Pesnica protiv policijske brutalnosti 1Foto: Starsport

Protest američkih sportista zbog položaja Afroamerikanaca u zemlji, pre svega brutalnosti policije, koji je započeo NFL igrač Kolin Kepernik pošto je odbio da ustane tokom intoniranja himne, sve više se širi.

Kvoterbeku San Franciska pridružilo se preko 20 NFL igrača, kao i sportisti iz srednjih škola, koledža i košarkašice WNBA lige, a jedan broj NBA igrača takođe je najavio da će na ovaj način pokazati svoje nezadovoljstvo zbog nasilničkog ponašanja policije prema crncima.

– Ovo je sport i ljudi gledaju u neke NBA igrači da bi videli šta će uraditi. Na kraju dana kontrolišete samo ono što možete, svako ima pravo na svoje mišljenje, to je lepota Amerike. Tako da radite ono za šta mislite da će najviše pomoći stvarima u koje verujete – rekao je igrač Oklahome Viktor Oladipo, dodajući da veruje da neće biti usamljen u podršci Kaperniku već da će mu se pridružiti i drugi NBA igrači.

Pored sedenja tokom intoniranja himne, američki sportisti su do sada koristili i druge gestove da pokažu šta misle o trenutnoj situaciji, uključujući klečanje ili podizanje pesnice tokom intoniranja himne – što su učinili NFL igrači Filadelfije, kao i desetine sportista Mičingen državnog univerziteta pre utakmica odigranih tokom ovog vikenda. Kako prenose američki mediji, neki su zbog toga dobijali pretnje smrću ali i izgubili sponzorske ugovore.

Pored NFL lige Kapernik je veliku podršku dobio i među WNBA igračicama. Košarkašica NJujork Liberti tima Britni Bojd u subotu sedela je tokom sviranja himne pre plej of utakmice sa Finiksom u Medison skver gardenu u koji je došla obučena u Kapernikov dres.
-Sto posto podržavam poruku koju Kapernik šalje i slažem se sa svim što želi da promeni. Ovo je pokazivanje onoga što ja predstavljam i poštovanja koje imam za njega i ono što radi – rekla je Bojd.

Kolin Kapernik pokrenuo je miran protest američkih sportista pre početka utakmice protiv Grin baj pekersa kada se nije pridružio igračima na terenu koji su ustali kada je počela himna.
-Neću da stojim kako bih pokazao ponos prema zastavi zemlje koja ugnjetava crnce i ljude druge rase. Za mene ovo je više od sporta i bilo bi sebično da se pravim da ne vidim. Na ulicama se nalaze tela a ubice prolaze nekažnjeno – rekao je tada Kapernik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari