Plenković očekuje oslobađanje navijača iz Hrvatske uhapšenih u Grčkoj zbog smrtonosne tuče 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je danas rekao da „očekuje pozitivan“ ishod u slučaju navijača Dinama iz Zagreba, uhapšenih avgusta u Atini posle tuče i ubistva grčkog navijača i zamolio je njihove porodice za strpljenje.

U Grčkoj nedeljama nema novih vesti o tom slučaju.

Plenković je rekao da je država maksimalno angažovana i da ministri pravosuđa i spoljnih poslova Hrvatske i Grčke stalno komuniciraju o toj temi, kao i dvojica premijera.

Navijači Dinama su masovno bili u Atini iako im je Evropska fudbalska unija (Uefa) zabranila. U tuči veče uoči utakmice Dinama i AEK-a nožem je ubijen grčki navijač, a 102 navijača iz Hrvatske su uhvaćena i raspoređena po grčkim zatvorima.

Mediji su preneli da je DNK analiza noževa pokazala da na njima nema tragova uhapšenih hrvatskih navijača.

Plenković je početkom meseca najavio „dobre vesti“ za navijače koje će se „uskoro objaviti“, ali nije otkrio više detalja, prenela je Hina.

Predstavnici porodica pritvorenih navijača u četvrtak su se obratili medijima u Zagrebu pitavši Plenkovića na šta je konkretno mislio kada je u dva navrata govorio o „dobrim vestima“.

Nekoliko sati posle toga, Plenković je na sednici Vlade rekao da ona „itekako razume brigu roditelja za njihovu decu“ i da „uskoro znači uskoro“.

„To znači da su u toku određene aktivnosti na grčkoj strani koje će, po mom dubokom uverenju s obzirom na sadržaje naših razgovora, rezultirati pozitivnim ishodom za hrvatske državaljane“, rekao je Plenković i zamolio za strpljenje roditelja i svih drugih koji brinu.

On je naveo da se Hrvatska uvek stara o svojim državljanima u bilo kakvoj situaciji – bilo da je to u vezi s odlaskom iz Pojasa Gaze, sa slučajem sa usvajanjem u Zambiji ili s navijačima pritvorenim u Grčkoj.

Po njegovim rečima, ta briga je „identična u svim situacijama“, iako deo političara tvrdi drugačije da bi, kako je ocenio, „politizovali“ što je „najdraži sport“ u Hrvatskoj koji ljudi „možda čak više vole i od fudbala“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari