Partizan ispustio trijumf u Madridu i plasman na Fajnal for: Crno-beli vodili i sa 18 poena razlike, ali potpuno stali u finišu meča 1Foto: EPA-EFE/Juanjo Martin

Košarkaši Partizana nisu uspeli da se plasiraju na Fajnal for Evrolige u Kaunasu pošto su u Madridu izgubili od Reala rezultatom 98:94 u odlučujućoj, petoj utakmici plej-of serije.

Ispostavilo se da je tuča koja je izbila 100 sekundi pre kraja drugog duela i kazne koje su potom usledile, bili prelomni trenutak u plej-of susretu ova dva tima.

Ekipa Željka Obradovića je u trenutku kada se dogodio incident imao vođstvo od 2-0 u pobedama pred nastavak serije u Beogradu, ali, što je možda bilo i još važnije, crno-beli su bili toliko dominantniji od rivala da se činilo da „kraljevski klub“ samo čudo može da spasi od eliminacije.

Čudo se na njihovu sreću i dogodilo, Ljlj je isprovocirao Pantera i potom je usledio neverovatan niz događaja koji su doveli do toga da se, umesto Partizana, na Fajnal-for u Kaunasu plasira madridski klub.

U odlučujućem meču veliki trijumf Realu doneli su najiskusniji igrači madridskog kluba, proslavljeni španski reprezentativci Ljulj, Serhio Rodrigez, Rudi Fernandez, ali i centar Edi Tavares koji je gotovo svih 40 minuta proveo na parketu.

U tome su im pomogli i igrači Partizana koji su u drugom poluvremenu odigrali očajno u odbrani i dozvolili rivalu da ostigne 58 poena.

Domaći su ušli u meč veoma motivisano u želji da dokažu da pobede u prethodba dva duela nisu bile isključivo posledica činjenice da je Partizan igrao bez Lesora i Pantera.

Tokom prve četvrtine uspevali su da održe rezultatsku ravnotežu, oslanjajući se na Tavaresa, koji je opet dominirao pod oba koša, ali, i pritisak sa tribina publike koja je besno reagovala na svaku odluku sudija koja nije išla u korist njihovog tima.

Međutim, kako je vreme odmicalo bivalo je sve jasnije da je samo pitanje trenutka kada će Željko Obradović pronaći petorku koja će početi da puni koš Madriđana.

Kada je Tavares zbog problema sa faulovima morao da napusti igru to se i desilo, a u glavnoj ulozi bio je Panter.

Trener domaćih Mateo ponovo je pokušao da zonskom odbranom održi svoj tim u u meču, međutim, Panter je serijom trojki razbio odbranu Madriđana i prednost crno-belih počela je da raste.

U 17. minutu, nakon što je Lesor ubacio dva slobodna bacanja gosti su prvi put došli do dvocifrene prednosti (42:31), a do poluvremena su zahvaljujući sjajnom šutu (7/12 za tri poena) crno-beli do poluvremena steknu višak od 16 poena (55:39).

Kao i mnogo puta tokom ove sezone crno-beli su odigrali loše u trećoj četvrtini, iako su na početku ovog perioda došli i do najvećeg vođstva od 18 poena razlike.

Bilo je jasno i da će sjajni procenti šuta crno-belih u jednom trenutku morati da padnu, a trener domaćih Mateo ponovo je zaigrao zonu provocirajući šut za tri poena gostiju. Rizikovao je i time što je Tavares bio u igri bez obzira što je imao četiri lične greške.

To se isplatilo i domaćin je do kraja treće četvrtine spustio minus na ispod deset poena. Već tada je bilo očigledno da sledi uzbudljiva završnica, a već u prvom minutu poslednjeg perioda Real je stigao do minus pet (76:71).

U narednih nekoliko minuta Partizan je potpuno stao u igri u odbrani, dok se u napadu oslanjao isključivo na trojke i domaći su šest minuta pre kraja stigli do izjednačenja poenima Serhija Rodrigesa (81:81).

U tim trenucima domaći su stekli ogromnu psihološku prednost a meč su prelomili najiskusniji igrači Madriđana, Ljulj, Serhio Rodriges i Rudi Fernandes.

U poslednjih pet minuta Real je konstantno povećavao prednost i na kraju došao do trijumfa.

Madriđani su postali prvi tim u istoriji ovog takmičenja koji se kvalifikovao na završni turnir nakon što je izgubio prve dve utakmice u seriji, a u polufinalu završnog turnira u Kaunasu protivnik će im biti Barselona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari