Partizan slavi 16. april, "sveti dan" u svojoj košarkaškoj istoriji 1Fotoko: Košarkaški klub Partizan

U susret četvrtfinalnoj seriji mečeva Evrolige sa Realom, crno-beli se sećaju osvajanja kontinentalne krune na današnji dan.

Košarkaši Partizana su 16. aprila 1992. godine u Istanbulu, u finalu tadašnjeg Kupa šampiona, pobedili Huventud – 71:70 i legendarnom trojkom Aleksandra Đorđevića popeli se na vrh Evrope.

Španski rival stekao je poenima Rafaela Đofrese minimalno vođstvo (70:68) u dramatičnom „foto-finišu“, ali ga je slavni Sale poništio dalekometnim projektilom, za najveći uspeh u klupskoj istoriji.

„I danas, 31 godinu kasnije, Partizan, Beograd, Srbija i Evropa pamte svoje heroje! I danas, Partizan je večno zahvalan svojim domaćinima iz Fuenlabrade, mesta u kojem su se članovi našeg kluba osećali kao kod kuće, jer zbog sankcija nisu mogli da igraju u Beogradu!

Zauvek, ovo će biti priča iz koje će mnoge generacije imati šta da nauče! O ljubavi, posvećenosti, profesionalizmu, ludoj mladalačkoj energiji i napornom radu koji je doneo trofej prvaka Evrope u Humsku ulicu, gde se i danas nalazi“, evocirao je danas uspomene KK Partizan.

Crno-beli su u svoju najbolju međunarodnu sezonu ušli kao vicešampioni ondašnje Jugoslavije, morali su da prođu kvalifikacije a onda sve domaće mečeve grupne faze igrali u predgrađu Madrida. Mladu ekipu, prosečne starosti 21,7 godina, predvodio je novopečeni trener Željko Obradović, uz savetodavnu podršku čuvenog profesora Aleksandra Nikolića.

Partizan je igrao u grupi B sa Huventudom, Estudijantesom, Filipsom iz Milana, Bajerom iz Nemačke, Arisom, holandskim Komodorom i belgijskim Maes Pilsom. Taj deo LŠ završio je kao četvrti, sa 10 pobeda i četiri poraza, a u četvrtfinalu je išao na Knor iz Bolonje, tj. lidera grupe A.

Tek tada je FIBA dozvolila Partizanu da bude domaćin u beogradskom Pioniru, a crno-beli su bili uspešni domaćini – 78:65. Italijani su im se revanšitrali na Apeninima – 61:60, da bi u majstorici u Bolonji slavili „otpisani“ iz bBograda – 65:69.

Partizan je na Fajnal-foru prvo savladao Filips – 82:75, zatim i Huventud, a Predrag Danilović izabran je za najkorisnijeg igrača (MVP) završnice takmičenja. Osim njega i Đorđevića titulom evropskom prvaka okitili su se: Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Tri decenije kasnije, Partizan je opet deo elite i posle slabog starta stigao je do plej-ofa Evrolige. Gde ga čeka nadigravanje sa Realom, počev od 25. aprila i meča u Madridu. Ovog puta se za plasman na F4 bore se neki drugi košarkaši, a jedina ali najčvršća sponom sa prošlošću je Željko Obradović, sa gomilom trenerskih evropskih kruna u grandioznoj karijeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari