Partizan opet igra fudbal 1Foto: STARSPORT

Mnogi su se s razlogom pribojavali reperkusija odluke da za naslednika Zorana Mirkovića, u jednom momentu prošle mučne sezone, bude doveden tadašnji potpredsednik nacionalnog Saveza, bez dana trenerskog staža pa čak i bez naročitih ambicija da nekada napravi ime u trenerskom poslu, ali pola godina kasnije Savo Milošević je učinio da Partizan opet bude konkurentan.

I gledljiv.

Baš kao u drugom kolu Lige Evrope, kada je na njenom terenu saterao u ćošak Astanu, a „grobare“ naterao da u neverici trljaju oči dok gledaju brz napadački fudbal crno-belih i tabelu L grupe, s „parnim valjkom“ na vrhu tabele – ispred jednog Mančester junajteda.

– Partizan je bio izvanredan, pogotovo napadačka linija. Posle postignutog pogotka zaigrali su još bolje, stvarno su bili sjajni i potpuno zaslužili trijumf – pohvale su najbolje kada stižu od poraženog protivnika, u ovom slučaju iz usta beka kazahstanskog tima Antonia Rukavine.

Na stranu to što je ovaj srpski reprezentativac otišao iz Humske, jer njegova sentimentalnost nema veze sa viđenim u četvrtak uveče, pošto je poslednji osvajač srpskog Kupa bio apsolutni gospodar meča. Toliko jednostavan, hitar, koordinisan, agresivan i navalentan u svojoj jurnjavi za pobedom da je zadnja linija rivala bila pod konstantnim pritiskom. Posebno u drugom poluvremenu, kada je moglo da padne više od jednog (priznatog) gola. I moralo, jer ako je realizacija na visokom nivou onda ni šanse ni eventualni pogoci druge ekipe ne mogu uneti nemir i(li) ugroziti već viđenu pobedu.

– Naša stara boljka nas je koštala nerava pred kraj, trebalo je ranije da „zatvorimo“ meč, ali moramo da budemo zadovoljni. Ovo je bilo naše najbolje izdanje, ali znam da možemo još kvalitetnije od ovoga – priča Miloševića ima rezona i kada hvali i kada kritikuje.

Natho, Suma i Tošić su već u „trećoj brzini“, Asano traži meru između hitrine i brzog oslobađanja lopte, Marković je na tragu nekadašnje forme, Sadik sve češće prepoznatljivo pomaganje ekipi na svim delovima terena oplemenjuje onim što je centarforski posao – davanjem golova… Skupa sa „kvariteljima“ rivalske igre (Zdjelar, Šćekić), ofanzivni blok je najjači deo tima. Međutim, Milošević je sa saradnicima zategao i defanzivce, pa tandem štopera Ostojić – Pavlović, bekovski duet Miletić – Urošević i čuvar mreže Stojković retko padaju na kolena.

Svi oni greše – u pasu, šutu, uklizavanju, skoku, nekada to bude i fatalno – ali su ta proklizavanja trenutno svedena na prihvatljiv minimum. U toj meri da se navijači, pa i objektivni posmatrači pitaju, koliko može još da traje ova serija lepih partija i pobeda. Pogotovo što neki pojedinci nemaju adekvatne zamene među rezervama.

Derbijevska pobeda i svi pozitivni rezultati u Superligi i LE, nakon toga, pumpaju optimizam u Humskoj, ali imaće efekta samo ako budu nadograđivani narednih nedelja i meseci. U svakom takmičenju.

UEFA priznanje Sadiku

S dva gola, u 29. i 73. minutu, Umar Sadik je zadovoljio ukuse i najvećih kritičara njegove nezgrapne pojave, ponekad neartikulisanog kretanja i velikog trošenja van 16 metara, ali i oduševila ljude u UEFA zadužene za izbor najboljih igrača kola. Nigerijac je uvršten u idealnih 11 druge runde LE, čime se pridružio svom klupskom kolegi Bibrasu Nathu – članu Top postave uvodnog kola takmičenja.

Grupa L

1. kolo

Mančester j. – Astana 1:0

Partizan – AZ Alkmar 2:2

2. kolo

Astana – Partizan 1:2

AZ Alkmar – Mančester j. 0:0

Tabela: Partizan 4, Mančester j. 4, AZ Alkmar 2, Astana 0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari