Pireli će dobiti novi ugovor sa Formulom 1 1Foto: Shutterstock/ZRyzner

Italijanska kompanija za proizvodnju guma Pireli dobiće novi ugovor sa Formulom 1.

Kako je danas preneo Bi-Bi-Si (BBC), ugovor će trajati od 2025. do 2027. godine, uz mogućnost nastavka saradnje i u 2028.

U ozbiljnoj konkurenciji za ugovor sa Formulom 1 bio je japanski Bridžston. Međunarodna automobilska federacija (FIA) odobrila je da dobavljač bude Bridžston, ali je posle brojnih razgovora predsednik Formule 1 Stefano Domenikali izabrao Pireli.

Finansijske ponude dve kompanije su bile slične.

Kako je preneo BBC, Domenikali je bio pod pritiskom nekih strana da odabere Bridžston, koji je bio u Formuli 1 od 1998. do 2010. godine i cenjen je u svetu motosporta.

Dodatna komplikacija bila je činjenica da su dve različite specifikacije guma potrebne u prve dve godine ugovora kao rezultat promene tehničkih propisa za sezonu 2026.

Formula 1 je znala šta ima sa Pirelijem i nije morala da prihvati ono što je smatrala da može predstavljati rizik promenom dobavljača.

Odluka Formule 1 doneta je uprkos tome što su u Pireliju rekli Domenikaliju da će od 2027. godine najverovatnije prekinuti svoje učešće na najvišem nivou sportskih takmičenja.

Izvor BBC potvrdio je da će ovo biti poslednji Pirelijev ugovor.

Izvori su naveli da je Domenikali razgovarao sa predstavnicima Bridžstona da zameni Pireli od 2028. godine, ali razgovori nisu posebno napredovali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari