Partizan u finalu 1Kevin Panter (Partizan). Foto: Starsport

Košarkaši Partizana plasirali su se u finale plej-ofa ABA lige, pošto su u trećoj, odlučujućoj utakmici polufinala pobedili Budućnost rezultatom 101:77 (26:21, 29:14, 22:24, 24:18). Crno-beli će se boriti za trofej najboljeg u regionalnoj ligi posle pauze od devet godina, a protivnik će im biti bolji iz serije u kojoj igraju Crvena zvezda i Cedevita Olimpija, koji svoj odlučujući duel igraju večeras (19.00) u Beogradu. Prvi meč finala igra se u petak 27. maja, a trofej će osvojiti ekipa koja prva dođe do tri pobede.

Ekipa Željka Obradovića je do trijumfa u majstorici stigla i lakše nego što se očekivalo, nakon što je već u drugoj četvrtini napravila 20 poena prednosti. Gosti iz Podgorice su pokušali da uhvate rezultatski priključak, ali kad im to nije uspelo praktično su se predali i čekali da se meč završi.

Partizan je odlično ušao u utakmicu, naročito napadački, a crno-beli su postepeno podizali vođstvo najviše zahvaljujući šutu za tri poena. Polovinom ovog perioda već je bilo devet poena viška (19:10) i činilo se da će već tada ekipa Željka Obradovića steći ozbiljniju prednost.

Ipak, ono što su pogađali u napadu crno-beli nisu uspeli da odbrane, tako da su Podgoričani serijom trojki uspevali da uhvate rezultatski priključak i da četvrtinu završe sa minusom od pet poena (26:21). U prvih deset minuta domaći su šutirali trojke 5/9, ali su gosti odgovorili sa 4/6.

Slično se igralo i na početku druge četvrtine. Partizan je posle nepuna dva minuta ponovo poveo sa devet poena prednosti, ali je Budućnost uspevala da ostane u meču. Ipak, ubrzo je Obradović na teren poslao Zagorca, Madara, Smailagića i Lesora, Partizan je podigao nivo agresivnosti u odbrani i naterao rivala da izgubi veliki broj lopti (ukupno čak devet).

Serijom od 12-0 crno-beli su polovinom perioda došli do 19 poena viška, a najveću prednost imali su dva minuta pre odlaska na poluvreme (53:30). U tom periodu sjajno je igrao Madar, koji je je zamenio Avramovića i prikazao sjajnu partiju i u odbrani i u napadu. Na poluvremenu je Partizan imao 20 poena viška (55:35), a razlika bi bila i veća da, inače odlični Panter, koji je postigao 20 poena u prvom poluvremenu, nije napravio nekoliko grešaka u napadu.

U prvim minutima nastavka Partizan je brzo izašao iz bonusa i gosti su uglavnom sa slobodnih bacanja počela da smanjuje minus. Osetilo se da Budućnost može da uhvati rezultatski priključak, međutim, Panter je nastavio da pogađa trojke i čuvao ubedljivu prednost svog tima.

Već polovinom ovog perioda bilo je očigledno da Podgoričani neće uspeti da ugroze visoko vođstvo protivnika i u tom trenutku su se predali. U poslednjih deset minuta Partizan je rutinski privodio meč kraju, a trener Željko Obradović iskoristio je visoku prednost svog tima da na parket pošalje i igrače koji su imali manju minutažu u finišu sezone.

Najefikasniji kod crno-belih bio je Kevin Panter sa 30 poena. Ledej je ubacio 16, Zagorac 11, a Lesor deset poena, dok su u timu iz Podgorice dvocifreni broj poena postigli Sili (17), Peri (15) i Kobs i Popović po deset.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari