Partizan daleko od forme, ali nema vremena za jadikovanje: Obradović i igrači su dobili lekciju od Barselone koju moraju da nauče 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Doživljenu lekciju od Barselone, košarkaši Partizana moći će da već sutra prebrode na jednom od najtežih evroligaških gostovanja. Crno-bele očekuje duel sa Olimpijakosom u dvorani „Mira i prijateljstva“ (20.15).

Nekako po sličnom receptu iz Tel Aviva, na samom startu Evrolige, crno-beli su poraženi od Barselone, na evroligaškom predstavljanju pred svojim navijačima u prepunoj Beogradskoj areni.

Izabranici trenera Željka Obradovića dobili su dobru lekciju iz koje bi trebalo da mnogo toga nauče, s obzirom na to da su nadigrani u gotovo svim elementima kolektivne igre.

Faktički od prvog pa do 40. minuta Barselona je bila ta koja je diktirala ritam, kažnjavala propuste u odbrani i iz timske igre dolazila do rešenja. Uprkos tome što su imali manje od 48 sati da se spreme za utakmicu, s obzirom na to da su u nedelju uveče igrali meč domaćeg prvenstva na Kanarskim ostrvima protiv Gran Kanarije, Katalonci su delovali i svežije u odnosu na crno-bele koji su se za duel trećeg kola Evrolige pripremali dva i po dana.

Možda i očekivano, Partizan trenutno deluje daleko do željene forme i kolektivne igre u oba pravca. Kao i u Tel Avivu, ponovo su crno-beli imali mnogo defanzivnih problema u odbrani od protivničke tranzicije. Samo u prvom poluvremenu, iz tog napadačkog aspekta rivalske igre primili su čak 19 poena a dali svega četiri.

Nikako nisu uspevali da pročitaju namere, kretnje i razmišljanja Nikolasa Laprovitole, koji je sinoć na delu pokazao koliki benefit jedna ekipa može imati od klasičnog plejmejkera. Argentinac je meč završio sa 20 poena i šest asistencija, a pritom nije izveo nijedno slobodno bacanje. Sjajno je osećao ritam igre, čitao defanzivne namere crno-belih u odbrani od „pika“ i maestralno distribuirao loptu, kako prema centru tako i saigračima koji su taktički u uglovima terena čekali pasove.

Od tri evroligaške utakmice, Partizan je na dve primio više od 90 poena, što je indikator loše odbrane na startu sezone. Iako je rana faza takmičarske godine, pomalo čudi da ekipa pravi velike defanzivne propuste, s obzirom na to da je nukleus tima sačuvan i da je većina igrača dobro upoznata sa svim defanzivnim principima.

Česte odluke da se preuzima u odbrani na „piku“ nisu zbunjivale Katalonce, naprotiv. Ako bi bekovi Barselone kasnili sa pravovremenim pasom ka centru, zbog mis-meča pod košem, odbrana Partizana morala je, najčešće, isuviše da skuplja sa strane pomoći što je za posledicu imalo da se mnogo rizikovalo sa šutem rivala za tri poena.

Barselona je duel završila sa odličnih 40 odsto za tri poena, ubacivši trinaest šuteva sa distance.

Zbog čestih preuzimanja na „piku“ trpeo je i defanzivni skok crno-belih, što se najviše osetilo u drugom poluvremenu, u kojem su gosti pod protivničkim košem uhvatili čak 13 lopti.

Kad god je izgledalo da bi Partizan mogao da preokrene, gosti su sticali dodatno samopouzdanje skupljajući ofanzivne skokove posle kojih su postigli čak 21 poen, naspram 11 domaće ekipe.

Puleni Željka Obradovića imali su problema i u odbrani na niskom postu, kao i u izolacijama. Barsa je mnogo poena postigla nakon povrantih lopti bekova, posle dobrih prodora i pravovremenih pasova ka saigračima na perimetru. Razlika je drastična u timskim asistencijama; Barselona je imala čak 24, naspram svega 11 domaće ekipe.

Analizirajući poraz od Barselone, trener Željko Obradović potencirao je loš protok lopte, odnosno previše individualnih rešenja koja nisu bila plodonosna. Samo u prvom poluvremenu, razlika u broju timskih asistencija bila je drastična. Barsa je na veliki odmor otišla sa 15 uspešnih dodavanja, dok je domaćin imao svega tri asistencije.

Obradović je stručnjak koji insistira na adekvantom protoku lopte i egzekuciji kao posledici timske igre. S tim u vezi, i ove sezone ekipa ima brojne „bol hendlere“ odnosno igrače kadre da iskreiraju sa loptom u rukama, međutim protiv Barselone je takav vid produkcije izostao.

Ne samo što je kapiten i najplaćeniji igrač sa godišnjim prihodima od 2,6 miliona dolara, već je Kevin Panter najbolji košarkaš crno-belih i kao takav morao je sinoć da pruži daleko bolju partiju. Njegov uticaj na igru bio je u potpunoj disproporciji sa onim što ume i zna.

U prvom poluvremenu je ubacio svega četiri poena, ukupno na meču 11, uz samo dve asistencije. Za tri poena je pokušao svega jednom i promašio, a pritom je napravio brojne grešek u odbrani.

Defanzivno je lako ispadao iz igre, slab je bio u mis-meč situacijama i nedovoljno agresivan na perimetru. Uticaj na igru mu je bio takav da je, uz Pi Džej Doužira imao najslabiji +/- učinak (-14).

Od starta evroligaške sezone Partizan ima mnogo problema u šutu sa distance. Na tri utakmice, zaključno sa sinoćnjom, ubacio je ukupno 13 trojki, što je učinak ravan onome koji je Barselona imala u Beogradskoj areni. Na 33 odsto, neretko je prinuđen da traži alternativna rešenja koja možda i nisu plod uigranih akcija.

Vremena za jadikovanje nema; već sutra, crno-bele očekuje jedno od najtežih gosotvanja u Evroligi. Olimpijakos će ugostiti crno-bele u Pireju i to posle užasno odigrane poslednje četvrtine u Milanu protiv Armanija, tačnije drugog poluvremena u kome je ubacio svega 21 poen.

Crveno-beli su opterećeni povredama i rovitošću Luka Sikme, Mustafe Fala, Mekisika i Vilijams-Gosa. Nakon trijumfa na startu Evrolige, i to u velikom gradskom derbiju protiv Panatinaikosa, vezali su dva poraza i sigurno će silno želeti da zabeleže prvu pobedu kod kuće.

Partizan je prošle sezone doživeo težak poraz u Atini (87:58), međutim na tom meču je nastupio bez čak petorice bitnih igrača, a ukupno ih je u rotaciji imao devet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari