Peković precrtao Džikića? 1Foto: STARSPORT

Šta se zaista dogodilo na kraju meča između Partizana i Vršca na startu Mozzart Superlige teško je tačno utvrditi, ali je izvesno da su strasti u timu poprilično uzavrele pred večiti derbi u drugom kolu.

Iziritiran lošim izdanjem saigrača, kapiten Novica Veličković navodno je u svlačionici ušao u verbalnu raspravu sa Aleksandom DŽikićem, posle čega je trener crno-belih ponudio ostavku, kao jednu od opcija izlaska iz očigledne krize. Uobičajeno, kada su ovakve priče u pitanju, u klubu su svi blagovremeno zatvorili sva vrata i sve prozore, čime su samo pojačali nagađanja vezana za novu ponudu ostavke, druge po redu, od strane Aleksandra DŽikića u toku takmičarske godine. Iako je za poverovati da se tako nešto ipak neće desiti na dva meseca do kraja sezone, šanse da DŽikić ostane trener Partizana i naredne takmičarske godine ravne su verovatnoći da Čikago Bulsi ove sezone osvoje titulu u NBA ligi.

Kao čovek i stručnjak izraženog ega, DŽikić od početka priprema za takmičarsku 2016/17 nije bio zadovoljan mnogim stvarima, počevši od limitiranog budžeta za plate igračima (do milion evra), pa sve do odluke kluba da nakon prisustva žrebu za grupnu fazu Evrokupa, promeni odluku i odluči se za igranje u FIBA Ligi šampiona. Nakon promene evropskog kursa DŽikić je prvi put ponudio ostavku smatrajući, opravdano, da je time klub brknuo prst u oko Đordija Bertomeua, prvog čoveka Evrolige. Nikola Peković, predsednik Partizana, tada je javno podržao trenera DŽikića, uveravajući javnost da je pomenuta odluka bila jedina moguća u datim okolnostima.

Iako osvajanje trofeja nije bilo označeno kao imperativ, ispadanje u polufinalu plej-ofa ABA lige od Cedevite, kao i određene greške prilikom angažovanja DŽamonta Gordona, odnosno nemanje nikakvog igračkog benefita od strane Frenka Robinsona, očigledno su promenili klimu u klubu i doveli do toga da DŽikić više ne oseća podršku rukovodstva u istoj meri nalik onoj na startu sezone. Sam prekid saradnje sa Robinsonom, koji je bio upravo izbor DŽikića, u intermecu između kraja ABA lige i početka Superlige, bio je još jedan „znak pored puta“ da je potencijalni „raskid ljubavi“ na pomolu.
Vrlo loš nastup protiv Vršca doveo je do izvesnog izliva nezadovoljstva kapitena Veličkovića, koji je više puta tokom sezone ponavljao da igrački Partizan nije sposoban da smanji oscilacije tokom utakmica i da prečesto improvizacijama nadoknađuje brojne nedostatke u napadu. Ako se uzme u obzir da će Partizan na leto iz temelja renovirati tim i da će sastav usko zavisiti od toga hoće li uprava uspeti da omekša i ubedi Bertomeua da klubu omogući takmičenje u Evrokupu, jasno je da DŽikić neće imati velike šanse da bude idejni predvodnik novog projekta.

Rezultati 1. kolo

Partizan – Vršac 86:76
Spartak – Crvena zvezda 54:89
Dinamik – Borac 64:75
FMP – Mega 90:70

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari