Partizan za spas sezone, Zvezda protiv tradicije 1Foto: STARSPORT

Derbi 11. kola Superlige između Partizana i Crvene zvezde igraće se danas (17.00) pred praznim tribinama zbog pandemije korona virusa.

Prethodno se to dogodilo 2007. godine kada je Crvena zvezda bila kažnjena sa tri meča bez publike zbog divljanja navijača na meču protiv Hajduka iz Kule, na kojem je Uroš Mišić napao zapaljenom bakljom žandarma Nebojšu Trajkovića.

Uprkos tome što se utakmica igra u Humskoj, uloga favorita pripada klubu sa „Mitića“ koji na tabeli Superlige ima osam bodova prednosti u odnosu na Partizan.

Crveno-belima bi bez dileme remi bio sasvim po meri kako bi zadržali (ne)dostižnu razliku, dok bi sa pobedom verovatno rešili pitanje šampiona pošto je u srpskom fudbalu nepisano pravilo da se dvocifreni broj bodova ne može sustići.

Trener Dejan Stanković od prvotimaca neće moći da računa samo na Mirka Ivanića, koji je pozitivan na korona virus.

Ispadanje crnogorskog fudbalera iz tima otvoriće mesto za Nikolića, koji će uz Kangu (ukoliko nije pozitivan na kovid 19) i Sanogoa činiti vezni trio.

Napadački trio bi trebalo da čine Katai, Falčineli i Gavrić kao drugi igrač mlađi od 21 godine koji mora da bude u timu, što bi značilo da će Ben sedeti na klupi.

Međutim, u slučaju da se Gavrić ne oporavi do nedelje od blaže povrede, onda bi Stanković bio prisiljen da u odbrani kao drugog mladog igrača ubaci Erakovića umesto Milunovića ili Degeneka…

S obzirom na to da Zvezda u evrokvalifikacijama nije odmerila snage sa rivalom jačeg renomea (Omonija na papiru bila najjači protivnik), večiti derbi bi uoči mečeva Lige Evrope trebalo da pokaže kolika je realna snaga Stankovićevog tima.

Svih prethodnih 10 protivnika u Superligi crveno-beli su maltene rezultatski samleli, ali treba naglasiti i da je prvenstvo sa 20 klubova ipak znatno slabije od onog koje smo gledali prethodnih godina.

Uprkos velikom samopouzdanju s kojim crveno-beli ulaze u derbi, protiv sebe će u nedelju imati i tradiciju jer su u Humskoj u prethodne dve decenije pobedili samo četiri puta.

Poslednji put na 150. večitom derbiju, kada su pre četiri godine slavili sa 2:1.

Partizanu će na derbiju morati da ide na sve ili ništa.

Pobeda će mu doneti ne samo smanjenje bodovne razlike u odnosu na Zvezdu, već će i ekipi koja je pred reprezentativnu pauzu kiksnula protiv Metalca (1:1) podići odavno poljuljano samopouzdanje.

Trener Aleksandar Stanojević tokom prvog mandata u Partizanu u ligaškim derbijima nije iskusio poraz i u klubu se nadaju da bi upravo on mogao da bude recept za razbijanje pobedničkog niza crveno-belih.

Glavnu prepreku predstavljaće mu neuigrani tim.

Teško se može naslutiti da li će novajlije koje su predstavljene kao velika pojačanja, Holender i Bajbek, dobiti šansu od prvog minuta.

Ukoliko i dobiju priliku od početka, još je veća nepoznanica koliko su zapravo fizički spremni za 90 minuta jakog ritma, da li mogu brzo da se uklope u Stanojevićeve taktičke zamisli.

S druge strane treba naglasiti i da je novi tandem enigma i za protivničku stranu, što može biti Stanojevićev džoker u špilu.

Trener Partizana je prethodnih dana otkrio da će kapiten Vladimir Stojković započeti meč, a da će dvojica mladih igrača startera biti povratnik Svetozar Marković i Filip Stevanović.

Iako su mu redovne pobede u derbijima glavna stavka u radnoj biografiji, nema dileme da će Stanojević ovaj put morati da izvuče ne jednog, već više kečeva iz rukava.

Na ruku mu ide što je taktika Crvene zvezde predvidljiva, a Stanković, kako je sam rekao, može da ga iznenadi jedino nekom novom uigranom kombinacijom iz prekida.

Uprkos tome što se za tim Partizana već tri i po sezone unazad tvrdi da nema dovoljan kvalitet, ne treba isključiti mogućnost da bi u slučaju poraza upravo Stanojević, koji je nedavno doveden kao vatrogasac, mogao da preko noći postane glavni krivac.

Pošto bi poraz uslovno rečeno značio oproštaj od titule, novi trener do kraja jeseni verovatno ne bi više imao pravo ni na jedan novi kiks, a u suprotnom bi možda već u januaru mogao da bude na tapetu čelnika kluba kao žrtveno jagnje.

Stanković pod pritiskom

Dejan Stanković je od dolaska na klupu Crvene zvezde imao dva derbija protiv Partizana. Prvi u prvenstvu na „Rajku Mitiću“ koji je završen 0:0, kada su oba kluba razočarala defanzivnim taktikama, a drugi u Kupu Srbije kada je u Humskoj Partizan pobedio sa 1:0 golom Natha. Uprkos dominaciji protiv klubova slabijeg renomea, Stankovića za sada prati oreol trenera koji ima problem da pripremi ekipu za velike mečeve. U Evropi se videlo da se crveno-beli kada su pod pritiskom muče i protiv vidno slabijih rivala poput Tirane ili Ararat-Jermenije.

Kanga pod znakom pitanja

Gejlor Kanga je po povratku sa reprezentativnih obaveza za Gabon testiran na korona virus, a Sport klub je juče objavio informaciju da je pozitivan na kovid 19. Crvena zvezda se do zaključenja ovog izdanja nije oglašavala. Kanga prema nezvaničnim tvrdnjama ne oseća nikakve simptome virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari