Pešić o Teodosiću: Okrećem se igračima koji mogu više da daju, imam bolje igrače od njega 1Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

„Rekao sam mu da ne mogu da mu ponudim status koji je nekad imao i mesto koje je imao u timu. Okrećem se igračima koji mogu više da daju. Imam bolje igrače od njega“, objasnio je selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić svoju odluku da bivšeg kapitena nacionalnog tima precrta sa spiska igrača za predstojeće Evropsko prvenstvo.

Na konferenciji za medije na kojoj je selektor trebalo da govori o pripremama za šampiont Evrope, glavna tema je bila brisanje kapitena reprezentacije sa spiska igrača koji će igrati na Evrobasketu.

„Vidim, a i znam, svi koji se bave sportom znaju da se moraju donositi odluke, ne samo kada je reprezentacija u pitanju. Drugačije su odluke u klubovima i reprezentaciji. Vidim da su neke odluke izazvale jake reakcije, pogotovo u slučaju Miloša Teodosića. Ono što se meni po prvi put dešava je da nisam stigao ni da saopštim ekipi, a svi portali su pustili vest da je Teodosić precrtan. Pogrešno ste informisani. Nakon toga su me zvale kolege, sa kojima imam kontakt, ali nisam nikom hteo da odgovaram, želeo sam da zadržimo mir u reprezentaciji. To je odluka na svim nivoima. Naš posao je ekipa, ekipa je informisana malo kasnije, ali svi znaju šta sam mislio kada sam doneo ovakvu odluku“, rekao je Pešić.

Selektor je potom objasnio zašto je odlučio da Teodosić ne nastavi pripreme sa ekipom.

„Sa njim je obavljen dosta dobar razgovor. Odluka je moja, nije laka, ne samo zbog toga što je on dugo godina u reprezentaciji, već ni za jednog igrača nije laka. I on je bio možda malo iznenađen, ali to je sastavni deo sportskog života. Rekao sam mu direktno da ne mogu, nakon svega što sam video, da mu ponudim status i mesto koje je dosad imaju u reprezentaciji, da se okrećem igračima za koje smatram da mogu više da daju u ovom trenutku. Naravno da je bilo mnogo razgovora na tu temu, znamo da je kapiten i vrhunski plejmejker, košarkaš, mislili smo da ostane u ekipi kao rezervni igrač. On nikada nije bio igrač sa klupe, a rekao sam mu da imam bolje igrače od njega za te pozicije. Kao što sam rekao, ekipu ne čini 12 najboljih, već 12 koji najbolje funkcionišu. On se zahvalio meni, kao i ja njemu za način na koji je prihvatio vest“.

 

Pešić nije želeo da iznosi detalje razgovora sa Teodosićem, ali je dodao da je bio iskren prema bivšem kapitenu, igračima koji se nalaze na pripremama, kao i u obraćanju medijima.

„Ne lažem nikoga. Rekao sam da su ovakve odluke uvek teške, teške za sve. Ovde nema laži, čak naprotiv, sve što je rečeno ekipi, rečeno je igraču, a rečeno je i vama. Baš onako od reči do reči“, rekao je Pešić, a potom dodao da se ne obazire na kritike javnosti.

„Doživljavao sam kritike pre 20 godina, mene to ne dodiruje. Odrekao sam se mnogih stvari, došao sam da pomognem, ne samo reprezentaciji, već svima. Prepeke u životu trenera su svaki dan, samo je pitanje kako ih rešavamo. Ja sam do sada rešavao dobro. Meni je košarka na prvom mestu, a sve ostalo…“.

Selektor je dodao i da je zadovoljan atmosferom u kojoj se odvijaju pripreme.

„Siguran sam da igrače koje imam, u koje verujem, da će odgovoriti. Miran sam, rade svoj posao na najbolji mogući način. Siguran sam da će uneti novu energiju. Verujem u njih, to su prezentovali na treninzima. To su sve krasni momci, vredni, željni uspeha, svega… Tu nema nikakvih dilema“.

Pešić je obavestio novinare i kakva je situacija sa povredom Nemanje Bjelice, koji je povredio list na pripremnom meču sa Crnom Gorom.

„Bjelica je loše stao, ne zna kako se povredio. U pitanju je list, stavljen je u mirovanje. Neće putovati sa ekipom, ostaje ovde, u subotu ili nedelju će profesor uraditi snimak. Danas se bolje oseća, videćemo kako će se odvijati. Ne igramo samo kvalifikacije za Svetsko, nakon toga se igra Evropsko prvenstvo. Žao nam je što se igrači povređuju, ali i drugi se povređuju“.

 

Osim Teodosića, selektor Pešić za predstojeće duele u kvalifikacijama, a potom i na šampionatu Evrope ne može da računa i na plejmejkera Partizana Aleksu Avramovića, koji je obnovio povredu desne šake.

Takođe, na prijateljskom meču sa Crnom Gorom u subotu povredio se Nemanja Bjelica, Alen Smailagić je napustio pripreme jer se nije u potpunosti oporavio posle operacije vena, dok je Bogdan Bogdanović u junu operisao koleno, zbog čega se nije našao na spisku igrača za Evropsko prvenstvo.

Alekseju Pokuševskom i Nikoli Joviću nastup na šampionatu nisu dozvolili njihovi klubovi, Oklahoma, odnosno Majami.

Reprezentacija Srbije u sredu u Ljubljani igra pripremnu utakmicu protiv Slovenije, a 19. i 20. avgusta nastupa na turniru u Hamburgu, gde će joj rivali biti Italija, Češka i Nemačka.

U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 25. avgusta dočekuje Grčku, a tri dana kasnije gostuje Turskoj, a potom putuje u Prag, gde igra grupnu fazu Evropskog šampionata (od 1. do 18. septembra).

Protivnici reprezentacije Srbije u grupi D biće Češka, Poljska, Finska, Izrael i Holandija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari