Partizan u mnogo boljoj poziciji pred drugi meč finala ABA lige 1foto: Partizan/Emilija Jovanović

Krajnji rezultat prve utakmice finala ABA lige jeste bio podnošljiv za Crvenu zvezdu (88:80) ali je uvertira suštinski u potpunosti pripala Partizanu koji je pred sutrašnji meč, takođe u Beogradskoj areni, u mnogo boljoj poziciji (20.00).

S obzirom na to da je prvi međusobni u finalu ABA lige, zapravo bio šesti meč Partizana i Crvene zvezde ove sezone, iznenađenja nije trebalo da bude.

Uprkos tome što su u Zvezdi znali da crno-beli svoju najbolju igračku verziju obično prezentuju u prve dve četvrtine, upravo su u tom periodu izgledali tako anemično i neuigrano da je i plus 22 pred kraj druge četvrtine (54:32) izgledalo sasvim podnošljivo.

Jasno je i Dušku Ivanoviću da u sutrašnjem meču defanzivnu indolentnost i nemanje energije njegovi puleni moraju da svedu na što manji vremenski interval.

Sa 29, odnosno 27 poena u prve dve četvrtine, personifikovano sa devet ubačenih trojki na impresivnih 9/12 sa distance crno-beli su praktično rešili ishod u prvoj utakmici.

Jeste Zvezde rezultatski uspela da se kasnije vrati, ali samo u smislu krajnje razlike. Defanzivno je i dalje imala ogromnih problema, s tim da crno-beli sa distance nisu bili ni približno precizni, iako su mahom šutirali iz izgrađenih pozicija (1/11).

– Popravili smo se u drugom poluvremenu, ali razlika je bila velika, a Partizan izuzetno kvalitetna ekipa – znao je kako da sačuva tu stečenu prednost i da dođe do pobede. Prva je utakmica, imamo za šta da se uhvatimo. Pokazali smo to u drugom poluvremenu. Možemo da igramo sa njima na njihovom terenu, mislim da smo pokazali to – poručio je Ognjen Dobrić posle meča u kojem je Zvezda izgubila iako je imala mnogo više timskih asistencija (24 naspram 16) duplo manje izgubljenih lopti (6 naspram 12) i mnogo više poena iz reketa (40 naspram 24).

Gledajući tradiciju, ali i kroz prizmu međusobnih rezultata za crveno-bele bi sutrašnji meč mogao da bude od suštinskog značaja.

Nastup Luke Vildoze je i dalje upitan što naznačuje da bi Fakundo Kampaco ponovo mogao da bude preopterećen u smislu uloge i minutaže.

Argentinac je u prvom susretu bio osnovni ideolog i egzekutor (15p, 10 as). Stekao se utisak da je od njega sve zavisilo u pozicinoj igri što u suštini nije dobro za crveno-bele jer od Kampaca zahteva konstantu potrošnju energije, a rivalu daje prosotra da se lakše defanzivno adaptira.

Partizan je spreman da u odbrani na Kampacu više rizikuje u branjenju njegovog šuta sa distance a da akcenat stavi na manji prostor za razigravanje a veći na usmeravanje na prodor.

Drugi meč u seriji možda je i poslednji u kojem Zvezda može da dođe do brejka, posebno jer se u istoriji ABA lige nije desilo da prema aktuelnom formatu, gostujuća ekipa dođe do titule brejkom u majstorici.

Da bi povećala šanse, Zvezda u pozicionom napadu mora da „reši“ način na koji Partizan brani centralni pik. Naročito u prvom poluvremenu, crno-beli su gotovo zatvorili Luku Mitrovića, ubedljivo najboljeg Zvezdinog igrača na petici, naročito u pik igri, otvaranju ka košu i napadu licem ka obruču.

Obradović se odlučio za nešto plići drop, bez previsokih iskakanja petice, uz klasične kretnje na strani pomoći. Crveno-beli nisu pronalazili način kako da „rane“ takav vid odbrane rivala što je posledično dovelo do toga da Mitrović i Martin meč završe sa po četiri poena, šutirajući svega osam puta iz igre.

– Moramo da budemo dobri u oba pravca, da igramo sa puno energije jer oni tako igraju. Takođe, treba da ostanemo mirni – podvukao je Dobrić kao neko ko je u Zvezdi odigrao sijaset finala u regionalnim okvirima.

U načinu igre u drugom poluvremenu prve utakmice Duško Ivanović je video model za narednu utakmicu, siguran u trijumf njegovih pulena.

Za takav podvig, Zvezda će morati da defanzivno bude neuporedivo čvršća na perimetru i sinhronizovanija kod preuzimanja.

Koliko je defanzivno bila loša, možda najbolje pokazuje to što je Partizan do 88 poena došao sa neuporedivo manjim brojem poseda u odnosu na crveno-bele. Crno-beli su imali 54 poseda naspram 67 Crvene zvezde.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari