"Pevci" love "staru damu" 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Dva nova revanša osmine finala fudbalske Lige šampiona, dve potpuno različite priče.

Dok je u duelu Mančester sitija i Bazela sve jasno, s obzirom na startni kapital od četiri gola vodećeg tima Premijer lige, sa gostovanja u Bazelu, i nulu švajcarskog tima u tih 90 minuta, dotle je u meču Totenhema i Juventusa sve otvoreno, nakon njihovog remija s (po) dva pogotka u Torinu.

S tim što je tim iz Londona u prednosti zbog vrednovanja pogođenih mreža na protivnikovom terenu, pa i na psihološkom planu, jer se na Apeninima izdigao iz sopstvenog pepela i poništio furiozan ulazak „stare dame“ u borbu za Top osam, a ona dovela sebe u situaciju da mora da napadne „pevce“.

– Moramo da budemo opušteni i pokušamo da odigramo najbolji meč. Neću ništa da menjam, držaćemo se našeg stila, iako je utakmica veoma važna. Želim da moja ekipa uživa, a ne da paniči i poklekne pod rezultatskim pritiskom. Imamo velika očekivanja i ideju kako da ostanemo u Ligi šampiona – poručio je trener Totenhema Maurisijo Poketino pred večerašnju bitku.

Da optimizam četvrtoplasiranog tima PRL nije kula od karata potvrđuju sjajna forma „ubice golmana“ Harija Kejna, strelca 32 gola od početka nacionalne lige, pobede u tri poslednja kola šampionata Engleske, ubedljiv trijumf ispred Reala i Borusije iz Dortmunda u grupnoj fazi LŠ i podatak da su pre ključnih sat i po okršaja za svoj treći plasman u četvrtfinale „pevci“ dobili tri poslednja evropska susreta na „Vembliju“.

U isto vreme, Juventus je samo jednom slavio tokom svoje ovosezonske odiseje van Italije, ali dugo nema kiks u Seriji A, gde vodi žestoku šampionsku trku u dvoje sa Napolijem. Za brigu svih pristalica torinskih crno-belih širom sveta je zdravstveni status Gonzala Iguaina, čoveka koji je oba puta matirao Totenhem, ali i promašio penal.

– Pitam se da li ću ispisati poslednje poglavlje moje priče u Juventusu. Volim da učim, to me ohrabruje da nastavim započet posao. Hoću da moji igrači budu bolji i pametniji, znam kako da napreduju – očekivanja su Alegrija, koji je „staru damu“ 2015. i 2017. doveo do finala LŠ, a onda ih izgubio od Barselone i Reala.

Mančester siti je već jednom nogom u Top osam, pa i više od toga, jer je pre par nedelja demolirao Bazel u zemlji podno Alpa, kao još jednu demonstraciju sile ove sezone. U takvom odnosu“mačke i miša“ Švajcarcima ostaje jedino da kojim pogotkom ublaže viđenu eliminaciju.

Parovi osmine finala

Liverpul – Porto

PSŽ – Real

Mančester s – Bazel                         (4:0)

Totenhem – Juventus     (2:2)

  1. mart

Mančester j – Sevilja       (0:0)

Roma – Šahtjor  (1:2)

  1. mart

Bešiktaš – Bajern              (0:5)

Barselona – Čelsi               (1:1)

*Osim utakmice u Istanbulu (18.00) sve počinju u 20.45

Minut ćutanja za Astorija

Iz pijeteta prema tragično i prerano preminulom kapitenu Fiorentine, Davideu Astoreu, Evropska fudbalska federacija odlučila je da se pre svakog meča Lige šampiona i Lige Evrope tokom ove nedelje održi minut ćutanja u znak sećanja na reprezentativca Italije.

Rekord Kejna

Totenhemov napadač Hari Kejn prvi je igrač s učinkom od devet golova na svojih prvih devet nastupa u LŠ, čime ne može da se podiči čak ni najbolji strelac u istoriji ovog takmičenja Kristijano Ronaldo (116). Realovog asa nije slušala lopta tokom tih 810 minuta, a devet „komada“ je skupio posle 36 mečeva. Iza Engleza ostale i takve veličine kao što su Lionel Mesi, Raul Gonzales, Rudi van Nilsteroj, Zlatan Ibrahimović, Robert Levandovski, Karim Benzema…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari