanja iz dobe pre kandidature nisu u potpunosti ispunjena, zone grada će biti blokirane, a pojedinici iseljeni.

Krajem novembra gradonačelnica Pariza An Idalgo iznenada je saopštila kako obećanje iz vremena kandidature za OI o besplatnom prevozu autobusima i metroom tokom Igara neće biti ispunjeno, kao i da neće biti dovršene predviđene četiri nove linije metroa.

Sena ostaje čista posle Olimpijskih igra 2024

Ipak, postoji i jedna sjajna stvar za stanovnike Pariza. Olimpijske igre će im rešiti problem koji traje više od 100 godina.

Pariz je u završnoj fazi istorijskog čišćenja reke Sene gde će uskoro ponovo biti plivača i ronilaca.

U Seni je čitav vek bilo zabranjeno kupanje zbog prljave i zagađene vode. Upravo bi ukidanje te zabrane trebalo da bude jedno od glavnih nasleđa OI u Parizu 2024 zahvaljujući projektu čišćenja vrednom 1,4 milijarde evra.

Kao i mnogi drugi gradovi na zapadu Evrope, i Pariz se suočio sa drastičnim padom kvaliteta reke zbog industrijskog otpada, ali i porasta broja stanovništva.

Velike posledice pretrpeo je i vodeni svet u reci do te mere da su 1960-ih u njoj zabeležene samo tri vrste riba. Vlasti su 1923. zabranile plivanje u reci, iako je godišnje božićno takmičenje opstalo do Drugog svetskog rata.

Jedan od glavnih problema bila je „jedno sistemska“ odvodna infrastruktura iz 19. veka, koja objedinjuje iskorišćenu vodu iz kuhinja i kupatila sa kanalizacijom iz toaleta.

U Seni ne samo da će biti održavana olimpijska takmičenja, već će biti i mesto ceremonije otvaranja Igara, sa flotilom od 160 čamaca koji će šest kilometara prevoziti 10.000 sportista.

Organizatori pozivaju građane da uživaju u iskustvu koje će doživeti jednom u životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari