Partizan deklasirao Baskoniju i revanširao se za poraz u Vitoriji 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Poraz u Tel Avivu, kojim je prekinuta serija od četiri pobede, nije poremetio košarkaše Partizana, naprotiv. Večeras su ponovo pokazali svu snagu i umešnost igranja evroligaških mečeva u Beogradskoj areni. Baskonija je deklasirana, na napadačkim temeljima, na kojima je izgrađena deveta evroligaška pobeda crno-belih – 83:65.

Odigrali su crno-beli dobar meč; lako su se i brzo vratili na pobednički kolosek, izgradivši dvocifrenu prednost već u prvoj četvrtini, uz manje oscilacije, „rutnirali“su Baskoniju.

Ubacili su 13 trojki, od kojih 12 u prve tri četvrtine; čak šestorica igrača imalo je dvocifren učinak, a među njima je najefikasniji bio Uroš Trifunović (15p).

Impresivno su košarkaši Partizana startovali, rešeni da se revanširaju rivalu za poraz u prvom delu sezone.

Osim Markusa Hauarda, Baskijci su bili oslabljeni i neigranjem Pjerije Henrija, što se i te kako osetilo u igri i produktivnosti kluba iz Vitorije, pogotovo u uvodnoj deonici.

Plesalu su crno-beli u tom periodu. Gotovo sve ideje su im prolazile, pre svega primarna iz „pika“ preko Matijasa Lesora, čija su pravovremena otvaranja iz blokada dovodila do pucanja odbrane.

Šuterski raspoloženi, posle protoka lopte, samo u prvoj deonici, izabranici Željka Obradovića ubacili su pet trojki, od kojih su po dve postigli Trifunović i Papapetru (13p, 6as).

Napokon je 23-godišnje krilo izgledalo uverljivo i samouvereno u napadu; osim pogođenih šuteva sa distance, dobro se kretao bez lopte i bio kompatibilan sa saigračima.

Grk je bio sveprisutan na terenu, do poluvremena je ubacio deset poena, iskreiravši i četiri napada za saigrače.

Činilo se da će gosti pretrpeti katastrofu, prevashodno nakon što su primili čak 45 poena za svega petnaest minuta.

Partizan je samo u uvodnoj četvrtini imao deset timskih asistencija i sve dok je kontorlisao defanzivni skok imao je ubedljivu prednost, u jednom trenutku i devetnaest poena razlike (45:26).

Ipak, u poslednjih pet minuta, napadi domaćina delovali su vrlo konfuzno. Čim je Lesor izašao iz igre, balans je bio poremećen, protok lopte usporen što je navelo trenera Obradovića da francuskog centra ubrzo vati u igru.

Ipak, vezane tri izgubljene lopte vratile su vazduh u plućima košarkaša Baskonije koji su serijom 11:2 smanjili zaostatak, delimično iskoristivši činjenicu da je u poslednjih pet minuta druge doenice Partizan dao samo dva poena.

Marinković je (16p), u odsustvu Hauarda i Henrija, dobio više slobode i odgovornosti u igri; pogotovo u uvodnoj deonici, pogocima sa distance, jedini je donekle uspevao da obuzda nalete domaćina, u čijoj je istoriji zapisan kao najmlađi kapiten ikada.

Teško se Partizan, izvesno vreme tokom treće deonice, borio sa igrom u „piku“ gostiju; preuzimanjem je, neretko, Kotsar ostajao sa nižim igračem pod košem, što je umeo da materijalizuje.

U jednom trenutku, Baskonija je bila u seriji 15:2, na dobrom putu da „zakuva“ utakmicu, međutim, kada se činilo da Partizanu ponestaje ideje u napadu, Panter je dvema trojkama preko ruku čuvara ponovo napravio dvocifrenu odstupnicu (55:43).

Kada je i Papapetru pogodio sa distance za 60:48 došlo je do konsolidacije domaćina u oba pravca. Defanzivno su bolje čitali ideje rivala; Egzum je lakše probijao na permetru, dok je Anđušić još jednom trojkom doveo navijače u stanje egzaltiranosti (67:50).

Nakon presečne lopte Trifunovića i njegovog zakucavanja za ubedljivih 73:55 na nekih sedam minuta do kraja utakmice, i gostima je postalo jasno da je završnica samo pitanje formalnosti.

Nestanokm neizvesnosti, malo je opao i ritam utakmice; odnos snaga se sveo na odrađivanje posla u kojem je Partizan bio daleko bolji, ostvarivši petu evroligašku pobedu u poslednjih šest mečeva.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari