Piksiju arapski milioni takođe privlačni: Da sam igrač, otišao bih u Saudijsku Arabiju 1foto Peđa Milosavljević / Starsport

Igrački, odlasci Sergeja Milinkovića Savića i Aleksandra Mitrovića u Saudijsku Arabiju, ali i Dušana Tadića u Fenerbahče mogli bi da se kvalitativno odraze na igru reprezentacije Srbije.

Desetine miliona evra zaradiće u Saudijskoj Arabiji ali je pitanje u kakvom će igračkom stanju biti u reprezentativnom dresu. Sergej Milinković Savić i Aleksandar Mitrović pohitali su ovoga leta ka arapskim milionima zamenivši Seriju A i Premijer ligu neuporedivo slabijim takmičenjem.

Čak je i kapiten reprezentacije, Dušan Tadić odlaskom u Fenerbahče prešao u ligu u kojoj se igra dosta sporije u odnosu na Holandiju.

Draganu Stojkoviću, selektoru Srbije, nisu zasmetali takvi reozni svojih pulena, naprotiv. Šef struke ima razumevanja i smatra da bi isto uradio da je kojim slučajem danas igrač.

– Imali smo zanimljiv prelazni rok i srećan sam i ponosan što igrači prelaze u bolje klubove. Čini me to zadovoljnim. Videli smo ekspanziju fudbalskog marketa, pre svega u Saudijskoj Arabiji. Dva naša igrača, Sergej Milinković Savić i Aleksandar Mitrović, postali su članovi Al Hilala i napravili su mi problem da pored svih utakmica koje pratim gledam i prvenstvo Saudijske Arabije – pokušao je selektor Srbije da bude malo duhovit.

Iako su mnogi posegli za nerazumno velikim i tržišno neopravdanim državnim novcem Saudijske Arabije, bilo je primera kojih se selektor tokom izlaganja nije setio, a u formi su vrhunskih igrača poput Luke Modrića ili Tonija Krosa. Asovi Real Madrida i petostruki osvajači Lige šampiona odbili su ovoga leta da za desetine miliona dolara pređu u Arabiju, vodeći se takmičarskim rezonima, u odnosu na Sergeja i Mitrovića.

– U startu sam istakao da sam selektor Srbije i unapred sprečio bilo kakve priče jer želim da budem pošten prema Fudbalskom Savezu Srbije. Gledam Saudijsku Arabiju, kao što sam rekao, video sam Mitrovićeva tri gola. Prvi je bio majstorstvo. Nisu na nivou liga petice, ali da su na dobrom putu i da napreduju – jesu. Postavljalo se pitanje koliko je dobro da su naši igrači u Arabiji s obzirom na nivo lige, ali jedna stvar je jasna – kada izađete na teren morate da trčite i borite se, a s obzirom na to da su svi ti igrači profesionalci, ne sumnjam da će se boriti. Odluke su lične i ne traba se mešati, ali im čestitam. Da sam igrač danas verovatno bih išao istim putem – potvrdio je Stojković da lukrativnost opravdava sve poteze.

Kako se ne bi izlagao daljom elaboracijom učinjenog od strane Sergeja i Mitrovića, selektor je brzo relativizovao samu temu naovdeći primere drugih reprezentativaca među kojima je malo onih koji su otišli u vrhunske klubove a još je manji broj pojedinaca koji se u njima mogu nametnuti.

– Golman Đorđe Petrović je postao član velikog kluba kao što je Čelsi. Srđan Babić je iz jednog relativno malog kluba otišao u giganta kakav je Spartak iz Moskve. Luka Jović je potpisao za Milan, a tu su i Ratkov, Terzić u Salcburgu… Samardžić je bio pred prelaskom, ali je bila stativa. Svakako, smatram da su svi napravili iskorak u njihovim karijerama. Videli smo i da fudbalski funkcioneri mogu da učestvuju u tome pa je Borac iz Martinaca angažovao našeg potpredsednika Nedimovića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari